Az igaz szerelem 3 fázisa – Ti melyiknél tartotok?

Az igaz szerelem 3 fázisa – Ti melyiknél tartotok?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az igaz szerelem 3 fázisa – Ti melyiknél tartotok?

Az érzés, amit szerelemnek hívunk, mámorító. Ha kölcsönös a vonzalom, akkor szinte megbabonázva érezzük magunkat. A kezdeti eufórikus állapot azonban csak az első szint. Megmutatjuk az igaz, hosszabb távra szóló szerelem 3 szintjét!

1. Mámoros érzés

Nagy ajándéka az életnek a szerelem érzése. A kölcsönös szerelem megélése teljesen ki tudja színezni a világot, mintha minden új értelmet nyerne, mindent pozitívabban látsz, elönt a szeretet érzése. Dúdolsz, alig bírsz enni és aludni, folyton csak a másik jár az eszedben, minden olyan reményteljesen szép.

Élvezetessé válik a legegyszerűbb napi rutin is. Mindent behálóz valami kellemes érzés, bizonyosság, hogy élni szép. Ha beindítod a másikban ugyanezt a hormonális pezsgést, akkor egy varázslatos rózsaszín köd száll rád. A hormonális szerelemkoktél, amitől ez a túlfűtött állapot bekövetkezik, bizony nagy kincs. Szerelem és szerelem közt nagy különbség lehet, kortól és élethelyzettől függően, de minden esetben ugyanolyan kábító, vérforraló és édes.

Az igaz szerelem 3 fázisa – Ti melyiknél tartotok?Kép forrása: IgorVetushko/depositphotos.com

2. Bizalomépítés

A szerelmi mámor okozta rózsaszín köd eltakarja a szemünk elől a másik negatív tulajdonságait. A lángolás kezdeti időszaka egy befolyásolt tudatállapot. Nem alkalmas a hosszabb távú döntések meghozatalára, az oxitocin nevű hormon ugyanis csökkenti a félelemreakciót, így a figyelmeztető jelekre kevéssé figyelünk ilyenkor.

A bizalomépítés szintjén azonban már nem a kezdeti lángolás vezeti az embert, hanem egy ésszel is meghozott döntés, miszerint bizalmat szavazunk a másiknak. Bizalmat szavazunk neki és el is várjuk, hogy bízzon bennünk.

Az eleinte vonzónak tűnő tulajdonságokra kezdünk más szemmel nézni, ahogy tisztul a rózsaszín köd. Ha még így is jól passzolnak a szerelmesek, akkor gondoskodni, szeretgetni akarják a másikat, úgy is, hogy már nem a kapcsolat kezdeti izgalma vezeti őket. A bizalomépítés szakaszában sokan elbuknak. Az igaz szerelem azonban a bizalomra is épül.

Ha ez a szint nincs meg, nem lehet hosszabb távon tervezni, vagy kellemetlen és bántó szituációkba futhatunk bele. Mindkét embernek akarnia kell eljutni erre a szintre, mert csak innen vezet az út az elköteleződés felé.

3. Elköteleződés

Az elköteleződés a másik megbecsülésének jele. Fontos és nagy döntés. Nem titok és nem is érdemes szépíteni, hogy kockázattal is jár, emellett lemondással is. Ha vállalja mindkét fél, hogy elköteleződik, azzal lemond más lehetőségekről. Vállalkozik egy közös jövő megteremtésére. Nemcsak gyűrűre és habos-babos esküvőre kell gondolni, ha elköteleződésről van szó, hanem olyan szívmelengető lépésekről, mint az összeköltözés, a hűség vállalása.

A megállapodással azt mutatjuk a másiknak, hogy vele képzeljük el a jövőt. Épp ezért retteg tőle annyi pasi, mert ezzel bizony lemond a hódításokról, a felelőtlen kimaradásokról.

Az elköteleződés után persze még rengeteg feladat és munka vár a szerelmesekre, mert a szerelem lángját ébren kell tartani. Számolni kell azzal is, hogy a szerelem nem ég azonos hőfokon mindig mindkét félnél, és hogy a napi feladatok azért már újabb kihívások elé állítják a párt. De csodálatos, amikor az ÉN-ből és a TE-ből MI lesz.

Vannak házasságok, amelyekből sajnos valamelyik szint hiányzik. Nem volt meg soha a mámorító érzés, netán az pont megvolt, de az elköteleződés csak papíron létezik. Vannak szerelmek, amik az első szintnél mindent kiadnak magukból. Azok is lehetnek építőek, érdekesek, kellemesek, de valamiért nem azok voltak az ideálisak számodra a hosszabb távú kapcsolat megalapozására.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást