A magyar vállalkozó igazi tündérvilágot alkotott – interjú a Cserkó dolls alapítójával

A magyar vállalkozó igazi tündérvilágot alkotott – interjú a Cserkó dolls alapítójával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A magyar vállalkozó igazi tündérvilágot alkotott – interjú a Cserkó dolls alapítójával

Gyermekkorunkban sokan álmodoztunk arról, hogy a legnagyobb játékboltokból minden babát magunkkal viszünk az otthonunkba, és igazi birodalmat építünk belőlük. Bár igaz, hogy ezeknek a boltoknak a kínálata akkor is csábító volt, mostanra pedig egészen elképesztő technikákkal felszerelt, éneklő vagy éppen táncoló figurák kaphatóak, de mégis egészen más hangulata van azoknak a babáknak, amelyek kézzel és szívből készülnek.

Pontosan ilyenek a Cserkó dolls babái és figurái. Cserkó Andrea hosszú évek óta gondos munkával, minőségi és természetes anyagokból készít olyan játékokat, amelyek aztán bárki számára káprázatos, egyedi ajándékká válhatnak. Mostanra egy egész tündérvilágot tudhat a magáénak. A babák, tündérek, unikornisok vagy éppen sárkányok mögött álló történetek pedig még különlegesebbé tesznek minden egyes általa készített alkotást.

Cserkó dolls

Honnan ered a babák iránti szereteted?

Már egész kislányként mindig az alkotásban merültem el, rajzoltam, hímeztem, ruhákat varrtam a babáimnak. Nem volt olyan alapanyag, amivel ne alkottam volna valamit. Nem is volt kérdés, hogy felnőttként is ezen a vonalon folytatom majd az életemet. Azonban nagyon nehezen pozícionáltam be magam egy alkotó tevékenységbe, az alkotás minden területe érdekelt, sokáig nem tudtam elköteleződni egy irányba.

Milyen folyamat vezetett odáig, hogy babakészítéssel kezdtél el foglalkozni?

Egészen fiatalon elkezdett foglalkoztatni a természetvédelem, egy tudatosabb életmód, ami kitekint fogyasztói társadalom és a materialista életmódon túlra is. Szerettem volna egy olyan életet kialakítani, amiben a környezetünk tisztelete, védelme, a másokra figyelés, elfogadás az életünk részévé válik, és az egyik fő szempont az ahimsa (erőszakmentesség) elvei szerinti életmód volt. Nyilván ez egy egész életen át tartó tanulási folyamat, mindig lehet újat tanulni, új elveket, módszereket beépíteni a mindennapokba.

Ezzel együtt életem minden területére kiterjed a természetes anyagok szeretete és használata, így a lányom születése után elkezdtem számára játékokat készíteni. Szerettem volna olyan dolgokkal körülvenni, amik a legkevesebb terhet teszik a körülöttünk lévő teremtett világra, ami személyes és ráadásul még a szeretet energiákat is megmozgatja, míg elkészül egy-egy baba vagy általam megálmodott tündérvilág.

Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a mai gépesített világban újra felfedezzük az alkotó, teremtő energiákat. Mindent készen vásárolunk, így ezek a területek nagyon háttérbe szorultak az utóbbi időszakban. Nagyon fontos lenne gyereknek, felnőttnek egyaránt elmerülni bármilyen alkotó folyamatban, aminek kézzelfogható eredménye lesz.

Sok workshopot tartottam gyerekeknek, közös szülő-gyerek alkotó programokat, és csodálatos volt látni, ahogy minden korosztály pillanatok alatt elmerült az alkotás örömében.

Volt egy felnőtt nemezelő csoportom, akikkel két évig alkottunk együtt. Végül ezek az alkalmak szinte egy női körré alakultak, csodálatos beszélgetésekkel, őszinte kitárulkozásokkal, finom sütikkel, teákkal. Gyönyörű alkalmak voltak, nagyon hiányoznak ma ezek a társadalmunkból.

