Egy tál forró krémlevest kanalazgatva egyből felmelegítheted magad a hűvös őszi napokon, ha pedig nemcsak ízletes, de könnyen elkészíthető opciókat választasz, akkor a bekuckózásra is hamarabb sort keríthetsz. Ennél már csak az a jobb, ha olyan szezonális összetevőkből főzöl, mint például a brokkoli, a vajtök, a sárgarépa és a karfiol. Abban az esetben pedig, ha diétázol, vagy éppen csak egy könnyű levesre vágysz, akkor több szuper kalóriaszegény krémleves közül is válogathatsz.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Karfiolos-burgonyás curry leves
Az igazán jó krémlevesek titka a változatos fűszerezés: keverj össze egy kis tálban koriandert, köményt, fahéjat, kurkumát, sót és borsot. Ezután fűszerezz meg vele egy megmosott, rózsáira szedett karfiolt, locsold meg olajjal, és süsd meg a sütőben. Közben tegyél egy nagy fazékba pár csepp olajat, dobj rá apróra vágott hagymát és néhány kocka sárgarépát. Ha megpirultak, adj hozzá fokhagymát, gyömbért és chilit. Öntsd fel paradicsomszósszal, húsleves alaplével, és tegyél hozzá kockára vágott burgonyát. Ha megfőtt, keverj hozzá kókusztejet és a sült karfiolt. Alapos kevergetés után el is készül. Ízlés szerint egy kanál joghurttal vagy tejföllel is tálalhatod.
A sárgarépa sokunk konyhájának alapvető összetevője, de ősszel, már csak a színe miatt is különösen hangulatos felhasználni, például krémlevesként. Melegíts fel néhány evőkanál olajat, dobj rá hagymát és zellert, majd hagyd, hogy megpuhuljanak. Ezután adj hozzá fokhagymát és petrezselymet. Ezután dobj bele néhány kisebb darabokra vágott sárgarépát, majd öntsd fel vízzel és húsleves alaplével. Ha felforrt, főzd még nagyjából 25 percig, amíg a sárgarépa puha nem lesz. Adagonként a turmixgépben pürésítsd simára, majd sóval és borssal történő ízesítés után már tálalhatod is a gőzölgő, krémes levest.
Egy egyszerű és egészséges brokkoli krémleves titka az aromás zöldségek keverékében rejlik. Olvassz fel némi vajat egy nagy serpenyőben, majd adj hozzá póréhagymát és zellert. Addig párold, amíg meg nem puhulnak, majd mehet bele néhány gerezd fokhagyma. Ezután dobj rá megmosott brokkoli rózsákat kis darabokban, és főzd tovább, amíg a brokkoli meg nem puhul. Keverj hozzá kakukkfüvet és sót, majd egy botmixerrel pürésítsd simára. Forrón, friss metélőhagymával megszórva tálald.
Ha kevés időd van összedobni egy krémlevest, de mondjuk otthonról dolgozol, akkor kipróbálhatsz egy olyan ínycsiklandó currys töklevest is, amit pillanatok alatt összedobhatsz, főnie viszont sokáig kell. Vágj apró darabjaira egy meghámozott és kimagozott vajtököt, majd tedd egy fazékba. Mehet bele egy nagy adag húsleves alaplé, hagyma, curry por, fokhagymapor és némi só. Ezután fedd le a fazekat, majd közepes lángon főzd nagyjából 3,5 óráig. Ha a zöldségek már nagyon puhák, ízlés szerint keverj hozzá kókusztejet és néhány csepp lime levét. Botmixerrel pürésítsd simára, és korianderrel díszítve tálald.
Ha a friss, szezonális alapanyagok mellett van a fagyasztódban egy nagy adag borsó, akkor ne tárold sokáig, hiszen ínycsiklandó krémlevest is készíthetsz belőle, ráadásul a fagyasztott élelmiszereknek is jobb, ha minél előbb fel vannak használva. Melegítsd fel némi olajat, majd dobj rá hagymát és zellert. Ha megpuhultak, adj hozzá fokhagymát és kakukkfüvet, esetleg petrezselymet. Ezután keverd bele a borsót, öntsd fel némi vízzel és egy nagy adag húsleves alaplével, majd forrald fel. Adagonként merj belőle a turmixgépbe, és pürésítsd simára. Ezután sózd, borsozd, és már tálalhatod is a vitamindús, forró krémlevest.