Szórakozás / Otthon

Illemtani bakik a munkahelyen, amit senkinek sem szabadna elkövetni

A legtöbb munkahelyen ma már nem olyan szigorúak az emberi kapcsolatokra vonatkozó szabályok, és ha van egy kis szerencséd, a légkör inkább baráti és családias, de ez még nem jelenti azt, hogy megfeledkezhetsz a jó modorról. Összegyűjtöttük a legdurvább munkahelyi illemtani baklövéseket, amiket semmi esetre sem szabad elkövetned.

Pletyka

Az egyik legsúlyosabb, mégis leggyakoribb munkahelyi modortalanság a pletyka terjesztése. Ne feledd, hogy ez egy munkahely, ahová mások is dolgozni, a karrierjüket építeni, a megélhetéshez szükséges pénzt előteremteni járnak be.

Ha valaki magánéletéről meg is tudsz valamit, azt illik megtartani magadnak, mert a terjesztésével nagyon kínos pillanatokat szerezhetsz neki –és magadnak is, amikor kiderül, hogy tőled indult a bizalmas információ.

Magánbeszélgetés

A legtöbb munkahelyen, amíg rendesen elvégzed a feladatodat, nem szólnak, ha egyszer-egyszer néhány percig magánügyben is telefonálsz, de természetes, hogy ezt nem szabad túlzásba vinni, és illik diszkréten csinálni.

Az még belefér, ha gyorsan hazacsörögsz a gyerekre, hogy időben beért-e a suliba, de ha a matekdolgozat feladatait is el akarod meséltetni vele, akkor legalább menj ki az irodából.

Ne zavard a beszélgetéssel azokat, akik dolgozni próbálnak, és azt is tartsd észben, hogy a pletykáknak alapot adni legalább olyan rossz, mint pletykálni.

Ebéd az asztalnál

Van az úgy, hogy annyira elcsúszol a munkával, hogy az ebéd már csak az asztalodnál elfogyasztva fér bele. Ez sem túl elegáns megoldás, de mint tudjuk, a szükség nagy úr.

Az viszont már tényleg modortalanság, ha nagyon fűszeres ételt, vagy mondjuk halat, esetleg káposztát kezdesz el a kollégák orra alatt fogyasztani, hogy aztán az ételszag belengje az egész irodát.

Az ilyen ételekkel inkább menj ki a konyhába!

Késés

Nem csak azért illik időben érkezni, mert a főnököd elvárja: ha a meetingeken, beszámolókon rád kell várni, azzal a többiek értékes idejét is rabolod, nem adod meg nekik a tiszteletet, ez pedig egy munkahelyen is éppen olyan modortalanságnak számít, mint az élet bármely más területén.

Ne becsméreld mások munkáját!

Lehet, hogy a te beosztásod magasabb, esetleg nagyobb felelősséggel járó feladatokat végzel, de ne feledd, hogy mások is ugyanúgy, nyolc órában dolgoznak, és ha ők nem végeznék el a munkájukat, a tiéd sem hozna hasznot.

Soha ne éreztesd a kollégáiddal, hogy az ő feladatuk kevésbé értékes, mint a tiéd, mert a befektetett energiájuk ettől még ugyanolyan, vagy talán nagyobb is lehet.

Arról már nem is beszélve, hogy ez a viselkedés kimeríti a tiszteletlenség fogalmát.

Munkahelyi flört

Mindegy, milyen helyes az új főnök, vagy hogy az ételfutár fiú csak napi fél percet tölt ott, és nem is a kollégád: ha már mindenképpen románcba akarsz bonyolódni valamelyikükkel, akkor azt a munkahelyen kívül tedd.

A nyílt flörtöléssel csak zavarba hozod a körülötted dolgozókat, akik valószínűleg nem akarnak ennyit megtudni a privát életedről.

Ez a viselkedés nem csak szakmaiatlan, de udvariatlan és tapintatlan is.

Profi öltözet

Nem minden munkahelyen várják el az öltönyt meg a kiskosztümöt, de ez nem jelenti azt, hogy ideje kitenned, amid van – a parti szereléseket a bulikba tartogasd, különben arra kényszerítheted a kollégáidat, hogy olyan gondolatok fogalmazódjanak meg bennük, amik miatt aztán kellemetlenül érezhetik magukat a társaságodban.

A köldökig érő dekoltázs meg a necc harisnya nem munkahelyre való – kivételt képeznek azok a “szakmák”, amelyek esetében a kihívó öltözködés előírás lehet.