Cserkó dolls

Milyen volt az első elkészített babád, mi ihlette?

Az első – amit a lányomnak készítettem – egy maci volt, az első születésnapjára. Minden éjjel varrtam néhány órát, minden részlete kézzel készült és mai napig nagy becsben van. Szegény nagyon kopott, de épp ez adja a szépségét, hiszen a sok szeretgetés, játék koptatta el az évek alatt. A lányom már 13 éves lesz, így ez a játék a már jól megérdemelt nyugdíjas pihenőjét tölti, de mindent megőrzött emlékbe.

Honnan merítesz inspirációt egy-egy új baba elkészítéséhez?

Miután szélesebb körben is egyre népszerűbbé váltak a babáim, tündéreim, és állataim, elkezdtem felépíteni a vállalkozásomat is. Eldőlni látszott végre az is, hogy az alkotás melyik területe az, ahol megállapodok. Persze így is folyamatosan bővül az általam készített portékák választéka, mindig új és új ötletek születnek. Egy egész napló van tele a terveimmel, és mindig próbálok megvalósítani közülük egy-egy darabot, ha sikerül egy kis lopott időt erre szánni.

Milyen alapanyagokból és milyen technikával készülnek a babáid?

A célom, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsem a természetes anyagokat, hogy megmutassam, hogy a hagyományőrző technikák, alapanyagok milyen szépen megférnek a modern színekkel, formákkal. Alapanyagok tekintetében is nagyon széles a spektrum, amivel dolgozom, de a fő szerelem a gyapjú és annak feldolgozott termékei. Nagyon szeretek filccel dolgozni, ami egy csodásan felhasználható alapanyag. 

A munkáim különlegessége még, hogy zömében 100%-os gyapjúfilccel dolgozom, ami a hagyományos filccel szemben még újdonságnak számít. Csodálatosan puha, finom anyag, széles színskálával, öröm vele a munka. Használok designer pamuttextileket, pamut és gyapjúfonalakat, fa és kerámia kiegészítőket, csuhét és gyapjút, minden színben, mennyiségben. Olyan széles a természetes anyagok palettája, hogy a hozzám érkező alkotni vágyók rá is csodálkoznak mindig, hogy mennyi csodás alapanyag, szín és forma közül lehet választani.

Cserkó dolls

Babákon kívül még milyen figurákat készítesz?

Több, mint 10 éve készítem a tündérvilágomat. Eleinte szinte csak babákat készítettem, de idővel nagyon szűknek éreztem ezt a vonalat, hiszen rengeteg ötletem volt. Ma már nem határolom be magam egy területre. Tündérek, unikornisok, sárkányok, erdei állatok, tündérjurták születnek a műhelyemben és persze a babáktól sem szakadtam el teljesen. A lányom Waldorf óvodába és most már iskolába jár, így ez a vonal a munkáimba is bekúszott természetesen. Mivel minden szabásmintát én tervezek, így a babák terén sem a hagyományos Waldorf babákat készítem, hanem egy „cserkósított tündérmanó” formában születnek meg.

Cserkó dolls

Melyek az eddigi legkülönlegesebb megrendelések, amelyeket kaptál?

A megrendelőim is egy tágabb körből érkeznek hozzám, a Waldorf közösségtől a természetes játékok, anyagok kedvelőin keresztül az olyan kedves megrendelőimig, akik bármilyen ideológia nélkül csak beleszerettek az általam készített világba.

Ez nagy öröm számomra, mert mint említettem, az egyik fő célom, hogy minél többen megtalálják a természetes anyagok szépségét és a fogyasztói társadalomtól kicsit távolabb is elérhető, szerethető alternatívákat.

