Gyakornokoskodj suli mellett – később nem kell ingyen dolgoznod!

Nagy Niki
Írta: ,

Az, aki be akar törni a munkaerőpiacra, nincs könnyű helyzetben – a legjobb munkákra fiatalabb embereket keresnek a munkáltatók, mégis, rögtön elvárják, hogy több év tapasztalattal érkezz a céghez. Mivel a legtöbb embernek nincs lehetősége éveket ingyen vagy éhbérért dolgozni, hogy megkapja ezt a kellő tapasztalatot, az egyetlen megoldás az egyetem/főiskola alatti gyakornokoskodás, amire viszont nagyon kevesen áldozzák az idejüket.

Buli az egyetem, de minek Kép forrása: refinery29.com

Azért valljuk be őszintén: az egyetemi és főiskolai évekről kevesünknek jut eszébe a munka, a szorgalom és a kitartás, hacsak nem arról van szó, hogy ki tudja megdönteni a kocsmatúrázás rekordját. Ez az időszak kell ahhoz, hogy még egy utolsó őrületeset bulizzunk a nagybetűs Élet előtt, és tényleg nincs értelme kimaradni a partikból – de annak sincs értelme, hogy elpazarold ezt a néhány, még viszonylag megtámogatott évet arra, hogy a hét hét napjából hatot céltalanul tölts. Ha később szeretnél magadnak karriert, már itt el kell kezdened építeni a kapcsolati hálódat és a szakmai tapasztalatodat. Ne aggódj, tudod úgy is csinálni, hogy ne menjen a fősulis bulik rovására!

Diploma után nincs para Kép forrása: careergirldaily.com

A gyakornokoskodás alapvetően azért jó, mert kevesebb felelősség van a válladon, mintha tényleg az adott cégnél dolgoznál, mégis belelátsz a működési mechanizmusokba, a mindennapi munkába, és nagyon értékes ismeretségeket szerezhetsz, amik később jól jöhetnek a való világban is.

Sokkal jobb úgy kilépni az iskolából diplomával a kézben, hogy tudod, merre indulj el, és ki fog segíteni benne, mint hogy a záróvizsga másnapján az ágyadon ülni és kétségbeesve bújni az álláshirdetéseket.