6 tipp kezdő álláskeresőknek a biztos sikerhez

Írta: ,

Álláskereső portálok böngészése reggeltől estig, önéletrajz-küldözgetés ezerfelé, válaszra várás, aztán meg interjúdömping? Sajnos eleve kudarcra ítéled magad, ha csupán ennyiből áll számodra a munka utáni kutakodás. A mennyiség helyett ideje a minőségre figyelni!

Húzz bele!

1/6 Húzz bele!

Talán nem hitted volna, de állást találni voltaképpen teljes munkaidős meló.

Ha tehát valaki megkérdezi tőled, mit tettél ezen a héten, hogy megtaláld a munkahelyed, hümmögés helyett valóságos listával kell felelned: hány helyre küldtél önéletrajzot és motivációs levelet, hogyan segítetted elő a kapcsolatépítést, hány céghez telefonáltál, hogy van-e náluk üresedés, hány interjún vettél részt, és mennyi időt töltöttél a portfóliód tökéletesítésével, továbbá a sorsdöntő beszélgetésekre való felkészüléssel.

A céltudatos álláskeresés tehát nemcsak arról szól, hogy átböngészel néhány erre szakosodott portált, aztán másolt-beillesztett levél kíséretében pár tucat pozícióra elküldöd a CV-det.

Keresgélj és kérdezz!

2/6 Keresgélj és kérdezz!

Gyakori tévhit, hogy egy bizonyos álláskeresési módszer biztosan sikerre vezet, illetve az is, hogy valamelyik eleve halálra ítéltetett.

A valóságban ügyesen kell kombinálnod a különböző hirdetésforrásokat a személyes utánaérdeklődéssel, hogy minél hamarabb megtaláld a munkahelyed.

Ne restellj szétnézni az apróhirdetési oldalakon, a vállalatok saját portálján, illetve bátran hívd fel az egykori iskolatársaidat, tudnak-e esetleg a szakterületedhez passzoló állást!

Keresgélni és kérdezni sohasem szégyen, ám ha csak várod a sült galambot, óriási baklövést követsz el.

Rendszerezd az anyagodat!

3/6 Rendszerezd az anyagodat!

„A motivációs leveleimet úgy alakítottam ki, hogy egyenként utánanéztem a cégeknek. Emellett infografikus vagy videós rezümét is bevetettem a hagyományos szöveges mellett.

Weboldalt készítettem magamnak, hogy az interjú előtt könnyebb legyen utánajárni a személyemnek, és az is előfordult, hogy komplett esettanulmánnyal érkeztem az interjúra, melyet az adott cégnek írtam direkt” – számol be róla Charles Purdy, a Monster Careers szakújságírója.

Fogadjunk, hogy neked ezek közül egyik sem jutott eszedbe…

A felkészülés tehát tényleg nem piskóta!

Tartsd szem előtt, mi fontos számodra!

4/6 Tartsd szem előtt, mi fontos számodra!

Olyan munkát keresel, amit lelkesen végezhetsz, s ami passzol a beállítottságodhoz, az értékrendedhez.

Inkább szánj egy picit több időt a kutakodásra, minthogy beérd valami egészen mással!

A pánikszerűen mindenhová elküldöd a jelentkezésed, sajnos a valódi célodat is szem elől tévesztheted.

A legfontosabb interjún például nem teljesítesz olyan jól, ha három másikon is részt vettél már a héten.

Gondold végig, mire is vágysz valójában, fogalmazd meg magadban az álomállásod jellemzőit – hiszen csak így tudod felismerni, ha szembejön a nagy lehetőség!

Figyelj oda a közösségi médiára!

5/6 Figyelj oda a közösségi médiára!

Ne hidd, hogy nem számít, mit posztoltál a múlt szombati buliról nyilvánosan.

A HR-esek többsége ugyanis alaposan utánanéz a jelölteknek, akár még mielőtt interjúra hívná őket.

Győződj meg róla, hogy gondosan kimunkált, profi internetes jelenléttel büszkélkedhetsz.

A blog vagy a portfóliós oldal külön előnyt jelent.

Oszd meg a gondolataidat szakmai témákkal kapcsolatban, vonultasd fel az eddigi munkáidat, és fontold meg a már említett infografikus vagy videós formájú önéletrajzot, amelyet természetesen ott is bemutathatsz.

A nyilvános fotóalbumokat pedig egy életre felejtsd el a Facebookon – bőven elég, ha csak az ismerőseid tudják, mit tettél tavaly nyáron.

Ne hidd, hogy az önéletrajzod mindent elmond rólad!

6/6 Ne hidd, hogy az önéletrajzod mindent elmond rólad!

A kezdő álláskeresők leggyakoribb hibája, hogy úgy vélik: a CV mindent elmond róluk, így már csak szépen kell mosolyogniuk, ha az jó.

Valójában viszont a többnyire elhanyagolt motivációs levél is hasonló jelentőséggel bír.

Az önéletrajz lényege, hogy címszavakban tartalmazza a legfontosabb adataidat, tapasztalataidat, képzettségedet és képességeidet – amelyeknek a meglétéről aztán majd élőben kell tanúbizonyságot tenned.

Saját magad „reklámja” tehát te vagy, nem pedig egy darab papír, amin ott virít a fényképed.