Mérhetően jobban alszol a kánikulában, ha a következőket csinálod

Mérhetően jobban alszol a kánikulában, ha a következőket csinálod

Címlap / Életmód / Egészség / Mérhetően jobban alszol a kánikulában, ha a következőket csinálod / 2. oldal

Hűtsd le magad és a szobát!

Még ha zuhanyoztál is, közvetlen lefekvés előtt érdemes beugranod még egyszer a tus alá, és egy kellemes langyos-hideg zuhanyt venned.

Ez segít, hogy tested lehűljön, és nem ragacsosan és izzadtan kell majd ágyba bújnod.

A szobát is hűtsd ki a lefekvés előtt fél-1 órával, légkondicionáló vagy ventilátor segítségével, illetve ha ezek nincsenek a lakásban, akkor kereszthuzattal.

Ha az utóbbi megoldást választod, használj szúnyoghálót is a nyílászárókon, hogy ne rontsák el az éjszakádat a kis vérszívók.

Válaszd ki a tökéletes pizsamát és ágyneműt!

Ha már te és a szoba is jól lehűltetek, akkor érdemes megtartanod ezt az állapotot amíg lehet: például egy kellemes, puha és szellős pamutpizsamával, hiszen egy műszálas anyagba azonnal beleizzadnál.

Az ágyneműd is legyen lehetőleg pamut vagy lenvászon, hogy ez is jól szellőzhessen, takaróból pedig válassz nyárit, vagy takarózz csak huzattal.

Blokkold a fényeket és a zajokat!

Nem csak nyáron ronthatja el az éjszakádat, ha túl sok zaj szűrődik be a szobába: amennyire lehet, igyekezz kiszűrni a kinti zajokat!

Negatívan hat az alvásodra a kék fény is, így a telefonodat, laptopodat, illetve bármilyen egyéb képernyőt iktasd ki az ágyból, és a lefekvés előtti utolsó fél órában is hanyagold ezeknek a használatát.

Ugyanez igaz az esti zenehallgatásra is, fél órával a lefekvés előtt ezt is érdemes abbahagynod.

istockphoto

Ügyelj a koffein- és alkoholfogyasztásra, és a vacsoraidőre!

Teli hassal nem túl könnyű békésen aludni, ezért az utolsó étkezésed időpontját is érdemes okosan megválasztanod: lehetőleg ne egyél 2-3 órával lefekvés előtt már semmit.

A koffein és az alkohol szintén bezavarhatnak az éjszakába: ezeket lehetőleg délután 14-15 óra után már ne fogyaszd, ha szeretnél nyugodtan pihenni.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást