5 szörnyű válasz, amit a leggyakoribb állásinterjú-kérdésre adhatsz

Sándor Alexandra
Írta: ,

„Miért pályázik erre a pozícióra?” – teszik fel a kérdést minden interjún, még ha nem is szó szerint ugyanebben a formában. Hiába tűnik úgy, hogy az eziránti érdeklődés üres formaság csupán, valójában rengeteget elmond rólad, s arról is, mennyire vagy alkalmas. Csokorba szedtük a leggyakoribb bakikat a válaszadással kapcsolatban.

Egy szót sem szólsz a cégről

A legtöbben úgy szeretnék ennél a kérdésnél a lelkesedésüket bizonyítani, hogy nagy örömmel kezdenek a szakterületükről beszélni.

De sajnos hiába adod elő, mennyire odavagy a gazdasági trendekért, a szövegírásért vagy éppen a programozásért, ha meg sem említed magát a vállalatot, amelyhez jelentkeztél.


Segítünk még! 5 baki, amit semmiképpen se kövess el az állásinterjún


Gondolj csak bele: a képességeidet és a tapasztalataidat gyakorlatilag bárhová elviheted – az interjúztató pedig éppen arra lenne kíváncsi, hogy miért pont ott ülsz, vele szemben.

Igyekezz tehát nagy vonalakban kigondolni erre a választ, és szükség esetén nézz egy kicsit utána a cég profiljának, illetve múltjának!

 

Csak azt mondod, neked miért jó

A leggyakoribb kérdést elég könnyű úgy értelmezni, mintha arról szólna, hogy mi a célod a következő tervezett karrier-lépcsőfokkal.

Talán jól hangzik, hogy az adott pozíció például elképesztő előrelépést jelentene számodra a kvantitatív analízis vagy az online marketing területén, az asztal másik oldalán ülő emberke valószínűleg nem ezt akarja hallani.

Hanem azt, hogy neki miért jó téged a második körre visszahívni, vagy akár azonnal szerződést kínálni.

Persze, ettől még nem kell jószolgálati nagykövetként előadnod magadat: bőven elég, ha a saját érdekeid között megemlíted, hogy a cég miért jár jól veled.