Stílus / Haj

Ideális hajápolás lépésről-lépésre

Legyen bármennyire is ügyes a fodrászunk, készítsen nekünk bármilyen csodás frizurát, ha az ideális hajápolásra nem fordítunk kellő figyelmet, akkor sajnos a remekműnek záros időn belül nyoma sem lesz. De mit tehetünk hajunkért napi, heti, havi szinten? Hogyan ápolhatjuk valóban ideálisan?

Napi rutinok

Annak érdekében, hogy frizuránk sokáig látványos maradjon, egészséges, kellemes tapintású és könnyen kezelhető legyen, fontos napi rutinokat kell bevezetnünk az életünkbe.

Az egyik ilyen lényeges tényező sok egyéb pozitív hatással is bír: az egészséges táplálkozás jelentős részben kihat a frizuránk állapotára.

Hasonlóképpen nem egyoldalú tényező a megfelelő folyadékfogyasztás, a vízhiány ugyanis nem csupán a bőrünkön, egészségünkön hagy nyomot, a frizuránkra szintén negatív hatást gyakorol. A napi rutin már sokkal konkrétabb és kézzel foghatóbb része a száraz hajápolók használata.

Ezekkel az öblítést nem igénylő termékekkel (természetesen leheletnyi mennyiségben, nehogy elnehezítsük a szálakat) akár minden nap, a frissítés, fésülködés során hidratálhatjuk a hajunkat.

Heti rutinok

A heti rutinok közé leginkább a hajmosást, és az azzal járó ápolási praktikákat sorolhatjuk, melynek ideális módja a 3 lépéses hajápolás.

A hajmosásra hajtípustól függően általában három-négynaponta célszerű sort kerítenünk.

Nagyon fontos, hogy minden alkalommal használjunk balzsamot! Sokan eltekintenek ettől az igen lényeges lépéstől, pedig a balzsamhasználat elengedhetetlen része a heti ápolásnak.

Ha szeretnénk sokáig megőrizni egészséges szálainkat, akkor minden harmadik, negyedik hajmosást követően, tehát másfél, kéthetente váltsuk ki a balzsamhasználatot egy hajpakolással, de rövid ideig tartó, kúraszerű ápolás során akár minden hajmosás után élhetünk ezzel a lehetőséggel.

Hogyan mossunk hajat?

A 3 lépéses hajápolás első lépéseként a hajmosás során kézben enyhén higított samponnal kell bedörzsölnünk a fejbőrünket, a hajtöveket, hiszen elsősorban ezt a területet kell megtisztítanunk a szennyeződésektől.

Miután leöblítettük a sampont, a 3 lépéses hajápolás 2. lépéseként használjunk hajbalzsamot.

Ezt a kézzel kicsavart, nedves haj teljes hosszára kell felvinnünk, mégpedig úgy, hogy a fejbőrünk közvetlen közelét kihagyjuk (megközelítőleg 5 cm távolságot számoljunk).

Olvastad már?  Aranyos hajcsatok, amivel feldobhatod a frizurádat - Lelőhelyekkel

Ezzel a technikával sokáig ragyogó, puha lehet a hajunk, ráadásul a zsírosodás problémáját is háttérbe szoríthatjuk.

A 3 lépéses hajápolás 3. lépéseként minden harmadik, negyedik hajmosást követően a hajpakolást ne a balzsam után, hanem ahelyett használjunk, és legalább 15-20 percig hagyjuk dolgozni a hatóanyagokat a valóban látványos eredmény érdekében.

Hajbalzsam és élettel teli csillogás

Sokan felesleges pénzkidobásnak ítélik meg a hajbalzsamot, de különösképpen a hajpakolást, pedig ezek a termékek létfontosságúak az egészséges és könnyen kezelhető frizura érdekében.

Míg a sampon megtisztítja a hajszálakat, lúgos kémhatásának köszönhetően enyhén megnyitja a haj külső szerkezetét, addig a balzsam ápolja, hidratálja a szálakat, semlegesíti a sampon hatását és lezárja a hajszerkezetet.

Emiatt annyira lényeges, hogy soha ne hagyjuk el a balzsamot a hajápolásból.

