Pénz és hivatás

Karácsonykor is dolgozol? 10 dolog, amit te mindenkinél jobban átérzel

Karácsonykor senki sem szeretne dolgozni, de bizonyos területeken sajnos muszáj akár szenteste is bevállalni a műszakot. Ha te is gyakran dolgozol az ünnepek alatt, akkor az alábbi 10 dolgot biztosan meg fogod érteni.

1. Mindig azok tölthetik otthon az ünnepeket, akiknek családjuk, gyermekeik vannak. Ha te szingli vagy, szinte biztosra veszed, hogy idén karácsonykor is neked kell bent lenned a melóban, noha tudnál jobb programot is kitalálni magadnak. De közben tudod, hogy rosszul jönne le, ha ezért szólnál a főnöknek, így inkább elfogadod, hogy idén is te húztad a rövidebbet.

2. Az egyetlen dolog, ami vigasztal ilyenkor, hogy a munkahelyeden plusz pénzt fizetnek a karácsonyi műszakért. Így legalább a karácsonyi ajándékok árának egy része megtérül (noha tudod, hogy úgyis rájuk költöd ezt az összeget is), és egy kicsit elfogadhatóbbnak érzed azt, hogy az ünnepek alatt is dolgoznod kell.

Karácsonykor is dolgozol? 10 dolog, amit te mindenkinél jobban átérzel

3. Elmondani a családodnak, hogy nem leszel otthon karácsonykor, sosem egyszerű feladat. Anyukád neheztel rád, amiért még ilyenkor sem szakítasz időt rá, és a tesóid is megharagszanak, hogy nem látnak szenteste. Pedig te tényleg szeretnél hazamenni, így még nehezebb elviselni azt, hogy megbántod őket akaratlanul.

4. Amennyiben a kereskedelemben dolgozol, és vannak gyerekeid, nincs egyszerű dolgod, hiszen a legtöbb bolt délutánig nyitva tart. Elmagyarázni nekik, hogy csak akkor érsz haza, amikor már besötétedett, sosem kellemes. Ők is azt szeretnék, hogy otthon legyél egész nap, és együtt főzőcskézzetek, ami a munkád miatt nem történhet meg.

5. Amikor az ismerőseid megkérdezik, miért nem vetted ki szabadnapnak a karácsonyt, te csak megrázod a fejed. Ebből látszik, hogy nekik sosem kellett az ünnepek alatt dolgozni; ilyenkor nem lehet szabit kérni, hiszen már előre beosztják, kinek kell dolgozni.

6. Ha szenteste éjszakai vagy délutáni műszakban kell dolgoznod, még rosszabbul érzed magad, mint bárki más. Hiszen a többiek hazamehetnek estére a családjukhoz, ám te épp a karácsony legjobb részéről maradsz le. A díszítésről, ajándékozásról, vacsoráról egyaránt, ami miatt többször is elgondolkodsz azon, hogy nem volna-e jobb felmondani?

Olvastad már?  A meglepetések, amikkel nem foghatsz mellé: horoszkóp szerint is válogathatsz
Karácsonykor is dolgozol? 10 dolog, amit te mindenkinél jobban átérzel

7. Hacsak nem autóval jársz dolgozni, már előre meg kell tervezned, munka után hogyan jutsz haza. Hiszen karácsonykor a tömegközlekedés megritkul, jóval kevesebb járatot indítanak. Persze te ezt megérted, hiszen tudod, milyen rossz érzés, amikor dolgozni kell szenteste; ezért együttérzően köszönsz a buszsofőrnek, aki az ünnepek alatt ugyancsak a rövidebbet húzta.

8. Azonban karácsonykor az egész munkahelyednek más hangulata van. Szinte nincs bent senki, így te is nyugodtabbnak érzed magad, és könnyebb dolgozni is. Ha vendéglátásban dolgozol, kevesebb ember tér be hozzátok, ügyfélszolgálaton mindenki kedves a telefonban, és úgy összességében is rendesebbek egymással az emberek. Kivéve a boltokban, ugyanis azok, akik utolsó pillanatra hagyták az ajándékvásárlást, kimondottan stresszesek és türelmetlenek.

Karácsonykor is dolgozol? 10 dolog, amit te mindenkinél jobban átérzel

9. Van egyfajta egyedi hangulata is annak, hogy a szintén dolgozó kollégáiddal együtt ünnepeltek. Karácsonyi zenéket hallgattok, beszélgettek, és még jobban megismeritek egymást. Ki tudja, talán egy új barátság veszi kezdetét!

10. Alig várod, hogy lejárjon a műszak, hogy elindulhass haza, és még ha egy nap késéssel is, de végre megünnepeld a családoddal a karácsonyt. Szenteste dolgozni nem jó, de ez legalább megtanítja neked, mennyire értékes az, amikor a családoddal töltheted ezt az időszakot.

Képek forrása: pexels.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást