Így lehet munkát találni az interneten

Írta: ,

Napjainkban már csaknem minden fontosabb teendőt online felületen kell elintéznünk, ami a fiatalok körében sokszor könnyít, az idősebb korosztály esetében azonban inkább nehezít a feladaton. Nincs ez másként a munkakereséssel sem, amire az interneten egy teljes szekció épült.

Válasszunk keresőmotoros oldalt

1/5 Válasszunk keresőmotoros oldalt

Az online munkakeresés egyik legnagyobb előnye, hogy elegendő csupán a keresőszót beírnunk a megfelelő felületre, és máris böngészhetünk a közelmúlt hirdetései között.

Ezt az egyszerű módszert gyakorlatilag mindenki ismeri, ám a szűkítési lehetőségekkel már kevesebben vannak tisztában.

Elsődlegesen érdemes olyan weboldalt választanunk, ami keresőmotorra épít, tehát pontosan úgy működik, mint a Google, csak kisebb változatban.

Ezek a portálok az összes ajánlatot összegyűjtik a betáplált, szintén álláskereső oldalakról. Segítségükkel elég egy helyre beírnunk a kulcsszavakat és máris láthatjuk a találatokat.

A számunkra szimpatikus linkek jó eséllyel egy másik oldalra irányítanak majd, de bármikor visszatérhetünk az eredeti kiindulási pontra. 

Állítsunk be hírlevelet

2/5 Állítsunk be hírlevelet

Másodsorban mindenkinek – nem csupán az aktuális álláskeresőknek – érdemes a keresőmotorral bíró oldalakon hírlevelet beállítania.

Ezt a legtöbb esetben egy regisztráció után tehetjük meg, ami során pontosan megadhatjuk, milyen állás érdekel minket, hol szeretnénk dolgozni, illetve, milyen sűrűn szeretnénk tájékoztatást kapni.

Ennek az egyszerű beállításnak köszönhetően csupán a postafiókunkat szükséges rendszeresen megnéznünk, ott rögvest látni fogjuk, ha érkezett egy számunkra aktuális, új lehetőségeket tartogató állásajánlat.

A lehetőség óriási előnye, hogy nem kell álló nap bújnunk és frissítenünk az álláskereső portálokat, tehát nem veszünk el időt magunktól, mindazonáltal az elsők között lehetünk, akik jelentkeznek a meghirdetett ajánlatra.

Készítsünk saját weboldalt

3/5 Készítsünk saját weboldalt

Főként a fiatalok, az interneten, vagy akár grafikusként dolgozók körében örvendenek nagy népszerűségnek az álláskereső blogok.

Ezek lényegében ugyanúgy működnek, mint azok az oldalak, ahova feltölthetjük az önéletrajzunkat, és várhatjuk, hogy a munkaadó keressen meg minket ajánlatával.

A személyes weboldalak hatalmas előnye, hogy egyúttal referenciaként is funkcionálhatnak, valamint sokkal egyedibbek lehetnek, mint a sablonfelületek, amiket a bejáratott álláskereső oldalak kínálnak.

A leendő foglalkoztató érdeklődését is felkeltheti, ha a munkahely megpályázásakor üzenetben nem egy klasszikus önéletrajzot, hanem egy linket kap.

Ugyanakkor hátrány lehet, hogy fontosabb elérhetőségeinkhez, tapasztalatainkhoz, tulajdonságainkhoz nem csupán majdani főnökünk, hanem gyakorlatilag bárki hozzáférhet.

Töltsük fel az önéletrajzunkat

4/5 Töltsük fel az önéletrajzunkat

Nem mindig szerencsés, ha várjuk a sült galambot, de mint kínálkozó módszerrel, az alábbi lehetőséggel szintén érdemes egy próbát tennünk.

Ez az alternatíva azok számára ideális, akik nem tudnak, vagy nem akarnak önálló blogot, weboldalt létrehozni, azonban megosztanák az önéletrajzukat, motivációs levelüket a biztosabb siker érdekében.

Több olyan portált is találunk, amik ezt az igényt próbálják kielégíteni, igyekeznek összehozni a munkaadót és a munkakeresőt.


Így írd meg! 5 tuti tipp önéletrajzhoz, hogy sikered legyen


Bár a hirdetések ezeken az oldalakon is folyamatosan frissülnek, a munkaadók ugyancsak böngészhetnek a feltöltött önéletrajzok között annak érdekében, hogy megtalálják az ideális jelöltet.

A láthatóságot pár kattintással szabályozhatjuk, de a fontosabb adatok feltöltésével máris alanyai lehetünk a célzott kereséseknek.

Mivel készüljünk?

5/5 Mivel készüljünk?

A siker érdekében nagyon fontos, hogy készüljünk egy jó minőségű, modern önéletrajzzal, amit rendszeresen frissítsünk, aktualizáljunk.

Ugyanez igaz a motivációs levélre: nincs két ugyanolyan állás, amire azonos tulajdonságokkal, jellemzéssel is hasonlóképpen ideálisnak tűnhetünk.

Sokan készítenek egy sablonszerű önéletrajzot és motivációs levelet, de ha mindenhova ugyanazt küldjük el, akkor csekély eséllyel pályázunk.

Lényeges a meglévő referenciák digitalizálása is, ha pedig már online fellelhetőek, akkor az összegyűjtésükre érdemes időt szánnunk.

Minden önéletrajzi elemnél, minden elmondott tulajdonságnál fontosabb, mit tudunk már felmutatni, éppen ezért nem lehet kellő időt és energiát szánni a megpályázott munkához köthető referenciák bemutatására.