A kérdés, ami a legtöbb fiatal fejében megfordult már: Dolgozzak külföldön?

Írta: ,

Nehéz kérdés, amit talán már te is sokszor feltettél magadnak. Van, akinek könnyű meghozni ezt a döntést, de van, akinek évekbe telik. Bár erre a kérdésre nem létezik tökéletes válasz, mi most megpróbálunk segíteni a döntéshozatalban.

Valami új megtapasztalása Kép forrása: bloglovin.com

1/4 Valami új megtapasztalása

Igazából semmit nem veszíthetsz azzal, ha kipróbálod magad külföldön, sőt… Olyan tapasztalatokat gyűjthetsz, melyek által csak fejlődhetsz. Néha ki kell mozdulnod a komfortzónádból és ez egy nagyon jó terep hozzá. Ne hátrálj meg csak azért, mert félelmet érzel, hiszen ez természetes, mindenki fél az ismeretlentől, viszont ha már egy jó ideje benned van a késztetés, akkor menned kell. De ha mész, akkor csináld okosan! Járd körbe a témát, nézz utána, hogy milyen munka- és szálláslehetőségek vannak, majd ha már mindent lefixáltál, akkor megkezdődhet életed talán legnagyobb kalandja. Sok mindennel szembesülsz majd, például azzal, hogy nem lesznek melletted a szeretteid, ha valamilyen problémád van, nem tudsz majd a kezdetekben sok mindenkihez fordulni, de ezek a kezdeti nehézségek ne szegjék kedvedet, mert rengeteget tanulhatsz belőlük!

Rizikófaktorok Kép forrása: prettygirlsandbourbon.com

2/4 Rizikófaktorok

Az a helyzet, hogy sok olyan gátló tényező akadhat, melyek hatására majd úgy döntesz, hogy neked ez nem kell és inkább visszajössz a biztos életedbe. Ilyen lehet például a munka. Jó, ha tudod, hogy kint megint elölről kell kezdened mindent és újra bizonyítanod kell a főnöködnek, hogy te vagy a lehető legjobb munkaerő.

Ráadásul a külföldiek nem részesülnek nagy előnyökben munkavállalás téren, ha csak nem valamilyen ismerősöd ajánl be téged. A másik rizikófaktor a lakás. Ne alapozz arra, hogy álmaid apartmanjába költözöl majd első körben, bár soha ne mondd, hogy soha. Számítanod kell arra, hogy minden bizonytalan lesz kint, és sokan itt fel is adják. Lehet, hogy kezdetben egy kis lyukat kell bérelned, esetleg több ismeretlennel kell majd együtt élned, de ilyenkor jó, ha motiválod magad és csak a célod lebeg a szemed előtt, mert ha keményen küzdesz az álmaidért, akkor mindent elérsz majd.

Aki próbálta és nem jött be: Eszter (25) Kép forrása: instagram.com

3/4 Aki próbálta és nem jött be: Eszter (25)

„Én egy évig dolgoztam egy óceánjáró hajón mint szobalány, és mondhatom, hogy életem egyik legszebb és legszomorúbb éve is volt egyben. Én akkor kifejezetten lakásra gyűjtöttem, így tudtam, hogy amint összegyűlik az összeg, megyek is haza és így is lett. Abszolút nem volt rossz dolgom, sőt… Rengeteget tanultam és tapasztaltam, kapcsolatokat gyűjtöttem, szerelembe estem, de valahogy ott volt bennem mindig a tudat, hogy de jó lenne most otthon lenni a családom és a barátaim körében.

Nekem éppen ezért keserédes volt ez az egy év, de mindent összevetve arra biztatok mindenkit, hogy egyszer az életében vágjon bele, mert megéri. Nem hiszem, hogy a jövőben újra vállalnék munkát külföldön, de ha jönne velem a családom, akkor egész másképp vélekednék róla.”

Akinek minden álma valóra vált: Brigi (40) Kép forrása: sazan.me

4/4 Akinek minden álma valóra vált: Brigi (40)

„Én Amerikában voltam au pair két évig, és életem legcsodálatosabb két éve volt. Olyan családhoz kerültem, akik a tenyerükön hordoztak, kaptam tőlük kocsit, ruhákat, gyakorlatilag semmire nem kellett költenem, így félre is tudtam tenni. Utaztam, közben megtanultam úgy beszélni, mint egy igazi amerikai és cserébe heti háromszor kellett a gyerekekkel foglalkoznom, ami valljuk be, nem túl nagy áldozat. Az is leírhatatlan érzés, amikor Reese Witherspoon áll mögötted a sorban az áruházban. Engem akkor az iskola szólított haza, aztán közben szerelmes lettem és egyértelművé vált, hogy itthon folytatjuk. Annyit mondanék, hogy Amerika után Magyarország nekem nagyon szürke volt már és bármikor szívesen visszamennék, de már csak látogatóba. A gyerekeimnek biztos, hogy megteremtem majd azt a lehetőséget, hogy külföldön próbáljanak szerencsét, akár tanulás, akár munka terén. Én azt tanácsolom, hogy aki érez magában affinitást a dolog iránt, az vágjon bele, mert garantálom, hogy élete legmeghatározóbb élménye lesz.”