6 dolog, amit ne tegyél bele az önéletrajzodba, ha szeretnéd megkapni az állást

Szirák Viki
Írta: ,
6 dolog, amit ne tegyél bele az önéletrajzodba, ha szeretnéd megkapni az állást

Kép forrása: Peter Olexa/pexels.com

Az álláskeresés nem egyszerű feladat, és már önmagában azt sem könnyű elérni, hogy az önéletrajzod alapján behívjanak egy személyes interjúra. Hogy erre mégis növeld az esélyeidet, érdemes tudnod, mi az, amit jó ötlet beleírni a CV-dbe, és mi az, amit inkább felejts el. Most utóbbira adunk pár tippet, és elmondjuk, mit hagyj ki az önéletrajzodból.

Ma már elképzelhetetlen, hogy fénykép nélkül adjunk be önéletrajzot, épp ezért nagyon fontos, hogy odafigyelj a rólad készült képre.

Természetesen nem szükséges profi fotós segítségét kérned, de ha otthon készíted el, figyelj a részletekre is. A szelfi messze amatőr hatást kelt, így ezt jobb hanyagolni, de arra is figyelj, hogy ne legyen túl sárgás a kép színe, vagy épp pixeles a minősége!

Csakis elegáns ruhát viselj, és maximum a mellkasodig legyél benne a képben, mert a teljes alakos fotók automatikusan hátrányból indítanak.

Jó, ha profi fotót választasz, de amit profilképként is kitennél a Facebookra, valószínűleg nem elég szakmai. És a legfontosabb: szimpla pillanatképet, amit egy ismerősöd készített rólad beszélgetés, társasági esemény, kirándulás közben, sose tegyél az önéletrajzba!

Nem egyszerű a helyzeted, ha olyan munkakörre jelentkezel, amiben még sosem dolgoztál, de a hozzá nem kapcsolódó munkatapasztalatot akkor sem érdemes benne hagyni az önéletrajzban!

Tegyük fel, hogy egy könyvelői állást szeretnél megpályázni. Ilyen esetben teljesen felesleges információ az, hogy korábban dolgoztál vendéglátásban, mert a két munkakörnek semmi köze egymáshoz.

Inkább azokat hagyd benne, amelyek valamennyire kapcsolódnak, és ha ez alapján ideális választás vagy a pozícióra, a személyes találkozás során elmondhatod, hogy a kihagyott időszakban egyébként mivel foglalkoztál.

A motivációs levél pedig plusz esélyt ad, ezért ne feledkezz el róla! Ha nem dolgoztál még például a fent említett könyvelői szakmában, de ezt tanultad egyetemen, és egy ismerősödnek gyakornokként sokat segítettél, nyugodtan mesélj róla, hogy lássák, bár kezdő vagy, de tudod, mivel jár ez a munka.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv