Ha segíteni akarsz a szervezetednek, hogy könnyebben elkerülje vagy legyőzze a betegségeket, vezesd be az alábbi étkezési szokásokat és életmódváltásokat.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Kiadós alvás
Az alvás és az immunrendszer egészsége nagyon szorosan összefügg. Ha nem alszunk jól, jobban ki vagyunk téve a betegségeknek. Egy kutatás szerint azok, akik átlagosan kevesebb, mint hat órát aludtak, nagyobb eséllyel fáztak meg, mint akik többet aludtak esténként.
Ezért is van az, hogy mikor betegek vagyunk, többet alszunk, mert a szervezet így (is) gyógyítja magát. Egy felnőttnek legalább 7, egy gyereknek 8-10, egy csecsemőnek pedig kb. 14 óra alvásra van szüksége.
Feldolgozás nélküli ételek
Egy étel minél kevesebb feldolgozási procedúrán megy át, annál egészségesebb hiszen így nem kerülnek bele színezékek, ízfokozók, emulgáló- és tartósítószerek. A nyers gyümölcs, zöldség és magok gazdagok természetes tápanyagban és antioxidánsokban, amik hatékonyan küzdenek a szabadgyökök ellen és erősítik az immunrendszert.

Egészséges zsírok
Az úgynevezett „jó zsírok” csökkentik a szervezeteben a gyulladást – ami a test egyik természetes reakciója a stresszre vagy sérülésre – de hosszú távon nem tesz jót. Az extra szűz olívaolaj mellett az egészséges Omega-3 zsírsavakat megtalálhatjuk a chia magban és a lazacban.
Erjesztett ételek
Újra nagy divat lett a fermentálás, és nem véletlen, hiszen ez a természetes tartósító-folyamat már ősidők óta az emberiség segítője. Az erjesztett ételek nemcsak finomak, de rendkívül egészségesek is, ugyanis probiotikus hatásuk miatt az emésztésünkre különösen jó hatással vannak.
A cikk folytatódik, lapozz!