A hajpakolás a balzsammal szemben még egy extra funkcióval bír: képes helyreállítani a hajszálak felületén keletkezett sérüléseket, ezáltal erősíti, könnyen kezelhetővé teszi a frizurát.

A két terméket pedig azért nem szabad együttesen, egymás után használni, mert elnehezítik a szálakat. 

Hajmosás utáni ápolás

A nedves hajat nagyon óvatosan, körültekintően bontsuk ki, véletlenül se tépkedjük a szálakat, hiszen ilyenkor sokkal sérülékenyebb a hajunk.

A kócos, könnyen gubancolódó frizurára feltétlenül alkalmazzunk fésülést könnyítő termékeket, de a hajvégápolók, öblítést nem igénylő termékek használatának is elérkezett az ideje.

Ügyeljünk rá, hogy ne vigyük túlzásba a krémeket, hiszen ami kismennyiségben hidratál és ápol, az nagy mennyiségben ugyancsak elnehezítheti a frizurát.

Vékonyszálú haj esetében mindenképpen vigyünk fel hajunkra hővédőt, és ugyanez igaz akkor, ha besütnénk, vagy vasalnánk a frizuránkat.

A hajszárításhoz nem muszáj hővédőt használnunk, de tény, hogy ezek a termékek sokat segítenek a gondos ápolás során. Amikor tehetjük, ne használjunk semmilyen hajformázót, hagyjuk, hogy a frizuránk magától száradjon meg – így kímélhetjük a legkönnyebben.

Olvastad már?  Találtunk egy frizurát, ami mindenkinek jól áll

Havi rutinok

A havi rutinok közé már nem annyira az otthoni ápolás, mint a fodrászunk segítsége tartozik.

Rövid fazonú frizurák esetében többnyire négy-öthetente ajánlatos frissítő vágásra érkeznünk, s ennyi idő leteltével a lenőtt festést is célszerű felfrissítetnünk.

Amennyiben fodrászunk, bőrgyógyászunk javasolja, néhány hónapig tartó, kúraszerű kezelésekből is érdemes kivenni a részünket.

Erre főleg problémás haj esetében (pl. korpás, erősen hulló hajszálak) kell sort kerítenünk. Ilyenkor szintén érdemes a belső pótlásra, a megfelelő vitaminok szedésére figyelmet fordítanunk, továbbá a külső ápolással is foglalkoznunk kell, hajszeszek, olajok, speciális termékek használatával.

Amennyiben nem vagyunk elégedettek frizuránk állapotával, feltétlenül kérjünk segítséget, hiszen a megfelelő háttérismerettel és kitartással a legtöbb hajprobléma könnyen orvosolható.

Milyen hatóanyagokat keressünk?

Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy mindig megfelelő termékeket használjunk a cél érdekében.

A különböző, komolyabb hajproblémákat illetően érdemes szakember (fodrász, bőrgyógyász, endokrinológus, a betegség, tünetek súlyosságától függően) segítségét kérni, míg a hagyományos hidratáló, tápláló ápolás során keressük a 3 lépéses hajápoláshoz szükséges magas keratin, tejprotein tartalmú termékeket, melyek megerősítik a hajszálakat és javítják azok szerkezetét.

Előnyös összetevők a könnyen hasznosuló, természetes olajok, mint amilyen a jojoba- vagy a kókuszolaj, illetve a sheavaj, melyek segítségével a frizura sokáig fényes, selymes és könnyen kezelhető marad.

Sokat segít az ápolás során a panthenol is, ami B5-provitaminként jelentős mértékben támogatja a hajat nedvességének megőrzésében.

Lafferton Fodrászatok

Ha nem csak olvasni szeretnél a tökéletesen ápolt frizurákról, hanem ki is próbálnád a 3 lépéses hajápolást profi termékekkel, akkor válassz Magyarország első elrontott frizurák helyrehozására specializálódott szalonjának, a Lafferton Fodrászatnak webshopjából!

Lafferton Fodrászat online bejelentkezés
Lafferton Fodrászat Buda
1111 Budapest, XI. kerület,
Vak Bottyán u. 2. +36 (70) 635 1428
Lafferton Fodrászat Pest
1067 Budapest,
VI. kerület, Szondi u. 16. +36 (70) 602 5303