Kikapcsolódás / Szórakozás

Európában 200 évig mindenki kannibál volt, csak erről senki sem beszélt

Európában 200 évig mindenki kannibál volt, csak erről senki sem beszélt

Richard Sugg történész szavaival élve: „A kora-újkori Európában jóval több mint kétszáz éven át a gazdagok, a szegények, az iskolázottak és az írástudatlanok többé-kevésbé rutinszerűen vettek részt a kannibalizmusban.”

A gyógyszerészeti termékeket általában vérből, húsból, zsírból és csontból állították elő. A múmiaport erős gyógyszeres anyagnak tekintették. Egyes országokban a hóhérok eladták az elítéltek bőrét, fogait, haját és koponyáját, ami miatt néhány patikus panaszkodott, hogy az áraikat alákínálták.

A modern olvasó számára ez persze borzalmasnak és enyhén szólva furcsának tűnhet. Miért volt a holttestgyógyászat ilyen felkapott, és milyen erkölcsi és etikai korlátai voltak?

A holttestgyógyászat aranykora

Amint Sugg rámutat, a 15. század előtt nagyon példa volt a gyógyszeres kannibalizmusra, de nem sokkal később az orvosok más emberi testeken belül kezdték keresni a betegségek gyógymódjait.

A tizenhatodik századi Paracelsus német-svájci orvos azzal érvelt, hogy előnyös friss vért inni, mert vitalitást tartalmaz. Az emberi húst általában por formájában állították elő, és hasznosnak tartották véraláfutások, vérzések, gyulladások, láz vagy hasmenés esetén. Porított koponyát használtak az epilepszia és más fejorientált szenvedések leküzdésére. Más szavakkal, az emberi test darabjaival sokféle betegséget gyógyítottak, vagy gondolták, hogy gyógyítanak.

A tizenhatodik és tizenhetedik században a „múmia” kifejezés nemcsak az ősi balzsamozott holttestekre vonatkozott, hanem minden emberi eredetű gyógyszerre is. Louise Noble tudós szerint: „A legértékeltebb múmia az volt, amit egy friss holttestből származott, lehetőleg egy fiataléból, aki hirtelen és erőszakos halált halt. Ez annak a széles körben elterjedt hitnek köszönhető, miszerint a gyors halál felfogta a test gyógyító életerejét, míg a lassú halál kimerítette.”

Oldalak: 1 2

2 hozzászólás

 • Avatar
  Arnold
  2020.11.17., 20:31

  Ugye, ugye az európai kettős mérce kialakulása régmúlt időkre nyúlik vissza. Vajon az EU nagytiszteletű politikusai ismerik ezeket a történeteket?

  Válasz
 • Avatar
  Bene István
  2020.11.18., 18:07

  Micsoda baromság, ezzel toborozzátok az olvasókat?

  Válasz

Írj egy hozzászólást