Gyakornokoskodj suli mellett – később nem kell ingyen dolgoznod!

Írta: ,

Az, aki be akar törni a munkaerőpiacra, nincs könnyű helyzetben – a legjobb munkákra fiatalabb embereket keresnek a munkáltatók, mégis, rögtön elvárják, hogy több év tapasztalattal érkezz a céghez. Mivel a legtöbb embernek nincs lehetősége éveket ingyen vagy éhbérért dolgozni, hogy megkapja ezt a kellő tapasztalatot, az egyetlen megoldás az egyetem/főiskola alatti gyakornokoskodás, amire viszont nagyon kevesen áldozzák az idejüket.

Buli az egyetem, de minek Kép forrása: refinery29.com

1/5 Buli az egyetem, de minek

Azért valljuk be őszintén: az egyetemi és főiskolai évekről kevesünknek jut eszébe a munka, a szorgalom és a kitartás, hacsak nem arról van szó, hogy ki tudja megdönteni a kocsmatúrázás rekordját. Ez az időszak kell ahhoz, hogy még egy utolsó őrületeset bulizzunk a nagybetűs Élet előtt, és tényleg nincs értelme kimaradni a partikból – de annak sincs értelme, hogy elpazarold ezt a néhány, még viszonylag megtámogatott évet arra, hogy a hét hét napjából hatot céltalanul tölts. Ha később szeretnél magadnak karriert, már itt el kell kezdened építeni a kapcsolati hálódat és a szakmai tapasztalatodat. Ne aggódj, tudod úgy is csinálni, hogy ne menjen a fősulis bulik rovására!

Diploma után nincs para Kép forrása: careergirldaily.com

2/5 Diploma után nincs para

A gyakornokoskodás alapvetően azért jó, mert kevesebb felelősség van a válladon, mintha tényleg az adott cégnél dolgoznál, mégis belelátsz a működési mechanizmusokba, a mindennapi munkába, és nagyon értékes ismeretségeket szerezhetsz, amik később jól jöhetnek a való világban is.

Sokkal jobb úgy kilépni az iskolából diplomával a kézben, hogy tudod, merre indulj el, és ki fog segíteni benne, mint hogy a záróvizsga másnapján az ágyadon ülni és kétségbeesve bújni az álláshirdetéseket.

Mit tegyél? Kép forrása: hadasycuscus.com

3/5 Mit tegyél?

Persze suli alatt sem időmilliomos az ember, és akkor sem egyszerű összeegyeztetni a munkát és a tanulást, ha egyébként nem orvosnak készülsz, és nem kell minden nap órákat a könyveket bújnod.

Aztán persze ott van a hobbi is, amiről nem akar lemondani, és a barátai is, akiket nem akar hanyagolni – úgyhogy a legegyszerűbb, amit tehetsz, hogy összekötöd a kellemeset a hasznossal, és olyan területen szerzel magadnak gyakornoki pozíciót, ami egybevág a karriercéljaiddal és egy kicsit a magánéleteddel is. Bonyolultnak hangzik, pedig nem az, sőt – így lehet a legegyszerűbben munkát találni.

Hobbiból állás Kép forrása: newzealanddesignblog.com

4/5 Hobbiból állás

Ott van például a sport. Ha a fél életedet egy sportpályán töltöd, ritkán adódik annyi szabadidőd, hogy dolgozni is tudj mellette.

De ha például kommunikációt vagy marketinget tanulsz, könnyen körbekérdezhetsz a csapattagok vagy az edzők között, hogy ki az, akinek van sportkommunikációval, vagy ezzel foglalkozó marketinggel kapcsolata.

Máris azt csinálod, amit szeretsz, és mégis azt, amit kell. Ezt a metódust mindenféle hobbira és minden iskolára össze tudod rakni, csak egy kis kreativitás kell hozzá, meg persze az, hogy akarj dolgozni – mert a legtöbb emberből pont ez az utolsó az, ami hiányzik.

Miért jó? Kép forrása: ohjoy.blogs.com

5/5 Miért jó?

Szörnyen hangzik, hogy már egy pályakezdőtől is tapasztalatot várnak el, de sajnos teljesen jogos – ma, amikor a gyakornokoskodás elterjedt dolog, te is inkább olyan embert vennél fel egy pozícióra, akinek nem kell az elejétől elmagyarázni, hogyan működik a munka.

Ezért ha már suli mellett elkezdesz heti egy-két napot dolgozni, sokkal színesebb és hosszabb lesz az önéletrajzzal érkezhetsz az első állásinterjúdra. Arról nem is beszélve, hogy ha ügyes vagy, és ki tudsz építeni egy hatékony kapcsolati hálót, rögtön állásajánlattal várhatnak suli után, ami rengeteg munkát és időt spórolhat meg neked.