Hívd fel magadra a figyelmet, ha állásra pályázol - több száz jelentkező közül is ki fogsz tűnni!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Bármikor dönthetsz úgy, hogy megpályázol egy új lehetőséget, és munkahelyet váltasz. Ennek első lépése az, hogy elküldöd az önéletrajzodat és a motivációs leveledet. De milyen lehetőségekkel tűnhetsz ki a többiek közül?

Egy kép többet mond ezer szónál

Minden bizonnyal te sem a fotóddal akarod elnyerni az állást, de az az igazság, hogy iszonyúan sokat számít, milyen képet teszel bele az önéletrajzodba. Több kutatás is alátámasztotta, hogy sokkal jobban emlékszünk egy-egy kép által keltett benyomásokra, mint a melléjük készített leírásokra. Ez igaz az önéletrajzodra is, tehát akkor lesz teljes az összkép, ha a professzionálisan összeállított bemutatkozásod mellé hasonlóan tökéletes fotó kerül.

Adott esetben érdemes lehet elmenned egy fotózásra, ami lehetőleg ne legyen túlságosan „műtermi”, tehát törekedjetek a természetes, de hivatalos hatásra, mind a beállítást, mind az öltözéket illetően. Sajnos még a legprofibb önéletrajzot is elronthatja egy rossz minőségű, és előnytelen fotó, ezért nem éri meg kockáztatnod.

A kevesebb több – de tényleg!

A legtöbben azzal rontják el az önéletrajzukat, hogy mindent megpróbálnak belezsúfolni, mert arra gondolnak, hogy ezzel pozitív képet festhetnek magukról. Ezzel szemben a legtöbb munkaadó nem kíváncsi arra, hol jártál általános iskolába, vagy éppen milyen megyei versenyt nyertél az egyik nyári szünetben. Sajnos, ha túl sok a nem releváns tapasztalat az önéletrajzodban, akkor azt akár félre is dobhatják, hiszen a legtöbben nem akarják arra pazarolni az időt, hogy a sok-sok infó között kibogarásszák, bármilyen szinten megfelelsz-e a követelményeknek.

Emiatt különösen fontos, hogy csak és kizárólag azokat a tapasztalatokat tüntesd fel, amik ehhez a megpályázott álláshoz szükségesek! Ez a végzettségre is igaz lehet, feltéve, hogy jó pár képzéssel büszkélkedhetsz, és jóformán válogatnod kell közöttük. Sajnos, bármilyen keményen is dolgoztál érte, aligha lesz érdekes, hogy személyi edző végzettséged is van, ha most egy eladói beosztásra pályázol, és fordítva. Ez azonban nem hátrány, sőt!

Kitűnhetsz a tömegből azzal, hogy nincs tele haszontalan infókkal az önéletrajzod, inkább jól áttekinthetőnek és szellősnek, mégis konkrétnak mondható. Ráadásul a személyes beszélgetés során adódhat úgy, hogy be tudod dobni az extra végzettségedet, ami valódi pluszpontot jelenhet számodra.

A kevesebb több alapelvet úgy általában is érdemes alkalmaznod az önéletrajzodban. Az utóbbi időben szinte divat lett kidekorálni az önéletrajzot és a motivációs levelet, ami azonban csak részben jó ötlet. Az biztos, hogy sokszor könnyű vele kitűnni a tömegből, de nem minden állás esetében utal profizmusra egy narancssárgára színezett, virágos keret. Ha szeretnél ilyen önéletrajzot készíteni, akkor csak nagyon kevés színnel, kiemeléssel dolgozz, és az összkép feltétlenül nyújtson esztétikus, professzionális látványt!

Ha a színek, minták hatására zsúfoltnak tűnik az oldal, akkor egész biztosan nem jó. Lényeges, hogy ne emelj ki sok dolgot, hiszen így az olvasó elveszik a részletekben, és semmi érdemlegeset nem fog a bemutatkozásodban találni. Már, ha nem teszi félre azon nyomban, ahogy meglátta…

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!