A háború alatt, vagy a háború után szocializálódott nagyszüleinknek benne volt a génjeiben, hogy mindennel spórolni kell. Noha néhány trükkjük ma már extrémnek tűnik, érdemes lehet tanulnunk tőlük, hogy elkerüljük a pazarlást.
2/3 Ételt nem dobunk ki!
„A nagymamám mestere volt az ételek ‘újrahasznosításának’. Vasárnaponként például sült csirke volt, és amikor mindenki evett, a tepsiben maradt csontokról lekapargatta a húst, összetépkedte, elkeverte zöldségekkel, ha volt, akkor egy kis majonézzel is, és ebből még másnapra szendvicset készített a nagypapámnak, amit a munkába vitt. A megmaradt főtt krumpliból még rakott krumpli vagy paprikás krumpli készült, a kimaradt pörköltből rizses húst csinált. Ha a kenyér már kicsit szikkadt volt, lepirította egy kis zsíron, vagy bundás kenyeret csinált belőle, de az biztos, hogy étel nálunk soha nem került a kukába.
Inni csapvizet ittak, de ezt sem folyatták naphosszat, míg hideg víz jött a csapból, a nagymamám engedett reggelente egy nagy kancsóba, és azt betették a hűtőbe. Nyaranta mindig tett el házi szörpöket is, ahhoz szódavizet ittak, amiknek az üvegét mindig nagypapa hordta el újratölteni.” (Kitti, 33)
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!