„Hitvallásunk, hogy ízfokozónk a természet, és igazi ízélményt adunk” – ismerd meg a Gourmet & Delicious Manufaktúrát

„Hitvallásunk, hogy ízfokozónk a természet, és igazi ízélményt adunk” – ismerd meg a Gourmet & Delicious Manufaktúrát

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / „Hitvallásunk, hogy ízfokozónk a természet, és igazi ízélményt adunk” – ismerd meg a Gourmet & Delicious Manufaktúrát

Nagyszerű, ízletes, hazai termelőktől származó finomságokból szerencsére egyre nagyobb a paletta, de még mindig viszonylag kevés az olyan termék, ami mögött nemcsak tapasztalat, de komoly szakmai tudás is áll. V. Topor Erika és férje, Varga Szabolcs munkássága nagyszerű példája annak, hogy a sok tanulás meghozza a gyümölcsét, ugyanis mindketten már a tanulmányaik által is erősen kötődtek a gazdálkodáshoz.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Mostanra a Gourmet & Delicious Manufaktúra büszke tulajdonosai is, minőségi termékeikkel pedig tökéletesen bizonyítják, milyen varázslatosak is tudnak lenni a természetes ízek.

Milyen indíttatásból kezdtetek el annak idején gazdálkodással foglalkozni?

Mi szakmánkat tekintve is erre vagyunk hivatottak. Varga Szabolcs agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök. Én, V. Topor Erika okleveles kertészmérnök és közgazdász-mérnöktanár volnék és így szépen kiegészítjük egymást szaktudásban. Talán ez az egyik titka annak, hogy szépen haladunk előre az utunkon. 

Egy nagyon nagy projekt miatt hívtak le minket az úgynevezett Aranyháromszögbe, ami aztán meglepetésszerűen nem indult el, de addigra már a budapesti egzisztenciánkat feladva mindenestül lent laktunk Kiskőrös mellett és az összes pénzünket beleraktuk egy akkor még igencsak romos házba, amit meg tudtunk venni. 

De mi már akkor másnak láttuk és a mai fényében tündöklőnek éreztük. Eleinte önellátásban gondolkodtunk, aztán annyira sok plusz terményünk lett, hogy elkezdtünk értékesíteni őstermelőként, és mára már alig győzzük a manufaktúra és a kertészeti tanácsadás (a másik régebbi vállalkozásunk) működtetését, annyira sok a megkeresésünk.

Mi hívta életre a manufaktúrátokat?

A manufaktúrát viszont a kényszer hívta életre. Rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt, fűszernövényt termesztettünk, majd a dömping idején a kosárközösségünk tagjai elmentek szabadságra. Ott álltunk konkrétan 380 kg cukkinivel, hogy akkor ezzel most mi legyen. Kivittem a környéki piacra, emlékszem, alig 100 Ft volt a kilós ára akkor. 

Töprengtünk, és végül mindenféle szószokat és lekvárt kezdtünk el belőle készíteni. Akkor már megvolt az összes engedélyünk is rá természetesen. De valójában így indult, hogy nem akartuk, hogy kárba vesszen a sok friss, gondosan megtermelt terményünk.

Fotó: Makai Marianna Lifestyle Photography

Milyen alapanyagokkal és technikákkal dolgoztok?

Gyakorlatilag szinte mindent megtermelünk. Zöldségekből is a káposztafélék kivételével mindent, fűszerünk is rengeteg van, fűszerfajta-gyűjteményt is kialakítottunk, és egyre szebben teremnek az őshonos gyümölcsfáink is. Mi a fóliaházakban intenzív termesztéstechnológiával termesztünk, mert ott arra van lehetőség: fűszerpaprika, chili, kápia, kaliforniai paprika, paradicsom, és van egy hajó batátánk. 

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!