Öko-karácsony – Nem csak a dekoráció, az ünnepi készülődés is lehet zöld!

Öko-karácsony – Nem csak a dekoráció, az ünnepi készülődés is lehet zöld!

Címlap / Otthon / Dekor / Öko-karácsony – Nem csak a dekoráció, az ünnepi készülődés is lehet zöld!

Karácsonykor még az átlagosnál is több energiát és pénzt pazarlunk el, pedig már néhány egyszerű változtatással is hatalmas terhet vehetnénk le a környezetünkről. De mégis milyen praktikákkal lehet a karácsony zöld?

Látványos izzósorok

Hazánkban is egyre nagyobb divatja van az őrült karácsonyi díszítésnek, pedig a túlzás a legtöbb ember számára egyáltalán nem szemet gyönyörködtető. Lényegében pazarlás teljes egészében feldíszíteni a házat kívülről, főleg úgy, hogy már ötkor lehúzod a redőnyt, és semmit sem látsz a hangulatos égősorokból.

Ha nem tudsz szabadulni ettől az ötlettől, használj napelemes égősorokat és/vagy energiatakarékos izzókat, amik napközben feltöltődnek, sötétedés után viszont automatikusan bekapcsolnak. Így energiát és pénzt is spórolhatsz, de a látványról nem kell lemondanod.

Dekorációs kérdések

Az égősorok kérdését kipipáltuk és abszolút környezetbaráttá tettük, de mi a helyzet a többi dísszel? Sajnos ezekből is hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, és mivel a boltokban a legtöbbször rossz minőségű, gyakorlatilag egyszer használatos díszeket találunk, évről évre újakat vásárolunk.

Mi a megoldás? Bár drágák, ha óvatosan bánsz velük, az üveggömbök hosszú évekig csodás díszek lehetnek. A kopott, műanyag gömböktől, díszektől sem kell megszabadulnod, újrahasznosíthatod őket, és legalább egy-két évig új feladatot láthatnak el ajtókopogtatóként, vagy az adventi koszorú részeként.

Emellett ne feledd, a saját készítésű díszektől lesz igazán személyes a dekoráció!

Karácsonyfa mizéria

A karácsonyfa tekintetében most már tényleg mindenkinek érdemes lenne megfontolni az alternatív lehetőségeket. Bár a legtöbb ilyenkor eladott fenyőt kifejezetten azért ültették, hogy karácsonyfaként zárják életüket, a cserepes változatoknak nem kell ezt az áldozatot meghozniuk.

Egyes helyeken karácsony után visszaveszik a gumós fenyőket, másokat eleve úgy adnak el, hogy a család majd közösen elültetheti. További lehetőség lehet a szobafenyő díszítése, vagy éppen azok a dekorációk, amik csupán szimbolikusan elevenítik fel a karácsonyfákat. A műfenyő azonban annyira nem környezettudatos választás, tekintve, hogyan készül és hogy általában a világ másik feléről érkezik.

Édességhalmok és finomságok

A pazarlás egyik legnagyobb része kétségtelenül az ételekre korlátozódik. Ilyenkor mindenki megpróbálja a maximumot hozni, aminek aztán az az eredménye, hogy rengeteg főtt étel és sütemény landol a kukában. Ezt kerülendő először is derítsd ki, pontosan hány étkezésről kell neked gondoskodnod, így máris kivédheted, hogy túl sok alapanyagot szerezz be.

Teljesen felesleges egy hadseregnek való süteményt sütnöd, főleg olyanokat, amik gyorsan romlanak. Készíts inkább száraz édességeket, amik szépen megszívják magukat és isteniek lesznek az ünnepek alatt. És ne feledd, nincs olyan maradék husi, amiből ne készülhetne isteni, újragondolt fogás!

Na és az ajándékok

Bár szép arra gondolni, hogy a karácsony nem a vásárlásról és az ajándékozásról szól, azért mégis e két fő momentum köré épülnek az ünnepek. A kérdés az, mennyire hagyjátok elhatalmasodni a nyomást magatok felett, és mennyire szánjátok inkább a pénzt egymásra, a családra.

Egyáltalán nem illúzióromboló, ha idén meglepetés helyett olyan ajándékkal rukkoltok elő, amire valóban szükségetek van. Így valóban praktikus csomagot adhattok át, nem pedig olyasvalamit, ami a környezetet terheli, de nem okoz örömet, nem hoz hasznot és kidobásig a szekrény mélyén porosodik. Na és a csomagolás: az újrahasznosított papírok nem olcsóak és környezetbarát megoldásnak bizonyulnak, hanem kifejezetten szépek és divatosak is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást