Így foglald össze, hogy te vagy a legjobb jelölt az állásra

Írta: ,

Az interjún számíthatsz arra, hogy a HR-es felteszi majd a kérdést, hogy miért jelentkeztél a meghirdetett pozícióra és miért pont téged válasszanak. Erre a kérdésre nem árt felkészülni, íme néhány hasznos tipp a tökéletes válaszhoz.

Emeld ki a releváns kompetenciáid

1/4 Emeld ki a releváns kompetenciáid

Kezd a szakmai oldallal, de nem kell mindent elmesélned. Fókuszálj arra, amelyek alkalmassá tesznek az állás betöltésére. Azokat a tulajdonságaidat domborítsd ki leginkább, amelyek az adott pozícióhoz és a cég értékeihez hasznosak lehetnek. Nyugodtan lehetsz magabiztos, nem nagyképűség tisztában lenni az erősségeiddel.

Ha például egy projekt manageri pozícióra jelentkeztél, akkor alap elvárás a jó kommunikációs és szervezési képesség, ezért ha dolgoztál projekt manageri szoftverekkel, akkor inkább emeld ki annak ismeretét és hasznosságát, és hogy milyen projekteken alkalmaztad. Abból, ahogy összefoglalod a mondanivalódat, úgyis kiderül milyen kommunikációs képességeid vannak, nem feltétlenül kell azt kiemelned.

Mesélj konkrét szituációkat Kép forrása: 5inchandup.blogspot.com

2/4 Mesélj konkrét szituációkat

Fogalmazd meg erősségeidet, és támaszd alá korábbi feladataiddal.

Mesélj konkrét szituációkat projektekből, versenyekből, esetleg konfliktusokból és azok megoldásaiból.

Mutasd meg, hogy melyek azok a képességeid, aminek köszönhetően időt és energiát is megspórolsz a munkatársaidnak.

Ha volt olyan ötleted az előző munkahelyeden, amit a cég a későbbiekben megvalósított, akkor azt is meséld el, és hogy az milyen eredményeket hozott a vállalatnak.

3/4 Beszélj az érdeklődésedről

Mondd el, hogy az adott pozíció miért érdekes számodra, hol találtad, és mi keltette fel az érdeklődésed, mit olvastál a cégről, és tudsz-e azonosulni a küldetésükkel.

Így már egyfajta jövőképet vizionálsz magadnak a vállalatban, és ezáltal ők is jobban el tudnak majd képzelni téged a munkatársak között.

Mit mondanának rólad a kollégáid? Kép forrása: popsugar.com

4/4 Mit mondanának rólad a kollégáid?

Ettől a kérdéstől sem kell megijedni, ugyanúgy arra kíváncsiak, hogyan győznéd meg őket arról, hogy te vagy az ideális jelölt a pozícióra.

Itt kiemelhetsz már személyesebb tulajdonságokat is, akár belecsempészhetsz egy kis érzelmet, vagy egy vicces történetet az előző munkahelyedről.

A végén érdemes visszakérdezned, hogy ők milyen egyéniséget és szakmai múlttal rendelkező személyiséget keresnek. Az általad megfogalmazott kérdések segíthetnek mindkét félnek a döntés meghozatalában.