Életmód / Egészség

Jóga a pózokon túl, avagy a jóga 10 köre – 3. rész: tisztítógyakorlatok

A jóga nagyon divatos már nálunk is, a fővárosban szinte minden kerületben találni stúdiót (többet is), és ez alapvetően egy pozitív dolog. A legtöbb csoportos órán azonban csak a jóga egy apró szeletével találkozhatnak a vendégek, a testtartások gyakorlásával, ami csupán az első lépés ezen a fantasztikus úton. A jóga rendszere igen összetett, és ebben a cikksorozatban igyekszem bemutatni minden ágát, ha a pózokon túl is érdekel ez a csodálatos keleti hagyomány. A harmadik rész a tisztítógyakorlatokról szól.

Az előző két részben az ászanákkal (testtartások), valamint a pránájámával (légzőgyakorlatok) foglalkoztunk, a jógához azonban tisztítógyakorlatok is tartoznak, amelyek fizikai és energetikai szinten hivatottak megtisztítani a testet. Indiában ezeket a gyakorlatokat rendszeresen alkalmazzák, itthon azonban nem olyan népszerűek, hiszen egyik-másik elég drasztikusnak tűnhet első ránézésre.

A jógik úgy tartják, hogy a test megtisztítása hozzájárul az elme tisztaságához is. Tulajdonképpen már maga az, hogy jógapózokat csinálunk és egyenletesen lélegzünk, tisztítja testünket. Emellett azonban vannak speciális gyakorlatok, amelyek az olyan lerakódásokat távolítják el a szervezetünkből, amelyeket máshogyan nem tudnánk – lényegében a természetes méregtelenítő folyamatokat segítik elő.

Fontos, hogy a legtöbbet csak tapasztalt oktató segítségével kezdjük el gyakorolni, egyedül otthon ne próbálkozzunk velük.

A néti az orrjáratok tisztítását szolgálja úgy, hogy egy csésze langyos vízben fél teáskanál tengeri sót oldunk fel, és egy kancsóból beleöntjük a jobb orrnyílásba a fejünket bedöntve. Így a víz a bal orrlyukon fog kifolyni, és ezzel minden szennyeződéstől megtisztítja az orrüregeket. Asztma és allergia ellen állítólag nagyon hatásos.

Olvastad már?  Remek jóga gyakorlatok, ha fáj a hátad

A dhauti a gyomor tisztítása, és ez például már elég ijesztőnek tűnhet a laikus számára. Ehhez ugyanis egy 5 méteres, tengeri sós vízbe áztatott gézt kell lenyelni, majd kihúzni a szánkon keresztül. Ez állítólag remekül kipucolja a nyelőcsövet és a gyomorfalat minden felesleges váladéktól és lerakódástól. Először csak 30 cm lenyelésével ajánlott kezdeni, majd fokozatosan növelni a mennyiséget. Na, ezt tényleg csak képzett oktatóval szabad kipróbálni.

A bászti a vastagbél tisztítását jelenti, és elsőre nem csoda, ha idegenkedsz már a gondolatától is. Itt a gyakorló egy kád vízben ülve, a hasizom speciális mozgatásával vákuumot idéz elő lent, amelynek hatására víz áramlik a vastagbél alsó szakaszába, megtisztítva azt.

A naulí a hasizom erőteljes mozgatása, amivel remekül átmasszírozhatók a belső szervek, serkenthető az emésztés, és ezáltal fokozhatók a természetes méregtelenítő folyamatok. Tulajdonképpen elkülönülten kell irányítani az izmokat, és a vége egy hullámzó „hasizomforgatás”. Ennek elsajátítása sok időbe telhet, és mindig csak éhgyomorra szabad nekiállni.

A kapála-bhátit a légzőgyakorlatok közé is szokták sorolni, de valójában egy tiszítógyakorlat, amely elősegíti a tüdő és a légzőjáratok kitisztítását, a szervezet felfrissítését és a méregtelenítést. Mindeközben még a hasi szervezet is masszírozza és stimulálja. Ezzel akár otthon is megpróbálkozhatsz, ha már régebb óta jógázol és nincs vérnyomásproblémád, hasi sérved, vagy a közelmúltban nem volt hasi műtéted.

Egyenes hátú, keresztezett lábú ülésben gyakoroljuk, és belégzés után a has erőteljes behúzásával fújjuk ki orron keresztül a levegőt.

Utána engedjük, hogy a tüdőnk természetesen megteljen levegővel. Ezt a be- és kilégzés 20-50-szer kell végezni megszakítás nélkül egymás után, utána kis pihenő, és megismételni 3-5-ször a kört.

A trátaka szintén egy olyan tiszítógyakorlat, ami kipróbálható akár otthon is, ha nem áll fenn semmilyen mentális probléma  – ez annyiból áll, hogy leülsz a földre, szemmagasságban elhelyezel magad előtt egy gyertyát kb. 1 méteres távolságban, és 1-3 percig nézed pislogás nélkül. Ez erőteljes könnyezést vált ki, ami tisztítja a szemeket, de a gyakorlat a látást és a koncentrációs képességet is javítja.