Szerelem / Párkapcsolat

Jobban szeretem a gyerekemet, mint a férjemet – Elfogadják ezt a férfiak?

Tedd a szívedre a kezedet: hányszor fogalmazódott meg benned az a gondolat, hogy jobban szereted a gyermekedet, mint a párodat? Némi lelkiismeret-furdalással töltött el a tény? Vagy netán pont azért érezted magadat kényelmetlenül, mert nem futott át még az agyadon ilyen felismerés?

Érzelmi prioritás

Az ominózus kérdésre az lenne a diplomatikus válasz, hogy mindkettőjüket egyformán szereted.

A legtöbb anya viszont bármit és bárkit, még önmagát is feláldozná a gyerekéért. Ha pedig tűz ütne ki és csak egy embert menthetne meg, gondolkodás nélkül az utódját választaná. A várandósság idején még a legszenvedélyesebb érzelmi kapcsolatokban is körvonalazódik a férfiban a félelem, hogy innentől kezdve nem ő lesz a nő számára az origó.

A tényleges konfliktus viszont csak abból adódik, ha az érzelmi prioritások átrendeződését féltékenység, ignorálás és elhanyagolás, majd elidegenedés követi.

Apákra is igaz a túlszeretés

Már a 20. század végén születtek olyan családpszichológiai tanulmányok, amelyek azt fejtegették, hogy a házasság boldogsági indexe és minősége csökken akkor, amikor gyermek születik a családba.

Kérdőívek szerint a házassági elégedetlenség elsősorban abból fakad, hogy a szülőknek megszűnik a szabadsága és privát élettere, és a gyermek nélküli lét gondtalanul boldog status quo-ja.

Olvastad már?  Ezen az 5 dolgon sose változtass a párod kedvéért

Semmi nem utal arra, hogy konfliktust generál az, hogy az anya – vagy akár az apa – jobban szereti a gyerekeit, mint a párját. Mi több, a férjek egyetlen riválist fogadnak el a feleségük iránti emocionális versengésben, az pedig a gyerekük.

Ezt markánsan alátámasztja az, ahogyan apukák milliói bámulják könnyes szemű rajongó imádattal az újszülött lányukat, és posztolják ki büszkén a közösségi oldalakra, hogy új szerelmük van.

 

Hormonális alapú szeretet

Az érzelmi tényezőkön kívül erős biológiai oka van annak, hogy egy anyuka eufóriaszerű imádatot érez a gyermeke iránt, főleg a szülés és a szoptatás periódusában.

Amikor megszületik egy kisbaba, az anya testében olyan hormonális folyamatok zajlanak le, amelyek hasonlóak ahhoz, amit akkor érez egy nő, amikor szerelembe esik.

Az oxitocint szerelemhormonnak is nevezik, de nem csak a szexuális együttlét és az orgazmus alatt szabadul fel. A szülés folyamata és a szoptatás élménye is kiváltja ennek a hormonnak az aktivitását, ami mámorító szeretethez és szerelemhez hasonló érzést indukál az anyában a gyermeke iránt.

Az endorfin – amit örömhormonként is definiálnak – szintén a szoptatás alatt termelődik, és euforikus boldogság és függőség érzését idézi elő.

Olvastad már?  5 jel, ami azt mutatja, érdemes adnotok magatoknak még egy esélyt

 

Más módon, de ugyanannyira

A szeretet, amit valaki a partnere iránt érez, lehet hasonló intenzitású, de jellegében és jellemzőiben más, mint a gyermeke iránt táplált érzelem. Egy anya hajlamos az utódjait feltétel nélkül és önzetlenül szeretni. Ugyanakkor a férfiak iránt érzett szerelemben bármikor megfogalmazódhat a fenntartás és a kritika. A gyermekeink irányába tanúsított omnipotens szülői szeretet nem egy sérült családi dinamikát jelent, hanem egy evolúciós eredetű és biológiailag kódolt, mindent elsöprő természetes érzelmet.

Ha tehát legközelebb felteszed a kérdést magadnak, hogy rendben van-e az, hogy jobban szereted a lányodat vagy a fiadat a párodnál, akkor nyugodj meg, hogy ez teljesen természetes érzés. Mi több, egy harmonikus és önzetlen, kiegyensúlyozott érzelmi élettel rendelkező kapcsolatban a kedvesed is „igen” válasszal felel majd a kérdésre.