Ezt figyeli a HR-es az állásinterjún – Neked is oda kellene figyelni rá

Zabolai Margit
Írta: ,

Amikor az ember önéletrajzokat küldözget, sokszor érezheti azt, hogy ha ezen a körön túljutna, már nyert ügye lenne, hiszen akkor esélyt kapna, hogy megmutassa önmagát, és ne csak egy darab papír alapján ítéljék meg. Aztán persze gyorsan kiderül, hogy egy állásinterjú sem feltétlenül fáklyás menet. Az alábbi dolgokra a veled szemben ülő HR-es biztosan odafigyel, ezért neked sem ártana.

 

Testbeszéd

Különböző kommunikációs elméletek szerint a nem nyelvi kommunikáció az információk átadásának 20, de akár 80 százalékárt is felelhet. Az biztos, hogy az első benyomás kialakításában nem csak annak van nagyon fontos szerepe, hogy mit mondasz, hanem annak is, hogy hogyan mondod.

Éppen ezért már az első kézfogásnál érdemes odafigyelni ezekre a dolgokra: egy nagy mosoly biztosan sokat segít, és az is, ha a kézfogásod erős, határozott, de nem is szorítja satuba a másik kezét.

Amikor bemutatkozol, és a HR-es is bemutatkozik, mindenképpen nézz a szemébe, és a szemkontaktust a későbbiekben is érdemes tartani. Az interjú közben ne ülj görnyedten, húzd ki magad, mert ez magabiztosságot, profizmust sugall, de ne is foglald el az asztal felét, mert úgy tűnhet, öntelt vagy egyenesen agresszív vagy.

A kezeidet tedd lazán az öledbe, vagy az asztalra, de semmi esetre se babrálj velük, és ne is kulcsold össze őket magad előtt. Ezek a dolgok nem csak a HR-esnek fognak feltűnni, téged is zavartabbá, zárkózottabbá tehetnek, mint amilyen általában vagy.

Hozzáállás

Valószínű, hogy a HR-es meg fog kérdezni arról, miért szeretnél a cégnél dolgozni, illetve, hogy miért hagytad ott az előző munkahelyedet. Ezek a kérdések a hozzáállásod megismerése miatt is fontosak.

Bármilyen rossz viszonyban váltál is el például a korábbi munkáltatódtól, ne kezdd el szapulni őket, még akkor sem, ha esetleg a konkurens cégről van szó, és esetleg tudod, hogy az asztal túlsó oldalán ülő sem rajong értük.

Aki a korábbi munkáltatója nehézségeit, problémáit kifecsegi, az a HR-es szemében potenciális veszélyforrás, aki az ő cégükre is kígyót-békát kiabál majd, amikor valami nem tetszik neki. A motivációd esetében pedig semmi esetre se a fizetést nevezd meg, még akkor sem, ha végül is mindannyian pénzért dolgozunk.

Gondold át, mi az, ami vonzóvá teszi számodra ezt a pozíciót – beszélhetsz a kihívásról, a cég hírnevéről, vagy akár arról is, hogy mennyire úgy érzed, passzolnak a képességeid ahhoz a feladathoz, amit ők várnak a jelöltjüktől.

Kérdések

Az interjú végén a HR-es biztosan meg fogja kérdezni, hogy neked van-e valami kérdésed, és ilyenkor komoly hiba azt felelni, hogy nincs.  

Érdemes már előre felkészülni erre, mert, ha kérdezel, azzal azt mutatod, hogy valóban érdekel az állás, már el is képzelted magadat ebben a pozícióban, valóban lelkes vagy és szeretnél itt dolgozni.

Persze, nem érdemes ilyenkor még a fizetésre vagy az egyéb juttatásokra rákérdezni, de kérdezhetsz a munkával kapcsolatos specifikus dolgot is, amiből látják, hogy valóban képben vagy, de ha például rendszeresen sportolsz, megkérdezheted, van-e a cégnek focicsapata, vagy szoktak-e részt venni jótékonysági futóversenyen.

Bármi működhet, ami azt mutatja, hogy valóban szeretnéd megismerni a céget, és szeretnél hasznos tagja lenni annak.