Így tárgyalj a fizetésedről pályakezdőként

Sándor Alexandra
Írta: ,
Így tárgyalj a fizetésedről pályakezdőként

„Pályakezdőként tárgyalni? Ugyan, minden kínálkozó lehetőséget meg kell ragadni!” – vélekedhetsz a mostani munkaerőpiaci helyzetben, pedig ez a hozzáállás rengeteg bosszúságot okozhat neked. Mindig döntéshelyzetben vagy, mindig van választásod, és mindig kaphatsz egy jobb ajánlatot – ennek tudatában ülj le tárgyalni!

Tudd, mennyit érsz a piacon!

Amikor friss végzettséggel kikerülsz a zordnak tűnő munkaerőpiacra, a kellemetlenségek elkerülésének érdekében rögtön lecsaphatsz a legelső állásajánlatra.

Ez azonban nem biztos, hogy a legszerencsésebb stratégia!

Hatalmas tévedés, hogy bármivel be kell érned kezdőként, hiszen neked is van tudás- és tapasztalatanyagod, amiből meríthetsz: az elméleti háttér még biztosan élénken él a fejedben, a gyakornok-léttel járó élményekről nem is beszélve.


Az álláskeresők 6 városi legendája! Senkinek sem szabadna elhinnie


Mielőtt aláírod az első szerződést, tájékozódj, más cégek nagyjából mennyit fizetnek a hasonló pozícióért. Így nem fordulhat majd elő, hogy aránytalanul csekély összegért cserébe írd alá a szerződést.

Figyelj a béren kívüli juttatásokra!

Noha tagadhatatlanul a fizetés a legfontosabb, a juttatáscsomag többi részét is szemügyre kell venned, elvégre tekintélyes összeget takaríthatsz meg vele akár havi szinten.

A cafeteria-rendszerbe történő belépés ugyan nem kötelező a munkaadók számára, mégis rengetegen élnek a lehetőséggel, hiszen így jelentős adókedvezmény mellett lehet segíteni a dolgozóknak, ami az életet megkönnyítvén növeli a munkakedvet.

Ne gondold, hogy egy pár ezer forintos étkezési utalvány mit sem számít, hiszen az ilyen „apróságokat” összeadva olyan összeg is kijöhet, amitől jelentősen stabilabbnak érzed majd az anyagi háttered.

Ennek megfelelően ne csak a bérről próbálj alkudni, hanem igyekezz nagyobb összegű juttatásra pályázni – a már említett adókedvezmények miatt valószínűbb, hogy sikert érsz el.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!