Otthon / Dekor

5 igénytelen, mégis szép szobanövény, ami mindent túlél

A nagybátyám egy csodaszép házban lakik, ami modern és minimalista. Ez a stílus hozzám is közel áll, az ő enteriőrje kezdetben viszont egyenesen sivárnak és barátságtalannak hatott, mivel egyetlen növény sem volt benne. Amikor ezt megemlítettem neki, azt mondta, hogy az ő férfias otthonába nem szeretne virágot, nem illene oda. Ekkor kezdődött a több évnyi küzdelmem, melynek során minden alkalomra egy szobanövényt kapott tőlem ajándékba.

Bizonyított tény, hogy a zöld szín megnyugtat és serkenti a kreativitást, illetve egy kis életet hoz a térbe. Nagybátyám természetesen nem bizonyult túl gondoskodónak, ezért igyekeztem minél igénytelenebb cserepesekkel meglepni, bár így is előfordult, hogy már nem tudtam megmenteni egy-egy szegény növényt. Több évnyi kísérletezés után kijelenthetem, igenis vannak mutatós, de egyben „férfi-biztos” növények, sőt, olykor az sem baj, ha nem túl napfényes a lakásod. Az alábbi öt csodaszép szobanövény egyszerre hálás, igénytelen és szép, ezért mindenkinek ajánlom őket.

Pozsgások

A tündéri szukkulensek még a legkisebb lakásban is elférnek és alig van szükségük vízre, így az sem gond, ha párszor elfelejted locsolni őket.

Többféle alakú, formájú pozsgás létezik, de mind ugyanolyan bájos.

Magukban, egy pici kaspóban is jól mutatnak, vagy egy nagyobb tálban összeültetve, egyedül arra kell figyelni, hogy elég napfényt kapjanak.

Az egyik volt barátomnak is vittem egyszer egy jópofa pozsgás-beültetést és büszkén mondhatom, hogy évekig ott díszelgett a konyha ablakában.

Vitorlavirág

Másnéven Spathiphyllum, az angolok pedig Békeliliomnak hívják.

Fehér virágai csodaszépek, de hosszúkás levelei is rendkívül látványosak.

A Spathiphyllum nem kedveli a közvetlen, tűző napfényt, de ha túl sötétbe tesszük, kevésbé virágzik.

Egyetlen extra igénye a rendszeres és alapos öntözés, de ha elfelejtettük, nem gond, a növény lekókadással jelzi a mulasztást és egy kiadós öntözés után feléledve újra teljes pompájában tündököl majd.

Még nem találkoztam olyan vitorlavirággal, amit vízzel ne lehetett volna visszahozni a „klinikai halál” állapotából.

 

Zamioculcas

A Zamia az egyik legkevesebb törődést igénylő, mégis rendkívül látványos, szép növény.

Nem kell neki sok fény, sem sok víz, és tetvesedésre sem hajlamos, tehát igazi főnyeremény!

Természetesen fényes, formás leveleivel minden stílusú miliőbe remekül illeszkedik és több méretben kapható.

Modern irodaházakban is találkozhatunk vele, egészen nagy bokrokkal is, de egy párszálas verzió is nagyon dekoratív lehet.

Zamioculcasom nekem is van otthon, az egyetlen „problémám” vele csak az, hogy meglepően gyorsan nő.

Anyósnyelv

Angolul a hangzatos „vipera íjkender” névre hallgat és napjainkra végre már nemcsak lépcsőházi növényként tartják számon ezt a letisztult megjelenésű, elegáns növényt.

Bírja a szárazságot, a hideget, a sötétet, fantasztikusan szívós, mindössze a túlöntözésre kell ügyelnünk.

Egy minimál kőkaspóban minden lakás elragadó díszévé válhat, a csúnya, igénytelen műanyag cserepeket felejtsük el, azokban minden növény olcsónak hat.

Nekem tetszik a sárga-zöld csíkos változata, de nagybátyámnak, mondanom sem kell, hogy az abszolút minimál anyósnyelvet vittem.

 

Bromélia

Ebből a hálás növényből is sok fajta van – a három legnépszerűbb a Vriesea, a Tillandsia és a Guzmania.

Ha letisztult, mégis színes cserepesre vágyunk, a bromélia változatai nem hagynak cserben.

Forró égövi növények, amelyek szeretik a meleget és a párát, ezért kifejezetten jól érzik magukat akár a fürdőszobában is.

Fontos, hogy a heti kétszeri mérsékelt locsoláskor a növény kelyhébe ajánlott önteni a vizet, nem a gyökereihez.

Az én kedvencem a rózsaszín buzogányfejű tillandsia, ami olykor virágzik is.