5 gyakori hiba, amit az álláskeresők elkövetnek – Így kerüld el őket!

Zabolai Margit
Írta: ,

Az álláskeresés nem egy egyszerű időszak, de gondolj arra, hogy ebből is rengeteg tapasztalatot gyűjthetsz, ráadásul semmi olyasmi nem történik, ami miatt szégyenkezned kellene. Szinte nincs olyan ember, aki élete során ne lenne valamennyi ideig két állás között. Ha pozitívan állsz a dolgokhoz, a siker is hamarabb megjön, de azért mutatunk néhány tipikus hibát, amit nem árt elkerülni, hogy még hamarabb rád találjon az a várva várt állás.

Túl sok helyre jelentkezel

A nagy számok törvénye alapján, minél több helyre küldöd el a jelentkezésedet, annál valószínűbb, hogy gyorsan felvesznek valahova, igaz?

Sajnos a dolog nem ilyen egyszerűen működik. A karriertanácsadók többsége egyetért abban, hogy sokkal nagyobb a valószínűsége a gyors elhelyezkedésnek, ha megválogatod a hirdetéseket, amelyekre válaszolsz.

Csak olyan állásokat pályázz meg, amelyekhez valóban megvan a kért végzettséged és tapasztalatod, máskülönben csak az idődet vesztegeted, és a saját önbizalmadra is rossz hatással leszel.

Ellenben, ha csak az igazán érdemleges helyekre jelentkezel, sokkal jobban menedzselheted a pályázataidat.

Nem foglalkozol eleget az önéletrajzoddal

Az önéletrajz több, mint az eddigi munkahelyeid felsorolása.

Ez az a pont, ahol el kell adnod magadat, és ezt a legjobban úgy teheted meg, ha az önéletrajzodat akár minden alkalommal az adott álláshoz igazítod.

Természetesen csak valós információk szerepeljenek benne, de megválogathatod, mire helyezed a hangsúlyt.

Ha eddig bolti eladóként dolgoztál, és most recepciós állásra jelentkezel, említsd meg, hogy jól bánsz a vevőkkel, vagy milyen problémás helyzeteket sikerült úgy megoldanod, hogy mindenki elégedett legyen.

Ha pedig ugyanezzel a múlttal most adatrögzítő lennél, azt hangsúlyozd, hogy boldogulsz a számok világában, precíz vagy, hiszen te bonyolítottad le a raktározásokat, satöbbi.