Nem naponta?! Ilyen gyakran kellene fürödni, a bőrgyógyászok szerint

Nem naponta?! Ilyen gyakran kellene fürödni, a bőrgyógyászok szerint

Címlap / Stílus / Test / Nem naponta?! Ilyen gyakran kellene fürödni, a bőrgyógyászok szerint

Te mikor zuhanyoztál utoljára? Ha ebből a szempontból olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor a válaszod valószínűleg az, hogy 24 órán belül. Nincs hivatalos kimutatás arról, hogy az emberek milyen időközönként tisztálkodnak alaposan, de a döntő többségük – az Euromonitor International piackutató blog szerint – naponta egyszer fürdik vagy zuhanyozik.

Amerikai közvélemény kutatások szerint az amerikaiak ennél többször, naponta kétszer vonulnak be a fürdőszobába teljes mosakodásra. Brazíliában pedig, ahol a hőmérséklet és a páratartalom igen magas nyaranta, akár heti 11-szer is tusolnak az emberek. Vajon szükséges ez a komoly higiéniai gyakorlat?

A dermatológusok és bőrgyógyászok szerint a túlzásba vitt mosakodás, főleg szappannal vagy tusfürdővel, roncsolja a bőrt és elvonja annak nedvességtartalmát. Különösen igaz ez a téli hónapokra, amikor a bőrünk hámrétegének fokozott hidratációs igénye van.

A szappan nem csak a szennyeződést szedi le

A szappanok kémiai összetevői eltávolítják a bőrről a piszkos és olajos szennyeződéseket. A zsíros állagú piszkot a szappanmolekulák vízben oldódó lúgos anyaga oldja fel. Ez lehet só vagy szóda komponensű. Azonban a fertőzéseket, mikroorganizmusokat és kellemetlen szagokat okozó piszok mellett a szappan azokat az esszenciális olajokat – vagyis a faggyúréteget – is eltávolítja a bőrről, ami szükséges a védelemhez.

Házi szappan
istockphoto

A mindennapos, túl sok ideig tartó, forró vizes és mesterséges kemikáliákkal ellátott tusfürdős zuhany mindenképpen megakadályozza a bőr természetes hidratáltságát és szárítja a hámréteget. Ez fokozottan fennáll télen, amikor a levegő jóval szárazabb kint, és lakáson belül is.

Amikor kilépünk a zuhany alól, a törülközővel azonnal felszárítjuk a bőrünket, így a maradék nedvességet is elvonjuk tőle. Minél melegebb a víz, annál hamarabb elpárolog a bőrről. A szakemberek szerint a bőrbarát zuhanyzás ezért inkább langymeleg vízzel történjen.

Ne húzzuk el a tusolás idejét, az ideális a 3-5 perc, nem pedig a félóra áztatás. A tisztálkodás után érdemes azonnal hidratálni vízbázisú testápolóval a még nedves bőrt, hogy a vízréteget a bőrben tartsuk.

A napi szennyeződéstől és rossz szagoktól 3 perc alatt meg lehet szabadulni, főleg a kritikus testrészekre fókuszálva, vagyis az ágyékra és a hónaljra. A test többi részén elegendő sima vizet használni, nem pedig kálium- vagy nátriumsó tartalmú szappanos termékeket.

Az immunrendszernek is árt a sok zuhanyozás

Nem csak a túlzásba vitt fürdés és zuhanyzás, de a sűrű hajmosás is árt a testen és a fejbőrön található egészséges emberi mikroorganizmusnak. Ez az organizmus baktériumok és archeák, vírusok és más mikrobák gyűjteménye, amelyek a testedben és a testeden élnek.

Nagyon fontosak az egészségedre nézve, és nélkülük romlana a teljesítménye az immunrendszerednek, emésztésednek és a szívednek is. A működésük komplementer a szervezeteddel, vagyis funkciójuk összefonódik a nedves bőrszövettel is.

Közvetett mikrobiológiai tanulmányok igazolják, hogy a napi túlzásba vitt zuhanyzás vagy fürdés károsítja az egészséges mikrobákat a bőrön, és ezzel együtt az egész szervezet ellenállóképességét.

A túltisztított, beltéri, urbanizált és sterilizált életmód és higiénia kártékonyan hat a bőrre, a testre és a szervekre, és ezzel együtt az immunrendszerre is.

Az egész folyamatban az az ironikus, hogy amíg a szappanos tusfürdők és a samponok eltávolítják a természetes olaj- és faggyúréteget illetve az egészséges baktérium flórát, addig a kozmetikai ipar pont ezeket a fontos anyagokat próbálja pótolni mesterséges hidratálókkal, testápoló készítményekkel és egyéb nem naturális krémes termékekkel.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!