Ezek napjaink legkeresettebb megfizetett szakmái

Zabolai Margit
Írta: ,

Tanulni sohasem késő, tartja a mondás, és akinek van rá lehetősége, felnőttként is nyugodtan továbbképezheti, vagy akár átképezheti magát. Manapság már keveseket lep meg egy 30, vagy akár 40 fölötti „pályakezdő”, az alábbi szakmákban pedig akkora a hiány, hogy sokszor tényleg elég annyi, hogy a szükséges ismereteid meglegyenek, és akár már kezdhetsz is.

Programozó Kép forrása: bloglovin.com

Számtalan cikk és tanulmány született arról, miért hiányszakma a programzóé.

Tény, hogy a felsőfokú képzésekre eleve kevesebben jelentkeznek, mint más, népszerűbb szakokra, de abban is lehet igazság, hogy az egyetemi képzések nem tudnak lépést tartani a gyorsan változó, és egyre nagyobb munkaerőt igénylő piaccal.

Éppen ezért jöttek létre olyan oktatási intézmények, amelyek akár felnőtteket is, bármilyen előképzettség nélkül, néhány hónap alatt programozóvá „nevelnek”, kiiktatva a fölösleges tárgyakat, az időhúzást, csakis a használható tudás átadására koncentrálva.

Így akár 4 hónap alatt is programozóvá válhat valaki, igaz, azért ez a néhány hónap korántsem sétagalopp, és a tandíj is relatíve magas, ám léteznek ösztöndíjak, vagy a képzés árát meghitelező iskolák is, egy jó programozónak pedig a kezdő fizetése is olyan magas lehet, hogy abból nem okozhat gondot a tanfolyam árának visszafizetése.

Mérlegképes könyvelő Kép forrása: mybestfriendisabag.com

Akár egy OKJ-s képzés keretén belül is el lehet végezni, és hiába választják sokan ezt a pályát, a frissen végzetteket mégis pillanatok alatt felszívja a munkaerőpiac, hiszen a végzettséghez kötött pozíciót nem töltheti be akárki, könyvelőre pedig minden, kisebb és nagyobb vállalkozásnak szüksége van.

Az azonos szektorba eső pénzügyi-számviteli ügyintéző, társadalombiztosítási vagy bérügyintéző, banki, befektetési termékértékesítő vagy biztosításközvetítő szakmák szintén keresettek, és az oktatási intézmények tapasztalatai szerint sokszor a pályakezdők is átlag fölötti fizetésre számíthatnak ezeken a területeken, mivel a munkaadóknak szükségük van rájuk, versenyeznek értük, így az állásokra pályázók megengedhetik maguknak, hogy válogassanak a lehetőségek között.