5 ordító jel, hogy a tested gyorsabban öregszik az átlagnál

5 ordító jel, hogy a tested gyorsabban öregszik az átlagnál

Címlap / Életmód / Egészség / 5 ordító jel, hogy a tested gyorsabban öregszik az átlagnál

A testünk folyamatosan öregszik, ez pedig egy olyan folyamat, amit lassítani is csak nehezen lehet. Bizonyos esetekben viszont ez a normális ritmus elkezd felgyorsulni, és a tested gyorsabban öregszik, mint a korosztályodé. Ha az alábbi tünetekben magadra ismersz, valószínű, hogy nálad is ez áll a háttérben. Ilyen esetben keress fel egy orvost, hogy megfelelő megoldást tudjatok kitalálni a problémára!

1/5 Túl sok hajszálat veszítesz el

A hajhullás normális dolog, átlagosan napi 50-125 hajszálat veszítünk el a tevékenységeink során. Az viszont már egyáltalán nem utal jó dologra, ha a koponyád bizonyos részein több kopaszodó foltot találsz, és még kimondottan fiatal vagy.

Ha ehhez hozzátársul, hogy itt-ott a karodon, lábadon vagy egyéb területeken is elkezdenek kihullani a szőrszálak, sőt, akár a szempilláid is, az sajnos arra utal, hogy gyorsabban öregszik a tested, mint hitted! A megfelelő higiéniai termékek, omega-3 zsírsavas étkezés és a napfénytől való védelem segít lelassítani a folyamatot.

Haj fésülés, hajhullás
istockphoto

2/5 Lassan gyógyulnak a sérüléseid

Az egyik legnagyobb, és egyben leginkább figyelmen kívül hagyott jele a korai öregedésnek, hogy a testeden lévő sérülések, lila foltok sokkal lassabban gyógyulnak be, mint kellene.

Az emberi test legnagyobb szerve a bőr, és ennek elképesztő képessége van arra, hogy önmagát gyorsan begyógyítsa. Ha viszont a sérüléseid túl hosszú idő alatt gyógyulnak be, és még egy szimpla kis zúzódás is hetekig ott van a lábadon, az azt jelenti, hogy valami nem stimmel a szervezetedben.

3/5 Túl hamar ráncosodik a bőröd

A bőröregedés és az ereszkedés valamikor 25 éves korod után kezdődik meg, de bizonyos faktorok miatt előbb is sor kerülhet rá.

A legjobban abból láthatod, hogy nálad korábban beindult ez a folyamat, ha összehasonlítod a bőröd a veled egykorú nőkével: a te arcod ráncosabb, a nyakadnál is megereszkedett a bőr, és sokkal szárazabb is?

Ha emellett pigmentált foltok is megjelentek a karodon, lábadon, az az endokrin rendszeredben utal problémára. A hormonális gondok mellett viszont a nem megfelelő életmód is szerepet játszik ebben: a naptej elhagyása, kiegyensúlyozatlan diéta és nagy stressz mind rontják a bőröd minőségét.

4/5 Menstruációs gondok jelentkeznek

Ha észrevetted, hogy az elmúlt hónapokban rendszertelenné vált a menstruációd, az akár a menopauza korai előjele is lehet.

A normális, ha 46 és 54 éves kor között kezdődik meg a folyamat; ha viszont te még a 40-et sem töltötted be, az szintén a túl korai öregedés egyik jele, és arra utal, hogy a belsőszerveid gyorsabban öregszenek, mint az átlagé.

Ehhez sok esetben álmatlanság, láz, szédülés és állandó hangulatingadozások társulnak. A problémát úgy előzheted meg, ha gyakran jársz nőgyógyászhoz, a belső gyulladásokat kezeled, és nem hagyod figyelmen kívül a vitaminok fogyasztását!

5/5 Nincs energiád mozogni

Időnként mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor fizikailag gyengébbnek érzi magát, ám ha mostanában különösen nehezedre esik felmenni a lépcsőn, vagy más aktívabb programot végezni, az több dologra is utalhat.

Egyrészt arra, hogy ideje a sportot bevezetned az életedbe, mert nem vagy megfelelő formában, de azt is jelenti, hogy a tested gyorsabban öregszik az átlagnál.

Negyvenéves kor felett az izmok mérete elkezd lecsökkenni, és bár ez természetes folyamat, megfelelő mozgással lehet tenni ellene!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!