A nem is olyan távoli múltban a sárkánygyümölcs ritkaságnak számított, olyan árucikknek, amelyet a speciális piacokon és az etnikai élelmiszerboltokban lehetett megtalálni, de a tendencia megváltozott.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy akár egy közepes méretű áruház gyümölcskínálatában is meg lehet találni a sárkánygyümölcsöt. Ha valaha is elgondolkodtál azon, hogyan kell fogyasztani a sárkánygyümölcsöt, most minden kérdésedre választ kapsz! Íme, így lehet a legjobban túllépni a tüskés, vastag héjon, és egyenesen ennek a vibráló szépségnek az ízletes, antioxidánsokban gazdag húsához jutni!
Mi a sárkánygyümölcs?
Bár a sárkánygyümölcs jókorára nő, akár fél kilós is lehet, bogyós gyümölcsnek számít. A gyümölcsök misztikusságát növeli, hogy a kúszó, éjszakai virágú kaktuszok ághegyein nőnek, és a Hylocereus és a Selenicereus nemzetségbe sorolják őket.
A tüskés, vastag bőrszerű héjjal rendelkező sárkánygyümölcs a nevét a tűzokádó mitológiai lényekről kapta, amelyek az ősi mondákat népesítetik be. Íze, bár mennyei, mégis inkább evilági. Általában az íze a körte és a kivi keveréke, fajtától függően finom különbségekkel.
A gyümölcs Közép-Amerika, Dél-Amerika és Mexikó trópusi és szubtrópusi régióiban őshonos, de ma már Kaliforniában, Floridában és Hawaiin, valamint Délkelet-Ázsiában, többek között Vietnamban, Kínában és Indonéziában, és a Közel-Keleten is termesztik.
Hogyan kell enni a sárkánygyümölcsöt?
Bár a külseje megfélemlítő lehet, tekintve a burjánzó dudorokat és a textúrát, a sárkány szívéhez eljutni gyerekjáték. Két fő módja van a dolognak:
- Kikanalazva: Ha a gyümölcsöt önmagában fogyasztod, a legjobb megoldás, hogy hosszában félbevágod, és egyszerűen kikanalazod a húsát. Ügyelj arra, hogy egészen a héjig hatolj, és körkörös mozdulatokkal lazítsd fel a gyümölcs húsát. Ez egy nagyszerű a zamatos és tápláló gyümölcs élvezetének, akár út közben is.
- Felszeletelve: Formálisabb terítéshez vagy ételkészítéshez szeleteld fel hosszában, és húzd le a héját. Ezután végd kockákra vagy szeletekre.
Hogy a legfinomabb?
A sárkánygyümölcs húsa önmagában is szenzációs, de tekintsd ezt csak a kiindulópontnak. A sárkánygyümölcs egy kulináris élmény legizgalmasabb csavara lehet, az előételtől a desszertig szinte bármiben fel lehet használni. Íme néhány javaslat, hogy a lehető legteljesebben élvezhesd egyedi ízvilágukat:
- A sárkánygyümölcsöt hagyományosan hidegen, önmagában vagy gyümölcskeverékek részeként tálalják. Az ínyencek szívesen kombinálják maracujával, mangóval, trópusi avokádóval és ananásszal.
- A sárkánygyümölcsből vágott kockák vagy szeletek saláták tetejére is kiválóak, és egy kis édességet adnak a zöldségekhez.
- Szeletek formájában feldobják a fagylaltot, vagy reggeli vagy uzsonna közben a joghurtot, zabkását, müzlit is.
- A turmixoknak természetesen szintén jót tesz egy kis sárkánygyümölcs. Adj hozzá néhány friss (vagy fagyasztott) darabot bármelyik kedvenc kombinációdhoz, például mangóhoz, avokádóhoz és banánhoz, és élvezd a még ízgazdagabb italodat!
- A sárkánygyümölcs a frissítő koktélok, különösen a fehér szeszes italokkal készült frissítők pompás összetevője is lehet.
Mit ne tegyél?
Bár a sárkánygyümölcs sokoldalúan felhasználható, még ennek a gyümölcsnek is megvannak a maga korlátai. A szakértők nem ajánlják, hogy megfőzd, viszont a már elkészült főtt ételbe kerülhet ízesítésként a feldarabolt sárkánygyümölcsből.
Nyitókép: Heather Ford/unsplash.com