A testbeszéd árulkodó jelei az állásinterjún – Ezekre figyelj!

Póta Szilvia
Írta: ,

Sokan nem is sejtik, milyen nagy szerepe van a nonverbális kommunikációnak társas érintkezéseink során. Egy kósza pillantás, egy határozott kézfogás, a hangerősség vagy éppen a testtartás gyakran sokkal többet árul el valakiről, mint a szavai. Az állásinterjún tehát nem csak a lehetséges kérdésekre kell alaposan felkészülnöd, de a gesztusaidra és a testbeszédedre is érdemes odafigyelned, mert gyakran ezek az apró, jelentéktelennek tűnő mozdulatok dönthetik el, hogy megfelelsz-e vagy sem!

A kezek jelentősége

A legelső benyomás döntő jelentőségű lehet egy interjú esetében, éppen ezért ügyelj arra, hogy kézfogásod a megfelelő üzenetet közvetítse rólad! A gyenge kézfogás önbizalomhiányra utal, a túl erős viszont dominanciát sugároz, amely szintén nem fest túl jó képet egy újonnan érkező jelentkezőről. A legjobb, ha a kézfogásod határozott, ugyanakkor nem csonttörő jellegű!

A kezeknek azonban nem csupán a bemutatkozásnál, de beszéd közben is fontos szerepük lehet. Ha az ember ideges, hajlamos elrejteni a kezeit, vagy babrálni a papírokkal, tollal társalgás közben. Próbáld ezeket kerülni, mert megbízhatatlannak és felkészületlennek mutatnak! Beszéd közben a kezeid legyenek mindig elől, a tenyereid pedig felfelé, így őszinte és elkötelezett jelentkező benyomását keltheted.

Szemkontaktus Kép forrása: fromupnorth.com

Amennyiben kerülöd mások tekintetét, úgy szégyenlősnek, félénknek és gyanúsnak tűnhetsz beszélgetőpartnered szemében. Azzal, hogy folyamatosan lefelé nézel, bizonytalannak látszol, emellett a szavaid is hatástalanabbak lesznek. A CareerBuilder által készített felmérés szerint a HR-menedzserek több mint 67 százaléka vélte úgy, hogy a szemkontaktus hiánya a lehető legnagyobb hiba, amelyet egy állásinterjú során elkövethetünk.

Nem érdemes azonban átesned a ló túloldalára sem, hiszen mindannyian tudjuk, milyen zavaró tud lenni, ha valaki egyfolytában mereven bámul minket. Jó megoldás lehet, ha beszélgetés közben a folyamatos „szemezés” helyett tekintetedet a beszélgetőpartnered arcának különböző részeire irányítod, így fenntarthatod a szemkontaktus látszatát anélkül, hogy zavarba hoznád az interjúztatót.