Így tárgyalj a fizetésedről pályakezdőként

Írta: ,

„Pályakezdőként tárgyalni? Ugyan, minden kínálkozó lehetőséget meg kell ragadni!” – vélekedhetsz a mostani munkaerőpiaci helyzetben, pedig ez a hozzáállás rengeteg bosszúságot okozhat neked. Mindig döntéshelyzetben vagy, mindig van választásod, és mindig kaphatsz egy jobb ajánlatot – ennek tudatában ülj le tárgyalni!

Tudd, mennyit érsz a piacon!

1/5 Tudd, mennyit érsz a piacon!

Amikor friss végzettséggel kikerülsz a zordnak tűnő munkaerőpiacra, a kellemetlenségek elkerülésének érdekében rögtön lecsaphatsz a legelső állásajánlatra.

Ez azonban nem biztos, hogy a legszerencsésebb stratégia!

Hatalmas tévedés, hogy bármivel be kell érned kezdőként, hiszen neked is van tudás- és tapasztalatanyagod, amiből meríthetsz: az elméleti háttér még biztosan élénken él a fejedben, a gyakornok-léttel járó élményekről nem is beszélve.


Az álláskeresők 6 városi legendája! Senkinek sem szabadna elhinnie


Mielőtt aláírod az első szerződést, tájékozódj, más cégek nagyjából mennyit fizetnek a hasonló pozícióért. Így nem fordulhat majd elő, hogy aránytalanul csekély összegért cserébe írd alá a szerződést.

Figyelj a béren kívüli juttatásokra!

2/5 Figyelj a béren kívüli juttatásokra!

Noha tagadhatatlanul a fizetés a legfontosabb, a juttatáscsomag többi részét is szemügyre kell venned, elvégre tekintélyes összeget takaríthatsz meg vele akár havi szinten.

A cafeteria-rendszerbe történő belépés ugyan nem kötelező a munkaadók számára, mégis rengetegen élnek a lehetőséggel, hiszen így jelentős adókedvezmény mellett lehet segíteni a dolgozóknak, ami az életet megkönnyítvén növeli a munkakedvet.

Ne gondold, hogy egy pár ezer forintos étkezési utalvány mit sem számít, hiszen az ilyen „apróságokat” összeadva olyan összeg is kijöhet, amitől jelentősen stabilabbnak érzed majd az anyagi háttered.

Ennek megfelelően ne csak a bérről próbálj alkudni, hanem igyekezz nagyobb összegű juttatásra pályázni – a már említett adókedvezmények miatt valószínűbb, hogy sikert érsz el.

Erősségek és felelősség

3/5 Erősségek és felelősség

Nemcsak pályakezdőként könnyű elbizonytalanodni abban, hogy az ember munkája számszerűleg vajon mennyit is ér.

Ahhoz, hogy tisztán láss e kérdésben, írj egy listát arról, amiben mások visszajelzései alapján és a saját véleményed szerint jó vagy, aztán pedig vésd melléjük a kiszemelt pozícióval járó feladatokat.

Amikor látod, mennyire esik egybe a két oszlop – tehát milyen felelősséggel tudod ellátni a munkádat –, érezni fogod, tényleg neked való-e ez az egész, és ha igen, akkor megérdemled, hogy a fáradozásaidat normálisan megfizessék.

Ennek a tudatában könnyebb szívvel vársz majd a megfelelő lehetőségre, ha valahol esetleg túl szerény összeget ajánlanak neked.

Kérj időt az ajánlat megfontolására!

4/5 Kérj időt az ajánlat megfontolására!

Csábító lehet, hogy rögvest lecsapj a kínálkozó lehetőségre, a feltételeket viszont akkor is érdemes átgondolnod, ha tényleg álmaid pozíciójáról van szó.

Ha ugyanis a legfontosabb körülmények tisztázása nélkül bólintasz rá az ajánlatra, talán utólag szembesülsz vele, hogy valami mégsem az elképzeléseid szerint halad.

Gyors reakció helyett egyelőre csak köszönd meg az ajánlatot, és kérj az átgondolásra legalább két napot!

Amennyiben kész szerződéssel állnak eléd, pláne át kell rágnod magad rajta, tehát eszedbe ne jusson alapos átolvasás nélkül aláírni – nem azért, mert átverést feltételezne bárki is, hanem mert előfordulhat, hogy valamiről, ami kellemetlenséget okoz a számodra, egyszerűen elfelejtettetek szóban egyeztetni.

Legyél tisztában a kiadásaiddal!

5/5 Legyél tisztában a kiadásaiddal!

A pályakezdők egyik leggyakoribb hibája, hogy a költségvetési mérleg csupán egyik oldalát tartják szem előtt – amit pedig lehetetlen a másik nélkül értelmezni.

Hiszen honnan is tudná az ember, mi számít jó fizetésnek, ha még sosem gondolta végig, mennyiből is él? Fontos tehát, hogy képbe kerülj a napi és havi szintű kiadásaiddal.

Fokozottan érvényes ez akkor, ha a közelmúltban költöztél, ami miatt új környezetben és talán más árakkal kell kalkulálnod minden egyes vásárlás alkalmával.

Senki sem várja el tőled, hogy pályakezdőként hatalmas összegeket tudj félretenni, de könnyen beláthatod, hogy a boldoguláshoz kevés a nullszaldós büdzsé!