5 hiányosság az önéletrajzodban, amit pozitívra fordíthatsz

Írta: ,

Biztosan veled is előfordult már, hogy majdnem minden feltételnek megfeleltél egy álláshirdetésben, csak éppen egy kis hiányosságtól rögtön alkalmatlannak találtad magadat. Pedig kár lenne a kishitűség miatt lecsúszni egy jó lehetőségről! Inkább turbózd fel kicsit a CV-det vagy a hozzá csatolt bemutatkozó levelet, és tiéd lehet a meló.

Mit kérnek? Felsőfokú nyelvvizsga Kép forrása: layeredblack.com

1/5 Mit kérnek? Felsőfokú nyelvvizsga

Ha a nyelvtudásod magasabb középfoknál és választékosan tudsz beszélni, ismered az üzleti vagy szakmai nyelvezetet, akkor beleteheted az önéletrajzodba az olyan régi munkáidat is, amelyekből kiderül, hogy bár felsőfokú nyelvvizsgád nincs, mégis jól elboldogulsz.

Ha például egyetem alatt nyaranta hotelrecepción dolgoztál, vagy fesztiválok infópultjában igazítottad el a külföldieket, esetleg egy multinál leveleztél más leányvállalatokkal, akkor simán írd bele előző munkahelyként (a feladatot külön kiemelve), hiszen ez már feltételezi, hogy jól tudod használni a nyelvet.

Tipp:

Emellett külön készülj fel az állásinterjúra idegennyelvtanárral! Nehogy meglepetésként érjen, ha hirtelen angolra váltanak a HR-esek beszélgetés közben.

 

Mid nincs? Magasabb végzettség Kép forrása: buzzfeed.com

2/5 Mid nincs? Magasabb végzettség

Ha nem pont olyan papírod van, mint amit a munka megkíván, de a többi kitételnek megfelelsz, akkor nagy gond nem lehet.

Egy próbafeladat során úgyis eldől, hogy alkalmas vagy-e a pozícióra.

Viszont az életrajzodban ki kell emelned az eddigi munkatapasztalataidat és érdemes megemlítened, hogy szereted ezt a területet, és a karrieredet is itt képzeled el (ez különösen fontos akkor, ha időközben pályát módosítottál, módosítanál).

Tipp:

A személyes interjú során rákérdezhetnek, hogyha ennyire szereted a munkádat, akkor miért nem tanulsz tovább, miért nincs diplomád ezen a szakterületen. 

Ilyen helyzetben nyugodtan mondd azt, hogy pont most gondoltál rá, hogy itt az idő, és jelentkeznél levelező tagozatra, de mellette szeretnél dolgozni is.

Nincs, de pótolható: számítógépes ismeretek

3/5 Nincs, de pótolható: számítógépes ismeretek

Már ezer éve nem használtad a Photoshopot, de kérik? Vagy az öt éve Excel-expert voltál, azóta viszont kiestél már belőle? Sebaj!

Ha próbafeladatot kapsz S.O.S kérj megy egy ismerőst, hogy segítsen elkészíteni a tesztmunkát, viszont vegyél pár órát egy speciális tanfolyamon is, hogy felfrissítsd a tudásodat.

Tipp:

Ha az interjún szembesülsz azzal, hogy milyen hiányosságod van, akkor maradj higgadt, és lelkesen mondd el, hogy alig várod, hogy megtanuld (vagy újra használd) az adott programot, mert régóta érdekel (vagy hiányzik), mert mindig szükséged lehet rá.

Mi nincs? Kapcsolati háló Kép forrása: mydomaine.com

4/5 Mi nincs? Kapcsolati háló

Soha, tényleg soha ne ferdíts arról, mennyi embert ismersz a szakmában! Ha régen így volt, de kihagytál éveket, elhanyagoltad a kapcsolattartást, akkor viszont mondd el ezt.

Az előző munkád teljes odaadást kívánt, ki akartál próbálni mást, és megszakadt a kapcsolatod a régi kollégákkal...

Ha egyáltalán nincs szakmai ismerősöd (nyilván rád kerestek már LinkedIn-en vagy Facebookon, és látták, hogy sehol egy közös barát), és ennek ellenére behívtak interjúra vagy próbamunkát kértek, akkor viszont biztos lehetsz benne, hogy nagy esélyed van.

Tipp:

Állásinterjún mindenképp emeld ki – persze viselkedj is úgy – hogy nyitott vagy, könnyen megszerzed bárki elérhetőségét, és jó viszonyt ápolsz mindenkivel, akihez szakmai kapcsolat fűz.

Mi a megkötés? Kor Kép forrása: mydomaine.com

5/5 Mi a megkötés? Kor

„Kezdőként elég valószínű, hogy nem vesznek komolyan...” – Ugye sokszor gondoltál ilyesmit? Vagy ha közelebb vagy a harminchoz, mint a húszhoz, akkor sokan gondolják azt, hogy igazából már csak a szülésen jár az eszed.

Nem könnyű korrigálni, ha nem felelsz meg az életkori elvárásoknak (nem is annyira etikus kort írni egy álláshirdetésben, gyakorlatban mégis rengetegszer előfordul), viszont személyesen tökéletesen lehet egyensúlyozni ezt a kis ''hibát''.

Tipp:

Ha fiatalabb vagy, mint amit keresnek, de elárulod, milyen nagy felelősséggel járó munkát kaptál az egyetemen, vagy, hogy milyen sokat segítesz otthon a közös feladatok elvégzésében, akkor sokkal megbízhatóbbnak, komolyabbnak tűnsz.

Viszont ha idősebb vagy, akkor add elő, hogy imádod a pörgést, van jó pár fiatalabb barátnőd, barátod. Ez utóbbi azért fontos, mert ha további munkatársakra lesz a szüksége a leendő munkáltatódnak, akkor rajtad keresztül is találhatnak kollégákat.