5 hiányosság az önéletrajzodban, amit pozitívra fordíthatsz

Fehér Vera
Írta: ,

Biztosan veled is előfordult már, hogy majdnem minden feltételnek megfeleltél egy álláshirdetésben, csak éppen egy kis hiányosságtól rögtön alkalmatlannak találtad magadat. Pedig kár lenne a kishitűség miatt lecsúszni egy jó lehetőségről! Inkább turbózd fel kicsit a CV-det vagy a hozzá csatolt bemutatkozó levelet, és tiéd lehet a meló.

Mit kérnek? Felsőfokú nyelvvizsga Kép forrása: layeredblack.com

Ha a nyelvtudásod magasabb középfoknál és választékosan tudsz beszélni, ismered az üzleti vagy szakmai nyelvezetet, akkor beleteheted az önéletrajzodba az olyan régi munkáidat is, amelyekből kiderül, hogy bár felsőfokú nyelvvizsgád nincs, mégis jól elboldogulsz.

Ha például egyetem alatt nyaranta hotelrecepción dolgoztál, vagy fesztiválok infópultjában igazítottad el a külföldieket, esetleg egy multinál leveleztél más leányvállalatokkal, akkor simán írd bele előző munkahelyként (a feladatot külön kiemelve), hiszen ez már feltételezi, hogy jól tudod használni a nyelvet.

Tipp:

Emellett külön készülj fel az állásinterjúra idegennyelvtanárral! Nehogy meglepetésként érjen, ha hirtelen angolra váltanak a HR-esek beszélgetés közben.

 

Mid nincs? Magasabb végzettség Kép forrása: buzzfeed.com

Ha nem pont olyan papírod van, mint amit a munka megkíván, de a többi kitételnek megfelelsz, akkor nagy gond nem lehet.

Egy próbafeladat során úgyis eldől, hogy alkalmas vagy-e a pozícióra.

Viszont az életrajzodban ki kell emelned az eddigi munkatapasztalataidat és érdemes megemlítened, hogy szereted ezt a területet, és a karrieredet is itt képzeled el (ez különösen fontos akkor, ha időközben pályát módosítottál, módosítanál).

Tipp:

A személyes interjú során rákérdezhetnek, hogyha ennyire szereted a munkádat, akkor miért nem tanulsz tovább, miért nincs diplomád ezen a szakterületen. 

Ilyen helyzetben nyugodtan mondd azt, hogy pont most gondoltál rá, hogy itt az idő, és jelentkeznél levelező tagozatra, de mellette szeretnél dolgozni is.