5 baki, amit semmiképpen se kövess el az állásinterjún

Írta: ,

Az állásinterjú igazi rémálom-helyzet kommunikációs szempontból, hiszen a legjobb formádat kell hoznod, miközben rengeteg a buktató. A következő alapvető hibák kiküszöbölésével azonban máris sokat tehetsz a siker érdekében!

Túl korai vagy késői érkezés

1/5 Túl korai vagy késői érkezés

Ha több mint negyedórával hamarabb érsz oda, zavaró módon túlbuzgónak tűnhetsz. Sőt, akár a téged fogadni készülők számításait is keresztülhúzhatod, hiszen valószínűleg éppen egy másik program végébe tenyerelsz bele.

Ha mindez még nem volna elég, a folyosón ücsörgés vagy fel-alá járkálás közben még saját magadat is halálra idegesíted…

A késéssel pedig pláne elvághatod magadat – bár amennyiben igazán esélyes vagy a pozícióra, nem valószínű, hogy csupán emiatt bukod be.

Érthető, hogy a tömegközlekedés vagy a parkolóhely-keresés miatt nemcsak rajtad múlik a betoppanásod időpontja, de ezekkel a tényezőkkel eleve kalkulálnod kell!

Bosszantó tájékozatlanság

2/5 Bosszantó tájékozatlanság

Szó sincs róla, hogy be kellene magolnod a cég történetét.

Illik viszont tudnod, hogy nagyjából mi folyik az adott iparágban, valamint pontosan mivel foglalkozik a vállalat, ahol dolgozni szeretnél.

Nem is hinnéd, a tömeges felvételi procedúrák korában hányan jelentkeznek úgy egy-egy állásra, hogy halvány lila gőzük sincs, melyik milyen feladatkört tartalmaz épp.

Persze, a HR-esek oldaláról is igaz, hogy naponta akár több tucatnyi arccal is találkoznak, ám ez nem jogosít fel téged arra, hogy teljesen tájékozatlanul állíts oda.

Magadnak is tartozol annyival, hogy előre utánanézel a fő profilnak, termékeknek vagy szolgáltatásoknak.

Merev kiállás

3/5 Merev kiállás

Az interjú okozta stresszhelyzet talán nem a legjobbat hozza ki belőled.

Vannak, akik túlzott közvetlenséggel, míg mások egyfajta ridegséggel igyekeznek palástolni, hogy kénytelenek alaposan összeszorítani a feneküket a széken.

Ezzel azonban óriási hibát követhetsz el, mivel érdektelennek tűnhetsz, és nem fog látszani a lelkesedésed.

Mindenképpen tanúsíts érdeklődést a beszélgetés iránt – még azon az áron is, hogy esetleg egy kicsit elragadtatod magad!

Ne feledd, hogy a merevség nemcsak testbeszédben, hanem szűkszavúságban is megnyilvánulhat.

Márpedig végzetes lehet, ha egyáltalán nem teszel fel kérdéseket, illetve nem válaszolsz kellő részletességgel.

Telefonbámulás

4/5 Telefonbámulás

Napjainkban már teljesen megszokott, hogy társas összejöveteleken és beszélgetések alkalmával a felek olykor rápillantanak a telefonjukra, vagy akár végig a kijelzőre merednek.

Akármilyen céllal teszed ezt egy interjún, hatalmas hibának számít – még akkor is, ha csak az időt nézed!

Inkább legyen rajtad karóra, de azt se szemléld túl feltűnően, hiszen a másik félben felmerülhet, hogy unod az egészet.

Hiába érzed tehát abszolút elfogadhatónak, hogy olykor csak egy ujjmozdulat erejéig a kezedbe vedd a mobilodat, inkább állj ellen a kísértésnek az interjú alatt.

Fogadd el, hogy erre a szituációra különleges illemszabályok vonatkoznak!

Elfelejtett önéletrajz

5/5 Elfelejtett önéletrajz

Ma már többnyire ott van az interjúztató előtt a CV-d, amit korábban elküldtél neki e-mailben. A veszély tehát nem az, hogy anélkül kell tiszteletedet tenned.

Hanem az, hogy olyan régen írtad – esetleg akkorát füllentettél benne… –, hogy rákérdezhet benne olyasmire, amiről már fogalmad sincsen.

Azért senki sem fog megróni, ha lányos zavarodban véletlenül rosszul mondod, mennyi időt töltöttél egy bizonyos helyen, a perzsa középfokú nyelvvizsga beírását azonban aligha bocsátják meg, ha a hirtelen behívott iráni úriember rövid monológjára csupán fejrázással felelsz.

Böngészd át még egyszer azt az önéletrajzot, mielőtt odaérsz a helyszínre!

Veled megesett már a felsorolt bakik valamelyike?