Az Amerikában már régóta használt, a hazai gasztronómiában csak néhány éve népszerű édesburgonya valójában nem egy burgonyaféle, hanem a sütőtök rokona. Ahogy vastaghúsú rokonát, úgy az édesburgonyát is elkészíthetjük levesnek, főételnek, előételnek, de akár édes desszertnek is.
Mutatunk néhány klassz édesburgonyás receptet, amit érdemes az ősszel elkészítened!
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Fekete babos, édesburgonyás csirke
Ehhez a fantasztikus egytálételhez két evőkanál olíva olajat kell felhevítened egy wokban, üvegesre párolnod rajta egy fej karikákra szelt vöröshagymát, majd megpirítani rajta fél kg kockázott csirkemellet, sóval és borssal megszórva.
Ezután jöhet a csirkére 1 felkockázott, hámozott édesburgonya, 1 csésze felezett koktélparadicsom, 1 bögre fekete szemű bab – ezt előre áztasd be, ha nem konzerves – és 2 felkockázott csípős zöldpaprika.
A wok tartalmát szórd meg egy-egy kávéskanál őrölt köménnyel, chilipaprikával és oregánóval. Ha a zöldségek is megsültek, akkor facsard rá fél lime levét és szórd meg az egészet fél csésze reszelt cheddar sajttal.
Ehhez az előételhez fél cm vékonyan kell felszelned a megmosott édesburgonyát, majd a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsin megsütnöd, olívaolajjal meglocsolva, sózva és borsozva, 180 fokon, kb 25-30 perc alatt.
Közben 4 szelet bacon szalonnát vágj csíkokra és pirítsd meg egy serpenyőben, majd szedd őket papírtörlővel bélelt tálra. Két avokádóra lesz még szükséged, ezeknek kapard ki a belsejét, sózd és borsozd, adj hozzá chilipaprikát és egy kis lime levet, majd botmixerrel dolgozd össze.
Ha megsültek az édesburgonya szeletek, mindegyikre tegyél egy kanálnyit az avokádókrémből és szórd meg egy kis pirított szalonnával is a falatkákat.
Az őszi hidegben nagyon jól tudnak esni a finom, meleg levesek. Egy lábosban hevíts fel két evőkanál olíva olajat, majd ezen piríts le 1,5 fej apróra vágott vöröshagymát és 3 zúzott fokhagymát.
A hagymán piríts le egy nagy szál reszelt sárgarépát, majd szórd meg egy-egy kávéskanál kurkumával, köménnyel, paprikával, korianderrel és gyömbérrel.
Erre az alapra jönnek a zöldségek: egy csésze kockázott paradicsom, 1 nagy, pucolt és kockázott édesburgonya és egy csésze lencse. Öntsd fel annyi vízzel a zöldségeket, ami elfedi őket, és főzd amíg puha nem lesz az édesburgonya. Ha közben elfő a víz, pótold.
Ehhez a finomsághoz szükséged lesz két nagy édesburgonyára, amelyeket tegyél 10 percre forrásban lévő vízbe.
Ha kivetted a vízből az édesburgonyákat és kihűltek, hosszában vágd mindegyiket ketté, és tedd a darabokat sütőpapírral bélelt tepsire.
Az édesburgonyák belsejét kapard ki, majd tedd félre a húsukat. Egy serpenyőben hevíts olíva olajat, majd piríts meg rajta egy fej kockázott vöröshagymát és két zúzott fokhagymát.
A hagymán kell lepirítanod fél kg darált pulykahúst sózva és borsozva. Hintsd meg paprikával és kurkumával a pulykát, majd add hozzá az édesburgonyák kikapart belsejét és 1-2 dl vízet.
Főzd addig, amíg a hús meg nem puhul, majd a sűrű ragut töltsd bele az édesburgonyákba. 180 fokos sütőben 30 perc alatt süsd készre, tejföllel és zöldfűszerekkel tálald!
Két és fél csésze lisztből, 1,25 teáskanál sóból, 25 dkg vajból, 1,25 teáskanál cukorból és 4 evőkanál jéghideg vízből gyúrj pitetésztát, majd béleld ki vele egy piteforma alját.
A töltelékhez meg kell főznöd 2 hámozott, kockázott édesburgonyát, amelyhez ha kihűlt, adj hozzá 1 csésze barnacukrot, fél csésze vajat, 2 tojást, 1 teáskanál vanília kivonatot, 120 ml tejszínt, 1 teáskanál fahéjat, ¼ teáskanál gyömbért és ½ teáskanál szerecsendiót.
Robotgéppel készíts belőle sűrű krémet, majd mehet a pitébe.
220 fokos sütőben 45 perc alatt süsd készre a pitét, ha pedig kihűlt, tejszínhabbal díszítsd a szeleteket!