A friss zöldség kitűnő forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak és élelmi rostoknak. Nem lehetetlen kizárólag nyers zöldségeken élni, de többségünk számára ez inkább kihívás, mint lehetőség. Tésztával azonban pótolható a vágyott szénhidrát, és egyre többen térnek át a főzés nélküli szószokra, amelyek nem csak finomak, de gyorsan és könnyen elkészíthetők.
A főzés nélküli szószok nagyrészt nyers alapanyagokból készülnek, de adhatsz hozzá konzervet is, ami már túl van egy hőkezelésen. Rengeteg főzés nélküli recept létezik, mind rendkívül egészséges, tele van vitaminnal és a szükséges energiát is biztosítják. Attól sem kell félned, hogy hideg lesz az ételed. A frissen kifőzött tésztát nem kell hideg vízzel lehűteni, mehet egyenesen a szószra, jól megkeverve máris kész a fenséges ebéd vagy vacsora.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/3 Isteni parmezános paradicsomszósz
Hozzávalók:
1 kg paradicsom, bármilyen alakú (meggynél nagyobb), lehetőleg enyhén túlérett
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sótlan vaj
extra szűz olívaolaj
finomra reszelt parmezán
só
tészta: például penne vagy fusilli
1 marék bazsalikom levél, tépve
A főzés nélkül készített szószok titka a megfelelő időzítés. Alapesetben a tűz fölött érnek össze az ízek, lassú kevergetés mellett, így lesz sűrű a szósz. A hidegen készített feltét attól lesz sűrű, hogy a tészta melege megolvasztja a sajtot és a vajat, ami gyakorlatilag ráolvad, miközben besűríti a szószt.
Egy másik fontos tényező, hogy a vizes alapanyagokat minél inkább meg kell szabadítani a nedvességtől, így például a paradicsomot is ki kell magozni. Az érett paradicsom húsa kellemesen édes, de ha szeretnél biztosra menni, dobozos pürével is készülhet a vacsora.
Az előkészítés során először keverd össze a kimagozott és krumplinyomóval pépesített paradicsomot, a reszelt fokhagymát, a sót és a parmezánt, majd hagyd lefedve egy ideig. Hűtőben akár 5 órán keresztül is pihenhet. A frissen kifőzött tésztát forgasd bele a félig kész szószba, önts rá egy kis olívaolajat és tépett bazsalikomlevéllel ízesítsd még tálalás előtt.