Édesen vagy sósan, uzsonnaként vagy desszertként – a többségnek mindegy, hogyan és mikor, csak ehessen palacsintát. Így vagyunk mi is ezzel, ezért összegyűjtöttünk nektek 4 különleges palacsinta receptet, amit érdemes kipróbálnotok, ha új ízekre vágytok!
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/4 Marcipános-mákos palacsinta
Hozzávalók 8 palacsinta elkészítéséhez:
A tésztához: 6 dl tej, 6 tojás, 14 evőkanál liszt, 20 dkg natúr marcipánmassza. A töltelékhez: 25 dkg cukrozott darált mák, olaj a kisütéshez.
Elkészítési idő: 45 perc.
A marcipánmasszát 2 evőkanál tejjel simára keverjük egy tálban, ezután hozzáadjuk a tojásokat, a maradék tejet és a lisztet. Ezt az egészet egy elektromos habverő segítségével addig keverjük, míg sima tésztát nem kapunk. A tésztát ezután 10 percig állni hagyjuk. Az idő leteltével a tésztából kisütjük a palacsintákat, míg aranysárga lesz a színük. Ezután megtöltjük őket mákkal és háromszögűre hajtogatva tálaljuk.
A tésztához: 5 dl tej, 2 dl tejszín, 6 tojás, 4 tasak vaníliás cukor, 14 evőkanál liszt. A töltelékhez: 2 dl tejszín, 8 evőkanál almapüré, 10 dkg őrölt mandula, 2 evőkanál cukor, kevés őrölt fahéj, olaj a kisütéshez.
Elkészítési idő: 50 perc.
A tejet elkeverjük a vaníliás cukorral, a liszttel, a tejszínnel és a tojásokkal, majd 10 percig állni hagyjuk. A sütőt időközben 200 fokra előmelegítjük. A 10 perc letelte után a tésztából kisütjük a palacsintákat, míg aranysárga lesz a színük. Ezután a palacsintákat megtöltjük a tejszín és az almapüré keverékével, majd feltekerjük őket és egy jénai tálban egymás mellé rakosgatjuk.
A cukrot, a fahéjat és a mandulát elkeverjük és megszórjuk vele a palacsintákat. A tálat 5 percre betesszük a sütőbe, 180 fokra.
A mirelit spenótot hagyjuk kiengedni. Miután teljesen kiengedett, egy kis részét félretesszük a töltelékhez, a maradékot pedig habverővel alaposan összekeverjük a tejjel, a tojásokkal, a liszttel, a parmezánnal és végül ízlés szerint megsózzuk.
A kapott tésztából kisütjük a palacsintákat, míg aranysárga lesz a színük.
Ezután megkenjük őket a tejszínnel és a töltelékhez félretett spenóttal, majd feltekerjük őket és ferdén felszeletelve tálaljuk.
A tésztához: 5 dl tej, 4 tojás, 10 evőkanál finomliszt, 6 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, fűszersó A töltelékhez: 80 dkg zöldbab, 6 ág borsikafű, 4 paradicsom, 2 doboz konzerv tonhal saját levében (30 dkg lecsepegtetve), só, bors, olaj a kisütéshez.
Elkészítési idő: 40 perc.
A megmosott, megtisztított, feldarabolt zöldbabot a borsikafűvel és kevéske sós vízzel kb. 30 percig pároljuk. Időközben a paradicsomot és a tonhalat is előkészítjük: előbbit felkockázzuk, utóbbi lecsepegtetjük. Ha ez megvan, akkor a tészta összes hozzávalóját alaposan összedolgozzuk és kisütjük belőle a palacsintákat. Az elkészült zöldbabot és a borsikafüvet leszűrjük, majd a zöldbabhoz hozzáadjuk a paradicsomot és a tonhalat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és végül az egészet picit felmelegítjük. Ezzel a kapott töltelékkel megtöltjük a palacsintákat és háromszögűre hajtogatva tálaljuk őket.