3 szokatlan módszer, ha állást keresel: így találhatod meg az álommunkát!

Zabolai Margit
Írta: ,

Év vége felé sokan határozzák el, hogy munkát váltanak, mert újabb kihívásokat, esetleg más környezetet keresnek, vagy csak elegük lett a mindig zsémbes főnökükből. Az álláskereső oldalak böngészése mellett van még néhány trükk, amit bevethetsz annak érdekében, hogy álmaid állását minél gyorsabban megtaláld – mutatjuk, hol érdemes szétnézni!

LinkedIn

A LinkedIn egy közösségi hálózat, akárcsak a Facebook, a különbség azonban az, hogy kifejezetten üzleti kapcsolatépítés céljából hozták létre. A LinkedIn‐nek ma már 300 milliónál is több tagja van, és kifejezetten a szakmádnak megfelelő profilt hozhatsz létre rajta. Megkeresheted a volt kollégáidat, üzletfeleidet, és a kapcsolati hálón keresztül új munkalehetőségekre is akadhatsz, de az is lehet, hogy téged keres meg valaki egy ajánlattal.

A lényeg, hogy minél több és pontos információt megadj magadról.

A LinkedIn ma már itthon is szinte megkerülhetetlen, átlagosan 10 percenként regisztrál valaki, és lehet, hogy éppen az ismerősöd ismerőse keres valakit, aki olyan kompetenciákkal rendelkezik, mint te, ezért hatalmas vétek volna kihagyni az oldal kínálta lehetőségeket, amikor állást keresel.

Szárnyas Fejvadász

A Szárnyas Fejvadász egy civil kezdeményezésen alapuló Facebook oldal: a lényege, hogy ha valaki lát egy állásajánlatot, ami neki valami miatt nem felel meg, de másokat érdekelhet, akkor azt megosztja az oldalon.

Persze sokszor olyasmi jön szembe, amit már más álláskereső portálokon is láthattál, és szűrni sem lehet, mégis érdemes időről időre felkeresni az oldalt, hiszen van olyan hirdetés, amit például csak itt találhatsz meg: ilyenek a nem online hirdetések lefotózott változatai, de ma már az sem ritka, hogy kreatív cégek a magasabb beosztásokba is itt keresnek jelentkezőt. Arról nem is beszélve, hogy a népes közösség tagjai kommentekben megírhatják a saját tapasztalataikat, így nagyobb eséllyel tudod kiszűrni a csalóka hirdetéseket is.

Gerilla önéletrajz

A gerilla önéletrajz amolyan proaktív munkakeresés: ha kinézted magadnak az álomcéget, megpróbálkozhatsz egy önéletrajz elküldésével akkor is, ha éppen nem keresnek új munkatársat. A sablon mondatok helyett azonban vess be valami igazán ütőset: koncentrálj azokra az eredményeidre, amelyek valóban kapcsolatba hozhatóak a megpályázott céggel, és felejtsd el a hagyományos önéletrajzformát.

Bemutathatod magadat egy rövid videóban, egy prezi.com‐os bemutatóban, vagy mondjuk, ha illusztrátornak jelentkezel, akkor egy általad rajzolt sablonra építheted fel az önéletrajzodat. Ez a módszer persze elsősorban olyan állásoknál működik, ahol nem irodistákat vagy mondjuk bérszámfejtőket keresnek, a média vagy sales világában azonban jó esélyed van labdába rúgni, ha látják, hogy el tudod adni magad.