Apró trükkök a sikerért - Így tehetsz jó benyomást az interjúztatóra 10 perc alatt

Írta: ,

Állásinterjúra készülsz és már nagyon izgulsz? Természetes dolog, ha stresszelsz emiatt, de hidd el, ha betartasz bizonyos szabályokat és bevetsz egy-két apró trükköt, nagy az esélyed a sikerre! Hogy mire gondolunk pontosan? Amellett, hogy nem késel el a találkozóról és az interjú alatt kikapcsolod a telefonodat, eláruljuk cikkünkben, mivel tehetsz még jó benyomást az interjúztatóra!

Ügyelj a megjelenésedre Kép forrása: sortra.com

1/5 Ügyelj a megjelenésedre

Mielőtt elmész az állásinterjúra, feltétlenül derítsd ki, az adott cégnél mi a dress code. Ha tudod, hogy irodai dolgozónak vennének fel vagy banknál szeretnél dolgozni, akkor öltözz fel úgy, mintha már most a munkába indulnál.

Válassz egy elegáns szoknyát blézerrel, vagy vegyél fel egy csinos inget. Ha nem ilyen helyre jelentkezel, akkor is figyelj oda, mit veszel fel.

Sokszor célravezető, ha felveszel valami egyedi kiegészítőt. Nem kell tűzpiros ruhába bújnod, de választhatsz például egy színes nyakláncot vagy sálat, így nagyobb rá az esély, hogy az interjúztató jobban megjegyez téged, mint a szürkébe öltözött ellenfeledet.

2/5 Mesélj el egy emlékezetes sztorit

Nagyon fontos, hogy mielőtt elindulsz az interjúra, alaposan fontold meg, mit szeretnél mondani. Nyilvánvaló, hogy előnyös színben szeretnéd feltüntetni magadat, ezért gondold át, mi az, amire büszke vagy, mi az a tett, amelyet bátran elmesélhetsz az interjúztatónak is.

Elmondhatod például azt, hogyan oldottál meg egy nehéz szituációt az előző munkahelyeden, vagy azt, hogy mi volt az a projekt, amiből alaposan kivetted a részed és amiért dicséretet kaptál.

Nem kell hosszú sztorira gondolni, hiszen bele sem férne a rövid interjúba, de ezt a pár percet is igyekezz emlékezetessé tenni. Egy érdekes sztorira garantáltan emlékezni fog az interjúztató.

3/5 Figyelj a testbeszédedre

Ügyelj arra, hogy a beszélgetés során végig húzd ki magad és semmi esetre se ülj görbén, azzal ugyanis nem teszel jó benyomást az interjúztatóra.

Ha azt látja rajtad, nyitott és magabiztos a testtartásod, akkor pozitív képet alkot majd rólad. Nagyon fontos továbbá, hogy mindig nézz a szemébe, hogy lássa, figyelsz rá.

Természetesen nem kell végig vigyorognod, de nem árt, ha néha elejtesz egy kedves mosolyt az interjúztató felé, így megadod az esélyét annak, hogy szimpatikusnak találjon.

Ügyelj arra is, hogy a kézfogás erős és határozott legyen, a kezed pedig legyen száraz és meleg.

4/5 Légy tömör

Tudnod kell, hogy a legtöbb állásinterjút nagyjából 10-15 perc alatt lezavarják, neked pedig az a feladatot, hogy ennyi idő alatt mutasd meg a pozitív oldaladat.

Épp ezért mindenképp érdemes összeszedned a gondolataidat az interjú előtt.

Légy tömör, de határozott. A legjobb, ha pontokba szeded a gondolataidat, előre dolgozd ki otthon a válaszaidat.

A „miért szeretné megkapni ezt a munkát” kérdés szinte minden interjún elhangzik, ezért a legjobb, ha előre kitalálod, mit fogsz erre válaszolni. Fontos továbbá, hogy a válaszaidból lássa rajtad az interjúztató, hogy céltudatos vagy és lelkes.

Tudasd vele, hogy a munka a szenvedélyed és hogy alig várod, hogy munkába állhass.

5/5 Legyenek kérdéseid

Ne hagyd, hogy csak az interjúztató kérdezzen tőled. Mindig jó néven szokták venni, ha Te is érdeklődést mutatsz a pozíció és a cég iránt.

Az interjú végén számíthatsz rá, hogy megkérdezik tőled, van-e esetleg még kérdésed. Ilyenkor semmiképp ne adj nemleges választ, még akkor sem, ha szinte minden információt elmondott már az interjúztató.

Érdeklődhetsz még esetleg az előrelépési lehetőségekről, az ebédidőről vagy a közös céges programokról. Megkérdezheted esetleg azt is, hány főt foglalkoztat a cég, mik a jövőbeli terveik. A lényeg, hogy lássák rajtad, kíváncsi és érdeklődő vagy.