Már régóta keresek egy olyan egyszerű, nem maglisztes, nem túlbonyolított mézeskalács receptet, ami nem kerül vagyonokba és nem mézes puszedli a végeredmény, hanem a valóban ropogós, hagyományos mézeskalács.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Több éve kísérletezem a receptekkel, amik ugyan mindig finomak lettek, de sosem volt meg bennem az a bizonyos “Eeeez aaaaz!”-érzés. Egészen mostanáig! És meg fogtok lepődni azon, amit mondok… Meggyőződésem, hogy az összes eddigi recept közül ez a legegyszerűbb és legolcsóbb, amit próbáltam.
Én eddig nem igazán kedveltem a mézeskalácsot. Minden évben sütöttem, de csak azért, mert egy kedves barátnőmmel ez hagyományos közös programunk az adventi készülődés során. Gyertyafény, zene, forralt bor és órákon át tartó mézeskalácsgyártás, valamint -díszítés. Imádom ezeket az estéket, de a sütiket magukat később mindig elosztogattam. Ennek (sajnos, nem sajnos) most vége. 🙂 Ez a recept nagyon betalált.
Hozzávalók (kis adag):
- 175 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
- 75 g teljes kiőrlésű zabliszt,
- 62 g kókuszzsír,
- 100 g méz vagy agave szirup,
- 62 g természetes édesítő,
- 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 kisebb tojás sárgája.
Elkészítés:
- Keverd össze a liszteket, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket egy nagyobb tálban.
- Melegítsd fel a mézet (mikróban vagy tűzhelyen) és add hozzá az édesítőt.
- Keverd át jó alaposan a mézes masszát, hogy a hozzáadott édesítő elolvadjon benne.
- A lisztes keverék közepébe fúrj egy lyukat és öntsd bele a mézet.
- Add hozzá a kókuszzsírt, és hagyd, hogy felolvadjon benne.
- Végül add hozzá a tojás sárgáját.
- Dolgozd össze jó alaposan egynemű tésztává az egészet és tedd félre picit pihentetni.
- Közben melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
- Készíts elő egy szilikon gyúrólapot és egy darab sütőpapírt (ha nincs szilikon gyúrólapod, akkor két sütőpapír között dolgozz).
- A két tapadásmentes felület között (a gyúrólap és a sütőpapír, vagy a két sütőpapír) nyújtsd kis a tésztát nagyjából 0,5 cm vastagra (nem szükséges külön lisztezni).
- Tetszőleges sütikiszúróval szaggasd ki és kend meg a tetejét tojással.
- Végül süsd 8-10 percig 160 fokon.
A kisült mézeskalácsod azonnal fogyasztható, nem szükséges napokat várni arra, hogy visszapuhuljon. Lezárt dobozkában ez is több hétig eláll, mint hagyományos társa.
Ha szeretnéd cukormázzal díszíteni, 1 tojásfehérjéből és 1 evőkanál por állagú édesítőbőlkészíthetsz kemény habot, amivel a már kihűlt kekszeket bátran díszítheted.