5 tuti tipp önéletrajzhoz, hogy sikered legyen

Írta: ,

Az önéletrajz az első lépcsőfok álmaid állása felé, de már ezt sem kifejezetten könnyű megugrani. Tippjeinkkel talán egy kicsit könnyebb lesz úgy összeállítani a cv-det, hogy azon megakadjon a HR-es szeme, és hamarosan már az állásinterjún bizonyíthass.

Emeld ki a képességeidet!

1/5 Emeld ki a képességeidet!

Fontos, hogy ne csak listát írj arról, hol és milyen pozícióban dolgoztál, hanem azt is világossá tedd, hogy pontosan milyen feladatokat láttál itt el, és milyen képességeidet fejlesztetted.

Ha például a PPT-k mesterévé váltál, akkor azt mindenképpen említsd meg az önéletrajzodban - ki tudja, lehet, hogy a leendő főnöködnek éppen ez nem az erős oldala, és örülni fog, hogy valaki olyat alkalmazhat, aki nem csak az eredeti követelményeknek felel meg, de még egy plusz terhet is levehet a válláról.


Meglepő! 7 kőbe vésett karriertipp, amivel inkább ne foglalkozz


Gondold át, hogy milyen információ kerül az önéletrajzodba, de ha valamiben jó vagy, akkor azt semmiképpen se hallgasd el!

Listázd a különleges képességeidet is!

2/5 Listázd a különleges képességeidet is!

Beszélsz egy egzotikus nyelvet? Ismersz egy kevésbé gyakori szoftvert?

Akkor mindenképpen írd bele az önéletrajzodba!

Jó esély van arra, hogy a HR-esnek megakad rajta a szeme, és rákérdez, hol szerezted ezt a képességedet, ez pedig tökéletes lehetőséget jelent arra, hogy kicsit a korábbi tapasztalataidról beszélhess.

Egy ilyen képességgel nem csak a tömegből tűnhetsz ki, de hús-vér, érdekes emberré válhatsz a huszadik papírformátumú jelentkező után.

Linkelj!

3/5 Linkelj!

Ne legyenek illúzióid, a leendő munkáltatód rád fog keresni a neten, és megpróbálja feltárni az online kapcsolataidat, illetve a személyiségedet is.

Győződj meg róla, hogy azt látja, amit szeretnéd, hogy lásson - tegyél az önéletrajzodba egy, a LinkedIn profilodra mutató linket, vagy bármelyik, közösségi oldalra mutató kapcsolatot, amiről úgy gondolod, releváns lehet.

Persze, nem árt, ha a HR-es, aki ránéz az oldalra, talál is itt valamit, ezért győződj meg róla, hogy az online oldalaidat is karban tartod, mindig naprakészek, és nem unalmasak vagy hiányosak, ez ugyanis felkészületlennek, tapasztalatlannak mutathat.

Ha az oldalad friss, aktuális, akkor jövőbeli főnököd is tudni fogja, hogy játékban vagy.

Használj igéket!

4/5 Használj igéket!

Az igékben gazdag szöveg cselekményesebbnek, mozgalmasabbnak, proaktívnak tűnik, de egy önéletrajz esetében sokszor elmaradnak az igék, hiszen nem is feltétlenül egész mondatokat használsz.

Mégis érdemes ezt a szófajt előnyben részesíteni a szakértők szerint, vagyis például ahelyett, hogy “meetingek vezetése, találkozók szervezése” írd azt, hogy “vezettem meetingeket, szerveztem találkozókat”.

A szakemberek szerint ez sokkal személyesebbé és hitelesebbé teszi az önéletrajzodat, és azt a benyomást kelti, hogy valóban tudod, mit csinálsz, készen állsz bármikor munkába lendülni, és lelkesebbnek is tűnsz, mintha csak távolságtartó formulákat használnál.

Illeszd a stílusod a munka profiljához!

5/5 Illeszd a stílusod a munka profiljához!

Ez a tanács igaz az önéletrajzra és a kísérőlevélre is: mindig vedd figyelembe azt, hogy milyen munkára, milyen céghez pályázol, és ennek megfelelően alakítsd a csatolt anyagodat, ne ugyanazt a sablont küldd el mindenkinek.

Ha például írói állásra pályázol, akkor jövőbeli munkáltatód valószínűleg már a kísérő levélben is keresi a saját hangodat, ha pedig a divatszakmában akarsz elhelyezkedni, különösen fontos lehet, hogy például milyen fejlécet választasz.

Míg egy hagyományos, szigorú hierarchiát tartó irodai munka esetében a formaságok szigorú betartása és a precizitás lehet a kulcs, addig például egy kreatív szakma esetében szeretik, ha valami újat, szokatlan mutatsz - persze, arra itt is vigyázz, hogy a kreativitásod ne menjen az átláthatóság rovására.