5 igazán csavaros fejtörő – Te tudod rájuk a megoldást?

5 igazán csavaros fejtörő – Te tudod rájuk a megoldást?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 igazán csavaros fejtörő – Te tudod rájuk a megoldást?

Nem minden az, aminek elsőnek látszik, a megoldás mégis mindig az orrod előtt hever. A kérdés csak az, hogy észreveszed-e? A megoldásokat olvasva már mindenki a homlokára csap, de hány feladványt tudsz kibogozni magadtól is az ötből?

Barackfa a túloldalon

Egy folyó partján álló házikóban élsz. A folyó másik partján mézédes barackot termő fa áll, amiből minden nap szeretsz enni. A folyón nincs híd, nem lehet átugrani, úszni pedig nem tudsz, építesz hát egy csónakot, amivel át tudsz kelni a folyón, eszel egy barackot, majd hazamész. Télen azonban nagy bajba kerülsz, mert a folyó befagy, vastag, törhetetlen jégpáncél borítja így nem lehet csónakázni rajta. Hogyan mész át így barackot enni?

Megoldás:

Sehogy. A vastag jégen természetesen átsétálhatsz, de minek? Hiszen télen nem lehet barackot enni!

Az arab végrendelete

Egy öreg arab meghal, és mesés kincset hagy maga után, amit viszont nem szeretne szétszóródni hagyni, ezért még életében úgy döntött, hogy azt két fia közül csak az egyik kaphatja meg. Végrendelete szerint a két fia közül az örökli busás vagyonát, amelyikük tevéje egy verseny során leglassabban ér a legközelebbi oázisig. Amint felolvassák a végrendeletet, mindkét fiú az istállókhoz szalad, felugranak a tevékre, és amilyen gyorsan csak tudnak, vágtázni kezdenek az oázishoz. Miért?

Megoldás:

Mindegyikük a másik tevéjén ül: amelyikük hamarabb ér a tevével az oázishoz, annak a tevéje – amin a lemaradó fivére ül – ér majd „lassabban” az oázishoz, vagyis az ő gazdáját illeti a vagyon.

Mit csinál Bence?

Öt gyerek van egy szobában. Judit olvas, Márk sakkozik, Anna tévét néz, Lilla rajzol. Mit csinál Bence?

Megoldás:

Márkkal sakkozik.

Lóvá tett vásárló

Egy lókupec vett egy lovat 60 dollárért, majd eladta egy szomszédjának 70-ért.

Később azonban az ivóban morfondírozni kezdett: talán több pénzt is nyerhetett volna, jobb üzletet kellett volna kötnie. Ivócimborájától kölcsönkér hát 10 dollárt, a szomszédjához siet, és 80 dollárért visszavásárolja tőle a lovat, majd gyorsan el is adja a másik szomszédjának 90 dollárért. Mennyit nyert így az üzleten végül?

Megoldás:

A lókupecnek az induló tőkéje 60 dollár volt, az üzletsorozat végére pedig 90 dollárja lett, ez tehát 30 dollár különbség. 10 dollárral azonban tartozott az ivócimborájának, ezt visszaadta neki, tehát összesen 20 dollárt nyer.

Hazudós őr

Egy őrült gaztevő fogságba ejt, de egy feltétellel szabadon enged. A szobából két ajtó vezet ki: az egyik a szabadságba, a másik viszont két éhes és felbőszült oroszlánhoz. Az ajtókat az őrült két társa, két őr vigyázza: az egyikük csak igazat mondhat, a másik viszont csakis hazudhat. Nem tudod, melyikük melyik. Egyetlen kérdést tehetsz fel az egyiküknek, mielőtt kiválasztod az ajtót, amin átlépsz. Mit kérdezel?

Megoldás:

Azt kell kérdezned: „Mit mondana a másik őr, ha megkérdezném tőle, melyik ajtó mögött vannak az oroszlánok?” Az igazmondó ekkor a szabadba vezető ajtóra mutatna, hiszen az igazság az, hogy a hazudós ezt mutatná. A hazudós tudja, hogy az igazmondó őr megmutatná az oroszlánokat rejtő ajtót, ezért ő hazugságból a szabadságra nyíló ajtóra mutat. Vagyis bármelyik őrnek teszed is fel ezt a kérdést, a szabadba vezető ajtóra fog mutatni, te pedig szabadon elsétálhatsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást