Az Amerikában már régóta használt, a hazai gasztronómiában csak néhány éve népszerű édesburgonya valójában nem egy burgonyaféle, hanem a sütőtök rokona. Ahogy vastaghúsú rokonát, úgy az édesburgonyát is elkészíthetjük levesnek, főételnek, előételnek, de akár édes desszertnek is.
Mutatunk néhány klassz édesburgonyás receptet, amit érdemes az ősszel elkészítened!
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Fekete babos, édesburgonyás csirke
Ehhez a fantasztikus egytálételhez két evőkanál olíva olajat kell felhevítened egy wokban, üvegesre párolnod rajta egy fej karikákra szelt vöröshagymát, majd megpirítani rajta fél kg kockázott csirkemellet, sóval és borssal megszórva.
Ezután jöhet a csirkére 1 felkockázott, hámozott édesburgonya, 1 csésze felezett koktélparadicsom, 1 bögre fekete szemű bab – ezt előre áztasd be, ha nem konzerves – és 2 felkockázott csípős zöldpaprika.
A wok tartalmát szórd meg egy-egy kávéskanál őrölt köménnyel, chilipaprikával és oregánóval. Ha a zöldségek is megsültek, akkor facsard rá fél lime levét és szórd meg az egészet fél csésze reszelt cheddar sajttal.
Ehhez az előételhez fél cm vékonyan kell felszelned a megmosott édesburgonyát, majd a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsin megsütnöd, olívaolajjal meglocsolva, sózva és borsozva, 180 fokon, kb 25-30 perc alatt.
Közben 4 szelet bacon szalonnát vágj csíkokra és pirítsd meg egy serpenyőben, majd szedd őket papírtörlővel bélelt tálra. Két avokádóra lesz még szükséged, ezeknek kapard ki a belsejét, sózd és borsozd, adj hozzá chilipaprikát és egy kis lime levet, majd botmixerrel dolgozd össze.
Ha megsültek az édesburgonya szeletek, mindegyikre tegyél egy kanálnyit az avokádókrémből és szórd meg egy kis pirított szalonnával is a falatkákat.