Jelek, amik gyulladásra utalnak a testedben

Jelek, amik gyulladásra utalnak a testedben

Címlap / Életmód / Egészség / Jelek, amik gyulladásra utalnak a testedben

Két különböző típusú gyulladás létezik. Az akut gyulladás, ami az immunrendszerünk szükségszerű része – enélkül nem gyógyulnánk meg – és a krónikus vagy alacsony szintű gyulladás. A második típus úgymond néma, mivel a tünetek megjelenéséig nem tudjuk, hogy jelen van a szervezetünkben. Olyan, mintha egy seb lenne a testünk belsejében, ami egyszerűen nem akar meggyógyulni.

Hogyan hat a gyulladás az egészségedre?

A krónikus és az alacsony szintű gyulladás egyaránt komoly egészségügyi problémának számít, főleg, ha nincs idejében észlelve és kezelve. Olyan súlyos betegségeket is előidézhetnek, mint a rák, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, a csontritkulás, az elhízás vagy a különféle szívbetegségek. Éppen ezért rettentően fontos, hogy ha baj van, azt minél előbb észleld.

Honnan tudhatod, ha gyulladásod van?

A gyulladás leggyakoribb jelei az érintett területen megjelenő bőrpír, melegségérzet, duzzanat, fájdalom vagy funkcióvesztés. Bár ezek a tünetek ijesztően hangzanak, de tekints rájuk úgy, mint például a szaglás romlására, ha megfázunk, vagy egy megerőltető edzés eredményeként kificamodott bokára.

Ha bármelyik tünetet tapasztalod, vagy egyébként gyanítod azt, hogy esetleg gyulladás lehet a szervezetedben, akkor érdemes egy C-reaktív protein (CRP) tesztet elvégeztetned. Ez a teszt vérvétel segítségével gyorsan kimutatja, ha van olyan gyulladás a szervezetedben, ami tüneteket okozhat vagy kezelésre szorul. 

Hogyan kontrollálhatod?

Az egyik leggyakoribb gyulladással kapcsolatos tévhit, hogy nem, vagy csak nagyon korlátozottan kontrollálható. Szerencsére viszont ez nem igaz. Annak érdekében, hogy csökkentsd vagy megelőzd a gyulladást, érdemes néhány egyáltalán nem drasztikus változtatást beiktatnod az étrendedbe:

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást