3 szokatlan módszer, ha állást keresel: itt találhatod meg az álommunkát!

Zabolai Margit
Írta: ,

Az év vége felé sokan szánják rá magukat, hogy új munka után néznek, mert újabb kihívásokat, esetleg más környezetet keresnek, vagy csak elegük lett a mindig zsémbes főnökükből. 

Az álláskereső oldalak böngészése mellett van néhány trükk, amit bevethetsz még annak érdekében, hogy álmaid állása ne csak gyorsabban találjon rád, de valóban olyan is legyen, mint amilyet szerettél volna. Mutatjuk, hol érdemes szétnázni!

LinkedIn

A LinkedIn egy közösségi hálózat, akárcsak a Facebook, a különbség azonban az, hogy kifejezetten üzleti kapcsolatépítés céljából hozták létre. A LinkedIn-nek ma már 300 milliónál is több tagja van, és kifejezetten a szakmádnak megfelelő profilt hozhatsz létre rajta. Megkeresheted a volt kollégáidat, üzletfeleidet, és a kapcsolati hálón keresztül új munkalehetőségekre is akadhatsz, de az is lehet, hogy téged keres meg valaki egy ajánlattal.

A lényeg, hogy minél több és pontos információt megadj magadról.

A LinkedIn ma már itthon is szinte megkerülhetetlen, átlagosan 10 percenként regisztrál valaki, és lehet, hogy éppen a te ismerősöd ismerőse keres valakit, aki a te kompetenciáiddal rendelkezik, ezért hatalmas vétek volna kihagyni az oldal kínálta lehetőségeket, amikor állást keresel.

Szárnyas Fejvadász

A Szárnyas Fejvadász egy civil kezdeményezésen alapuló Facebook oldal, aminek lényege, hogy ha valaki lát egy állásajánlatot, ami neki valami miatt nem felel meg, de másoknak jónak gondolhatja, akkor azt megosztja az oldalon.

Persze, sokszor olyasmi jön szembe, amit már más álláskereső portálokon is láthattál, és szűrni sem lehet, így biztos sok olyan hirdetést látsz majd, ami nem kifejezetten érdekel, mégis érdemes időről időre felkeresni az oldalt, mert sok munkahirdetést például csak itt találhatsz meg: vannak nem online hirdetések lefotózott változatai a hírfolyamban, de ma már az sem ritka, hogy kreatív cégek magasabb beosztásba is itt keresnek jelentkezőt.

Arról nem is beszélve, hogy a népes közösség tagjai kommentekben megírhatják a saját tapasztalataikat, így nagyobb eséllyel tudod kiszűrni az átrázós hirdetéseket is.

Gerilla önéletrajz

A gerilla önéletrajz amolyan proaktív munkakeresés: ha kinézted magadnak az álomcéget, megpróbálkozhatsz egy önéletrajz elküldésével akkor is, ha éppen nem keresnek új munkatársat.

A sablon mondatok helyett azonban vess be valami igazán ütőset: koncentrálj azokra az eredményeidre, amelyek valóban kapcsolatba hozhatóak a megpályázott céggel, és felejtsd el a hagyományos önéletrajzformát.

Bemutathatod magadat egy övid videóban, egy Prezi.com-os bemutatóban, vagy mondjuk, ha illusztrátornak jelentkezel, akkor egy általad rajzolt sablonra építheted fel az önéletrajzodat.

Ez a módszer persze elsősorban olyan állásoknál működik, ahol nem aktakukacokat vagy mondjuk bérszámfejtőket keresnek, a média vagy sales világában azonban jó esélyed van labdába rúgni, ha látják, hogy magadat el tudod adni.