5 szörnyű válasz, amit a leggyakoribb állásinterjú-kérdésre adhatsz

Írta: ,

„Miért pályázik erre a pozícióra?” – teszik fel a kérdést minden interjún, még ha nem is szó szerint ugyanebben a formában. Hiába tűnik úgy, hogy az eziránti érdeklődés üres formaság csupán, valójában rengeteget elmond rólad, s arról is, mennyire vagy alkalmas. Csokorba szedtük a leggyakoribb bakikat a válaszadással kapcsolatban.

Egy szót sem szólsz a cégről

1/5 Egy szót sem szólsz a cégről

A legtöbben úgy szeretnék ennél a kérdésnél a lelkesedésüket bizonyítani, hogy nagy örömmel kezdenek a szakterületükről beszélni.

De sajnos hiába adod elő, mennyire odavagy a gazdasági trendekért, a szövegírásért vagy éppen a programozásért, ha meg sem említed magát a vállalatot, amelyhez jelentkeztél.


Segítünk még! 5 baki, amit semmiképpen se kövess el az állásinterjún


Gondolj csak bele: a képességeidet és a tapasztalataidat gyakorlatilag bárhová elviheted – az interjúztató pedig éppen arra lenne kíváncsi, hogy miért pont ott ülsz, vele szemben.

Igyekezz tehát nagy vonalakban kigondolni erre a választ, és szükség esetén nézz egy kicsit utána a cég profiljának, illetve múltjának!

 

Csak azt mondod, neked miért jó

2/5 Csak azt mondod, neked miért jó

A leggyakoribb kérdést elég könnyű úgy értelmezni, mintha arról szólna, hogy mi a célod a következő tervezett karrier-lépcsőfokkal.

Talán jól hangzik, hogy az adott pozíció például elképesztő előrelépést jelentene számodra a kvantitatív analízis vagy az online marketing területén, az asztal másik oldalán ülő emberke valószínűleg nem ezt akarja hallani.

Hanem azt, hogy neki miért jó téged a második körre visszahívni, vagy akár azonnal szerződést kínálni.

Persze, ettől még nem kell jószolgálati nagykövetként előadnod magadat: bőven elég, ha a saját érdekeid között megemlíted, hogy a cég miért jár jól veled.

Azzal érvelsz, ami nem fontos

3/5 Azzal érvelsz, ami nem fontos

A pillanat hevében kicsúszhat a szádon, hogy az új munkahely milyen kellemesen közel lenne a gyerek iskolájához, vagy éppen a kedvenc szépségszalonodhoz.

A pozíció jelentette időbeosztás pedig lehetővé tenné, hogy olykor hétköznap este is összeülj a csajokkal egy kis koktélozásra… Mindez szuper dolog a saját életed szempontjából, ám nem várhatod el, hogy az interjúztató veled együtt hallelujázzon.

Semmi gond, ha véletlenül kiböktél egy ilyet, mert személyiségétől függően akár humorosnak is tarthatja a HR-es.

A lényeg, hogy koncentrálj inkább a saját hosszú távú érdekeidre a válaszadásnál – természetesen a vállalat számára hozandó hasznod mellett.

Másik kérdésre válaszolsz

4/5 Másik kérdésre válaszolsz

Jártál már olyan randin, ahol a szerencsétlen pasi csakis az exéről tudott beszélni? Hitted volna, hogy ugyanez állásinterjúkon is gyakran megtörténik?

Ráadásul éppúgy az ex témakörében, hiszen sokan képtelenek leállni a témával, miszerint muszáj otthagyniuk a munkahelyüket. Noha sejthető, hogy azért jelentkezel másik helyre, mert nem vagy elégedett meglévővel, semmi szükség az indok bővebb részletezésére.

Ha az interjúztató konkrétan arra kíváncsi, mi a problémád az előző munkáddal, hidd el, szó szerint rá fog kérdezni.

Addig is igyekezz az elhangzott dologra válaszolni!

Előre megírt szöveget kántálsz

5/5 Előre megírt szöveget kántálsz

Gyakorlott interjúzóként talán azt hiszed, sikerült rájönnöd a tökéletes válasz felépítésére, s mivel biztosra szeretnél menni, be is magoltad az egészet.

Nos, ez a stratégia több szempontból is kudarcra van ítélve. Az egyik, hogy nem fog természetesnek hatni a megtanult szöveg idézése. A másik, hogy ha két cégnél tök ugyanazt a választ akarod adni, valószínűleg egyiknél sem aratsz vele különösebb babérokat.

A harmadik pedig, hogy ha valamilyen oknál fogva nem jut eszedbe a következő szó vagy mondat, akár le is blokkolhatsz – ez pedig minden jelentkező rémálma.

Te hányszor kerültél eddig szembe az említett kérdéssel, és milyen válasszal tudtál rá szolgálni?