5 tulajdonság, amire szükséged lesz, ha sikeres karriert szeretnél

Írta: ,

Te is tanácstalan vagy, amikor önmagadat kell jellemezned a motivációs leveledben? Inkább kétszer is meggondolod, vajon érdemes-e leírnod, amik először eszedbe jutnak? Nos, az alábbi tulajdonságokat nem csak leírnod, hanem elsajátítanod is ajánlott, hiszen segítségükkel te lehetsz a tuti befutó!

Magabiztosság Kép forrása: memorandum.com

1/5 Magabiztosság

Az, hogy tisztában vagy vele, mennyit érsz, az első és egyik legfontosabb dolog a karrieredet illetően. Az élet minden területén számít, ha helyén van az önbizalmad, és ez most messze nem azt jelenti, hogy egoista lennél.

Amennyiben ismered a képességeidet, és tudod, milyen terheket tudsz elviselni, úgy a magabiztosságodat a munkádban is kamatoztathatod, hiszen már előre tudod, hogy egy-egy feladat nem okoz majd nehézséget számodra.

Ha hiszel magadban, akkor lelkes és tettre kész leszel, márpedig ezt a pozitív hangulatot a kollégáidra is átragaszthatod.

Kiegyensúlyozottság Kép forrása: photos.hgtv.com

2/5 Kiegyensúlyozottság

Idáig talán nem is gondoltál arra, milyen fontos a munkádban a kiegyensúlyozottság. Ha testi-lelki harmóniában élsz magaddal és a környezeteddel, akkor azt sugallod a leendő főnököd számára is, hogy könnyen és örömmel fogsz dolgozni.

Persze mindenki életében előfordulhatnak rosszabb időszakok, de ha jelenleg csak a tökéletes munka hiányzik a mindennapjaidból, akkor ne legyél rest ezt papírra vetni, vagy elmondani az állásinterjún!

Ha valóban át is érzed a helyzetet, akkor máris biztosítod a pozitív kisugárzást, ami a szimpátia elnyeréséhez nagyon fontos.

Eredményesség Kép forrása: mydomaine.com

3/5 Eredményesség

Ha ezt így önmagában beleírod az önéletrajzodba vagy motivációs leveledbe, az kicsit furcsán csapódhat le a másik oldalon, tehát mindenképpen emeld ki néhány példával, pontosan mire is gondolsz.

Ez a szempont egyébként magasabb beosztások esetén fontos különösen – ilyenkor sokkal szerencsésebb, ha nem a személyes tulajdonságaidat hangsúlyozod, hanem azokat az akadályokat, amiket sikerrel vettél.

Amennyiben éveken keresztül vezettél egy céget, vagy akár csak egy csapatot, nyilvánvaló lesz, hogy megfelelő vezetői képességekkel bírsz. De az már nem feltétlenül egyértelmű, milyen eredményeket köszönhet neked a munkahelyed!

Hitelesség

4/5 Hitelesség

Ez megint csak olyan dolog, ami nagyon fontos, de nem feltétlenül kell szó szerint leírnod a motivációs leveledben. Mit is takar pontosan a hitelesség?

Részben azt, hogy amit leírsz, elmondasz, azt bizonyítani is tudod, így garantálod, hogy a későbbiekben sem fogod ferdítésekkel, cselszövésekkel nehezíteni a többiek munkáját. A felsorolt, illetve a munkához szükséges tulajdonságaidat úgyis tesztelik majd az interjún, tehát ha valótlant állítasz, könnyen lebukhatsz.

A hitelesség érdekében fontos, hogy felkészült legyél! Ha írtál példákat, akkor azokat konkrét adatokkal, személyekkel, elérhetőségekkel támaszd alá, így könnyedén hivatkozhatsz majd rájuk a személyes találkozás alkalmával.

Helyzetfelismerés Kép forrása: refinery29.com

5/5 Helyzetfelismerés

Sokkal szerencsésebb, ha talpraesettségedet inkább más jelzővel illeted, például kiemeled, hogy jó a helyzetfelismerő képességed.

Ezzel kiválthatod a sablonos "jó kommunikációs készséget", a "kiváló szervezői képességet", vagy éppen a "megbízhatóságot", amik szinte minden egyes önéletrajzban ott virítanak.

Már az is felkeltheti az olvasó figyelmét, ha nem ugyanazokat az elcsépelt tulajdonságokat ismételgeted a beadott papírjaidon.

Az pedig mindig jól jön, ha gyorsan reagálsz a körülötted történő eseményekre, és ki is tudod hozni belőlük a maximumot!