6 dolog, amit érdemes mérlegelni, mielőtt pályát módosítanál

Írta: ,

Az emberek különböző okokból döntenek a karrierváltás mellett. Vannak, akik úgy érzik, hogy megrekedtek és már nincs lehetőségük a szakmai fejlődésre a jelenlegi munkájukban. Másokat az a felismerés ösztönöz pályamódosításra, hogy munkájuk mégsem egészen olyan, mint amilyennek eleinte megálmodták. De legyen bármi is az oka, az átállás sosem egyszerű feladat, és van néhány szempont, melyet érdemes átgondolni, mielőtt beleugranál az ismeretlenbe!

Valóban ezt akarod? Kép forrása: work-outfits.com

1/6 Valóban ezt akarod?

Mielőtt új karrier után néznél, érdemes átgondolnod, hogy valóban a szakmáddal van-e a probléma, vagy egyszerűen csak a munkahelyed nem megfelelő már számodra.

Ha egyébként élvezed, amit csinálsz, akkor lehet, hogy a munkahelyi környezetnek, illetve a jelenlegi főnököd munkáltatói politikájának következtében vagy boldogtalan.

Gondolt át, hogy mi zavar a leginkább! Ha a jelenlegi cég nem elégíti ki az igényeidet, próbálkozz máshol, mielőtt radikális lépésre szánnád el magadat!

Vedd számba az erősségeidet! Kép forrása: ruemag.com

2/6 Vedd számba az erősségeidet!

Karrierváltás előtt fontos, hogy önkritikát gyakorolj. Vedd számba a képességeidet az erősségeiddel és a gyengeségeiddel együtt!

Gondold végig, melyek azok a képességek, melyeket az új szakmádban is kamatoztatni tudnál, és milyen további adottságokra lenne szükséged ahhoz, hogy megfelelj az általad megálmodott pozícióban! 

Azzal, hogy meghatározod az értékeidet, könnyebben megtalálod majd a számodra megfelelő munkát, emellett pedig a munkáltatók szemében is vonzóbbá válhatsz, ha ezeket kiemeled az önéletrajzodban vagy egy állásinterjún!

3/6 Ismét a ranglétra alján

Készülj fel arra, hogy ismét a ranglétra alján kell kezdened! Pályamódosítás esetén időbe telik, mire bebizonyítod rátermettségedet, és magasabb beosztásba kerülhetsz.

Fontold meg, hogy készen állsz-e arra, hogy elveszítsd a jelenlegi státuszodat, és hajlandó vagy-e lejjebb adni a fizetési igényedből!

Lehet, hogy mostanra több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezel a jelenlegi foglalkozásodban, azonban, ha az eddigi képességeid és tudásod nem átvihető az általad kiválasztott területre, úgy érdemes jól meggondolni a váltást, vagy más lehetőségek után nézni!

4/6 Van lehetőség fejlődésre?

Érdemes alaposan tájékozódnod az általad kiválasztott hivatásról, mielőtt döntenél! A pályamódosítás gondolata új és izgalmas lehetőségnek tűnhet, de mi a helyzet a szakmai fejlődéssel?

Tudj meg minél többet a jövőbeni szakmádról! Ha úgy látod, hogy az említett terület a jövőben felfelé ágazóban lesz, úgy okos lépés lehet a váltás, ha azonban túltelített piacról van szó, mely egyre inkább zsugorodik, akkor ezt akár egy figyelmeztető jelnek is veheted!

Eleget fogsz keresni? Kép forrása: stylemepretty.com

5/6 Eleget fogsz keresni?

Önmegvalósítás ide vagy oda, a pályamódosítás anyagi oldaláról sem szabad megfeledkezned! Talán elsőre mellékesnek tűnik, de fontos, hogy ezt a szempontot is figyelembe vedd!

Eleget fogsz keresni ahhoz, hogy fenntartsd a jelenlegi életszínvonaladat, illetve életmódodat?

Elképzelhető, hogy a kezdetekben kevesebbet fogsz keresni, mint az eddigi pozíciódban, ami komoly hatással lehet a mindennapjaidra is.

Kapcsolati tőke Kép forrása: tumblr, birdasaurus

6/6 Kapcsolati tőke

Legyen bármilyen igazságtalan is, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a kapcsolatok aranyat érnek, ha munkakeresésről van szó. A kapcsolati háló természetesen fontos, akármilyen területet válassz is.

Érdemes felkészülnöd rá, hogy pályától függetlenül, mindenhol szükséged lesz segítségre, ha érvényesülni akarsz. Próbálj olyan ismerősöket találni, akik ugyanazon a területen dolgoznak, amelyik téged is érdekel, és rajtuk keresztül tudj meg minél többet a potenciális új munkakörödről.

Ez egy kiváló alkalom arra, hogy leteszteld, valóban illik-e hozzád az adott szakma.