A testbeszéd árulkodó jelei az állásinterjún – Ezekre figyelj!

Írta: ,

Sokan nem is sejtik, milyen nagy szerepe van a nonverbális kommunikációnak társas érintkezéseink során. Egy kósza pillantás, egy határozott kézfogás, a hangerősség vagy éppen a testtartás gyakran sokkal többet árul el valakiről, mint a szavai. Az állásinterjún tehát nem csak a lehetséges kérdésekre kell alaposan felkészülnöd, de a gesztusaidra és a testbeszédedre is érdemes odafigyelned, mert gyakran ezek az apró, jelentéktelennek tűnő mozdulatok dönthetik el, hogy megfelelsz-e vagy sem!

A kezek jelentősége

1/5 A kezek jelentősége

A legelső benyomás döntő jelentőségű lehet egy interjú esetében, éppen ezért ügyelj arra, hogy kézfogásod a megfelelő üzenetet közvetítse rólad! A gyenge kézfogás önbizalomhiányra utal, a túl erős viszont dominanciát sugároz, amely szintén nem fest túl jó képet egy újonnan érkező jelentkezőről. A legjobb, ha a kézfogásod határozott, ugyanakkor nem csonttörő jellegű!

A kezeknek azonban nem csupán a bemutatkozásnál, de beszéd közben is fontos szerepük lehet. Ha az ember ideges, hajlamos elrejteni a kezeit, vagy babrálni a papírokkal, tollal társalgás közben. Próbáld ezeket kerülni, mert megbízhatatlannak és felkészületlennek mutatnak! Beszéd közben a kezeid legyenek mindig elől, a tenyereid pedig felfelé, így őszinte és elkötelezett jelentkező benyomását keltheted.

Szemkontaktus Kép forrása: fromupnorth.com

2/5 Szemkontaktus

Amennyiben kerülöd mások tekintetét, úgy szégyenlősnek, félénknek és gyanúsnak tűnhetsz beszélgetőpartnered szemében. Azzal, hogy folyamatosan lefelé nézel, bizonytalannak látszol, emellett a szavaid is hatástalanabbak lesznek. A CareerBuilder által készített felmérés szerint a HR-menedzserek több mint 67 százaléka vélte úgy, hogy a szemkontaktus hiánya a lehető legnagyobb hiba, amelyet egy állásinterjú során elkövethetünk.

Nem érdemes azonban átesned a ló túloldalára sem, hiszen mindannyian tudjuk, milyen zavaró tud lenni, ha valaki egyfolytában mereven bámul minket. Jó megoldás lehet, ha beszélgetés közben a folyamatos „szemezés” helyett tekintetedet a beszélgetőpartnered arcának különböző részeire irányítod, így fenntarthatod a szemkontaktus látszatát anélkül, hogy zavarba hoznád az interjúztatót.

A mosoly szerepe Kép forrása: tumblr, ignitelight

3/5 A mosoly szerepe

Természetesen egy állásinterjú esetében fontos, hogy az ember komolynak és felelősségteljesnek tűnjön, nem árt azonban alkalomadtán néha elmosolyodni.

Az előző pontban említett kutatásban a HR-esek 39 százaléka mondta azt, hogy azért volt számára antipatikus a jelentkező, mert nem mosolygott eleget. Mindez, ha belegondolsz, teljesen érthető, hiszen valószínűleg te sem szívesen dolgoznál együtt valaki olyannal, aki egész nap morcos és rosszkedvű.

A mosolygós személyiség barátságosnak és lelkesnek mutat, melynek köszönhetően a beszélgetőpartnered is ellazultabb lesz, és a társalgás is kellemesebb hangulatban zajlik majd.

Ügyelj a testtartásodra! Kép forrása: tumblr, birdasaurus

4/5 Ügyelj a testtartásodra!

A görnyedt hát, a lezser, hanyag testtartás ülés közben önbizalomhiányról árulkodik és összeszedetlennek mutat, ráadásul a külsődre is negatív hatással van.

Azzal, hogy egyenesen ülsz a székben, nem csak magabiztosabbnak tűnhetsz, de tiszteletet is sugárzol a partnered felé.

Ha kihúzod magad, a vállaidat pedig leengeded, vezető személyiség benyomását keltheted.

Beszélgetés közben dőlj egy kicsit előre, ezzel jelezheted a másik számára, hogy érdekel, amit mond.

A megfelelő öltözet Kép forrása: styleoholic.com

5/5 A megfelelő öltözet

Az interjúra mindig érkezz összeszedetten! Lehetőleg csak egy táska legyen a kezedben – azzal, hogy mindenféle szatyor, táska, kabát vagy pulóver lóg a karodon, szétszórt ember benyomását keltheted.


Állásinterjús szettek – Mit szabad és mit tilos?


Az öltözéked összeállításánál különösen figyelj oda a megfelelő cipő kiválasztására! A Scienceofpeople szakértői szerint a legtöbb HR-menedzserben nagy nyomot hagy a jelentkezők lábbelije.

Soha ne jelenj meg szandálban, lehetőleg válassz inkább egy zártabb fazonú darabot, és mindig ügyelj arra, hogy cipőid meg legyenek tisztítva!