Sose találod ki, mi károsabb az egészségedre, mint napi 15 szál cigaretta 

Sose találod ki, mi károsabb az egészségedre, mint napi 15 szál cigaretta 

Címlap / Életmód / Egészség / Sose találod ki, mi károsabb az egészségedre, mint napi 15 szál cigaretta 

Ezúttal nem egy preventív cikkel találod szembe magadat, amiben azt vizsgáljuk, milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak. Egy alattomos veszély fenyeget minket nap, mint nap, ami felér 15 szál cigaretta elszívásával. Mi lehet ez?

Amerikában és más országokban is nő az egyedüllét és a baráti kapcsolatok hiánya. Ez talán kedvez az introvertáltaknak, akikből a jelek szerint egyre több van. De tényleg így lenne? Vágyunk a magányra és tévhit, hogy az ember társas lény? Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy bár jó, ha tudunk és szeretünk egyedül lenni, a felmérések szerint nagyon sok hátránnyal jár az, ha magányosan tengetjük a mindennapjainkat. Azok, akik kevesebb társadalmi kapcsolattal rendelkeznek, komoly egészségügyi kockázatokkal néznek szembe!

A világháló összeköt, mégis egyre többet vagyunk egyedül

Egy amerikai felmérés szerint 2003 óta a felnőttek egyedül eltöltött ideje átlagosan havi 24 órával nőtt, miközben a barátokkal töltött idő 20 órával csökkent. Ez azt jelenti, hogy minimum 44 órával kevesebbet vagyunk társaságban havi szinten, mint korábban – ez átlagosan 1,5 óra naponta.

Azonban még ennél is megdöbbentőbb, hogy a tizenévesek és a fiatal felnőttek 70%-kal kevesebb időt töltenek személyes kapcsolódással: 2003-ban a napi 150 percről 2020-ra csupán napi 40 percre csökkent ez az arány.

Tinédzseréveimre visszagondolva, alig vártuk, hogy ledobjuk az iskolatáskát és együtt lehessünk (persze, eleve késve értünk haza suli után, mert még órákat dumáltunk a parkban). Ez manapság már távolról sem igaz a többségre.

A felmérések szerint sajnos az igaz barátok száma is csökkenő tendenciát mutat és ez többek között azért olyan nagy baj, mert a társadalmi kapcsolatok 50%-kal növelik a túlélési esélyeinket.

FabrikaCr/istockphoto.com

A mentális egészség hiánya a magány következménye

A magány komolyan rányomja a bélyegét az egészségünkre. A következmények olyan súlyosak, hogy már-már hihetetlenek: meghaladják az inaktivitás, az elhízás, a légszennyezettség és a napi 15 cigaretta elszívásának egészségügyi kockázatait.

A magány növeli a szívbetegségek, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint más súlyos, mentális problémák kockázatát, beleértve az öngyilkossági hajlamot.

Annak ellenére, hogy egyre több mentálhigiénés szolgáltatás válik elérhetővé, a magány negatív hatásai továbbra is súlyosak világszerte. A fizikai és mentális problémák növekedése szemmel látható, és a mögöttünk levő járvány csak súlyosbította a helyzetet. 

A szoros kapcsolatok jelentősége a mentális jólét szempontjából 

Azok, akik szoros kapcsolatokat ápolnak, kevésbé szenvednek a magány érzetétől. A kutatások azt mutatják, hogy a valódi, kölcsönösen támogató kapcsolatok segítenek a mentális betegségek tüneteinek enyhítésében és a jólét fenntartásában.

Sajnos vagy nem sajnos, de egyre nő körülöttünk a digitális világ, ami a korábbi feltételezések és logikusnak tűnő meglátások ellenére nem annyira összeköt minket, mint eltávolít: elszigeteli az embereket és megnehezíti a mélyebb kapcsolatok kialakítását. A személyes érintés és a közvetlen kommunikáció hiánya pedig még inkább hozzájárul a magány érzetéhez és az elszigeteltséghez.

A szoros és valódi emberi kapcsolatok jelentősége kiemelkedő mentális jólétünk szempontjából. A kölcsönösen támogató kapcsolatok segítenek a mentális betegségek tüneteinek enyhítésében és a jólét fenntartásában. Bár a digitális világ korunkban sok lehetőséget kínál az ismerkedésre, barátkozásra, mégis gyakran inkább elszigeteli az embereket, mint összehozza őket. A közvetlen kommunikáció hiánya pedig még inkább hozzájárul a magány érzetéhez, ami pedig magával hozza az említett egészségügyi kockázatok fokozott jelenlétét. 

Lényeges tehát, hogy felismerd a társas kapcsolataid fontosságát és aktívan törekedj azok kialakítására, megtartására – nemcsak azért, mert csodálatos érzés, hanem mert még az egészségednek is jót tesz!

Nyitókép: Javi Sanz/istockphoto.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!