5 dolog, amit mindenkinek tudnia kellene, mikor diplomát szerez

Zabolai Margit
Írta: ,

A diploma megszerzése fontos mérföldkő egy ember életében, és nem is akarjuk azt mondani, hogy nem elsimerésre méltó teljesítmény, hiszen komoly munka áll mögötte. De ha azt hitted, hogy a kognitív nyelvészetből tett vizsga volt nehéz, akkor vár még rád néhány meglepetés. Ha az alábbi dolgokat mindenki tudná, amikor kikerül a főiskoláról, talán kevesebb csalódás érne minket.

A gyakorlat sokszor fontosabb, mint a papír

Sok állásnál a diplomát ugyan megkövetelik, de nem tartják sokkal többre egy darab papírnál, ami beugrót jelent az álláspiacra.

Amíg nem szerzel gyakorlatot, addig nem biztos, hogy tárgyalópozícióban vagy, bármilyen menő egyetemen szerezted is a végzettségedet.


Még előtte állsz? 7 tipp, hogy sikeres gyakornok legyél


A jó jegyek persze jól mutatnak, de ne lepődj meg, ha ettől még nem fognak a munkáltatók a lábaid előtt heverni.

Törődj bele, hogy most egy új piacon vagy, és itt is bizonyítanod kell.

A lelkesedés elszáll, de jó, amíg megvan

Az első feladataidtól és kihívásaidtól igazi szupersztárnak érzed majd magadat, és hálás leszel, amiért azzal foglalkozhatsz, amit szerettél volna csinálni.

Egészen addig, amíg egy megkeseredett, idősebb kolléga a kávéját kevergetve gúnyosan meg nem jegyzi: fiatalon ő is ilyen volt, de majd elmúlik.

Persze, a kezdeti lelkesedés nem tart örökké, de ez nem jelenti azt, hogy most azonnal le is kellene számolnod vele.

A lelkesedés igenis jó, ezért ne hallgass senkire, és tartsd meg magadban, amíg csak lehet.

Idővel persze megkopik majd, és biztos lesznek olyan napok, amikor semmi kedved nem lesz felkelni dolgozni, de ez nem jelenti törvényszerűen azt, hogy boldogtalan leszel a munkáddal.