Karen tanárként kezdte a pályafutását, de mindig is tudta, hogy szeretne egy saját pékséget. Amikor Magyarországra költözött, annyira megszerette az országot, úgy döntött, hogy itt telepedik le, és megvalósítja az álmát.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Az eredmény egy csodálatos kézműves pékség lett, ami természetes alapanyagokból, kovásszal készült, minőségi alapanyagokból álló magyar és mexikói péksütemények széles választékával várja a vásárlóit.
Mi az eredeti szakmád, és honnan ered a sütés iránti szereteted?
Eredetileg tanár a szakmám. Még gyermekkoromban kezdtem el sütni. A nővéreimmel folyamatosan költöztünk, és volt, hogy felnőttek nélkül laktunk. Kellett valami könnyen megsüthető finomság, ami a tortilla és a kenyér lett. Vizet és lisztet mindig találok, így ezek lettek a vigasztaló ételeim, amik állandó dolgok voltak az életemben.
Mikor és miért döntöttél úgy, hogy Budapesten nyitod meg a pékségedet?
Mindig is az volt az álmom, hogy nyissak egy pékséget. Gyermekkorom óta tudtam, hogy pék szeretnék lenni, de a családomban soha nem tekintették igazi hivatásnak, így tudtam, hogy más munkát kell találnom, és spórolnom kell ahhoz, hogy saját pékséget nyissak. Azt hittem, sokkal tovább fog tartani, de amikor megérkeztem Magyarországra, beleszerettem az országba, és úgy döntöttem, hogy itt telepedek le.
Miért éppen Tortuga és Pohánka lett az üzleted neve?
Azért Tortugának és Pohánkának neveztem el a pékséget, hogy ötvöződjön benne a mexikói és a magyar kultúra. A tortuga spanyolul teknőst jelent, ami a kedvenc állatom. A hosszú élet, a fáradság és a szorgalom jelképe. Azoké, amik szeretném, hogy a pékséget is jellemezzék. A pohánkát akkor hallottam először, amikor Magyarországra érkeztem. Sokan emlegették, és először azt hittem, hogy a búzára utal, de már tudom, hogy ez egy sajátos gabona, a hajdina.
Milyen hagyományosan mexikói péksütemények kaphatóak az üzletben?
A legtöbb embernek a tortilla jut eszébe, ha Mexikóra gondol, de sok édes kenyeret is eszünk odahaza. A leghagyományosabb, és egyben a kedvencem a concha. Ez egy nagyon puha, vaníliás kenyér, ropogós, ízesített kéreggel (nálunk más ízekben is kapható: csokoládés, matcha teás, epres, diós és kókuszos). Készítünk ojo de buey-t is, ami két kis golyó eperlekvárral megtöltve és pirított kókuszba forgatva.
A másik kedvencem az orejas, ami egy vaníliás leveles tészta. De kapható még cocadas is, ami tulajdonképpen édes tejjel elkevert kókusz csokoládéval leöntve. Ez természetes módon gluténmentes. Egy másik természetesen gluténmentes termék a mexikói flan, ami egészen más, mint a spanyol vagy francia flan. Nagyon krémes és sima, a tetején folyós karamellel. Az egyetlen hozzáadott cukor benne a karamell, de nagyon finom édesség.
Egy másik tipikus sütemény, amit készítünk, a tres leces, vagyis a három tejes sütemény. Ez egy tipikus piskóta, de háromféle tejbe van áztatva: natúr, édesített és párolt tejbe, ami a sütemény elfogyasztása közben kijön belőle. Nagyon frissítő élmény enni, így tökéletes tavaszi-nyári sütemény, bár én egész évben szívesen fogyasztom. Sima vagy krémsajttal és jalapenóval töltött boillost is árulunk, ami egy tipikus mexikói sós kenyér.
A cikk folytatódik, lapozz!