Különleges és egyedi megrendeléseket is örömmel teljesítek, a legszebb kérések mindig a karácsonyi időszakban érkeznek. Szeptembertől kezdődik a műhelyben az intenzív karácsonyi szezon, így decemberig ez egy nagyon megterhelő időszak. Hosszú évek óta hivatalos angyal segítő vagyok, ami egy nagyon hálás és felelősséggel teli „munkakör”. Nagyon sok megrendelés érkezik ebben az időben, és fantasztikus érzés, hogy tőlem kérik a fa alá a fő vagy sokszor az egyetlen ajándékot gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Ez hihetetlen erőt, energiát ad ebben az időszakban. A legszebb és legkimerítőbb hónapjai az évnek, de annyi csodás levelet, visszajelzést, képet kapok, hogy minden fáradtságot, átvarrt éjszakát megér.

Melyik baba áll a legközelebb a szívedhez? Mi a története?

Az egyik legkedvesebb megrendelésem a lányomtól érkezett, az ötödik születésnapjára egy babát kért tőlem. Ez a baba azért is különleges, mert abban a 40 órában készítettem el, ami akkor az öt évvel ezelőtti vajúdási időszak volt. Ez szakrálisan nekem is egy nagyon különleges élmény volt, és ez a baba a mai napig nagyon fontos a lányomnak is. Ezért is biztatom a szülőket arra, hogy alkossanak a gyermeküknek/gyermekükkel mert csodás energiák mozdulnak meg ilyenkor.

Hogyan hatott a munkádra a pandémia?

Az elmúlt évek a pandémia alatt egy egészen új formában is megmutatta az alkotás örömét. Sok veszteséget is hozott magával, be kellett zárnunk a szeretett műhelyünket és eleinte kevesebb munkát is hozott az első karantén alatti időszak. Az első sokk után megtaláltuk az örömöt ebben az időszakban is, rengeteg együtt töltött ajándék időt kaptunk a lányommal, aminek minden percét ki is élveztem, hiszen így a kamaszkor küszöbén ez egy csodálatos ajándék volt.

A kreativitást kiterjesztettük a természetbe, rengeteg virágmagot szórtunk el a közeli erdőben, parkban, és minden nap izgatottan figyeltük őket. Ekkor született meg az ötlet, hogy ezt a folyamatot megjelenítem az alkotásban is virágtündérek formájában. Idén ez az ötlet újjászületett és a virágtündérek mellé már egy komplett ültetőcsomag is készül, nemsokára már elérhető, megvásárolható lesz. Egy nagyon kedves keramikus barátnőm készíti a csodás, mázas cserepeket, gyönyörűen illusztrált virágmagos tasakkal és ültetési, gondozási kártyával. A gyapjú, filc, nemez virágtündérrel egy igazi művészi csomag lesz.

Cserkó dolls

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Az elmúlt időszak megtanított arra is, hogy ez a világ állandóan változik, semmi nem állandó, és rugalmasan, alázattal kell fordulni az új élethelyzetekhez. 22 éve tanulom, próbálom gyakorolni az indiai védikus szentírások tanításait, ez az időszak most élesben és nagyon gyakorlatiasan is megmutatta azt, amit oly sok éve olvasok nap, mint nap.

Azt hiszem mindannyian sokat vesztettünk ebben az időszakban, de rengeteg tanítást és ajándékot is kaptam ettől a különleges élethelyzettől, amiért nagyon hálás vagyok.

Az is világossá vált, hogy muszáj több lábon állni, épp ezért, mert minden változik körülöttünk, így a testvéremmel létrehoztunk egy kis családi manufaktúrát. Ebben pedig helyet kap az én tündérvilágom és az öcsém „szerelemgyereke”, ami egy nagyon más vonal, de az alkotás össze tudja kapcsolni a közös munkát. Nagyon izgalmas, mert egy teljesen ismeretlen és új területen próbálhatom ki magam, és az én munkáim is egy sokkal szélesebb platformon lesznek megtalálhatók. Készül a weboldalam és nyitottunk egy műhelyt is, ahol a workshopok, tanfolyamok is újra tudnak indulni. Mindenkit szívből invitálok, hogy próbálja ki az alkotás örömét, és higgye el, minden előképzettség nélkül csodák születnek, ha átadjuk magunkat a teremtő, kreatív energiáknak.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!