Hogyan vezesd ki a nehézfémeket a szervezetedből – valószínűleg benned is vannak

Hogyan vezesd ki a nehézfémeket a szervezetedből – valószínűleg benned is vannak

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan vezesd ki a nehézfémeket a szervezetedből – valószínűleg benned is vannak

Amióta kikerültünk az anyaméhből, szervezetünk minden nap több ezer mérgező anyagnak van kitéve. Óhatatlanul belekerülnek a peszticidek – vagyis növényvédő vegyszerek – az elfogyasztott zöldséggel és gyümölccsel. Minden lélegzetvétellel szennyező ágenseket szippantunk be, és számtalan egyéb toxin károsítja a testünket. A legrosszabbak közé tartoznak a nehézfémek.

Ezek vannak benned is

A nehézfémek közül leggyakrabban az ólom, a higany, a kadmium és az arzén kóros mennyiségét lehet kimutatni a szervezetben. Ezek a speciális fémek sokféle módon juthatnak a testbe, és kimutathatóak a vérből vagy vizeletből, de akár a hajból és a körömből is. Akit intenzívebb szennyeződés ér, annak a szöveteiben lerakódnak a fémek, és lassan, de biztosan kialakuló általános rossz közérzetet okoznak.

Ez lehet az egyik oka annak, ha valaki nem érzi magát egészségesnek. Ha fennáll a mérgezés, az ember hiába próbál egészségtudatos életmódot folytatni, az eredményét akkor sem érzi. Olyan ez, mintha megpróbálnánk Jenga tornyot építeni, de valaki mindig kihúzná az alsó darabokat.

Így érzed magad, ha érintett vagy

Hogyan vezesd ki a nehézfémeket a szervezetedből – valószínűleg benned is vannak

A krónikus nehézfém toxicitásnak vannak általános jelei. Ilyen az, ha valakit állandó fáradtság gyötör, folyamatos emésztési panaszai vannak és az agyi kapacitása érezhetően gyengül. Felléphetnek immunproblémák is és állandó erős fejfájás. Az ízületek elkezdenek fájni és a bőrön szokatlan kiütések jelennek meg.

A mérgezést laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni, de a diagnosztikai képalkotó módszerek is segítenek megállapítani, hogy érintett vagy-e.

Mivel a nehézfémek csendesen szabotálják az egészséget, fontos, hogy tisztában legyél azokkal a módokkal, ahogy bejuthatnak a szervezetedbe, így lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld őket, és a lehető legjobb egészségügyi potenciállal éld az életedet.

Így juthatnak be a szervezetbe

Ahol nem szűrik meg az ivóvizet a megfelelő egészségügyi előírásoknak megfelelően, ott könnyen kialakulhat az ólomszennyezett víz, amely az egész országra nézve veszélyes lehet. Ahol még használatban vannak a régi ólom vízelvezető csövek, ott gyakori mérések tanúsítják a fennálló problémát.

A kozmetikumok és a szépségápolási termékek is tartalmazhatnak mérgező nehézfémeket. Egyes ajakrúzsokban és a dezodorokban – utóbbi az alumínium doboz miatt – többször kimutattak már kártékony fémadalékot.

Ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell kerülni a dekorkozmetikumokat és a higiéniai termékeket, hanem azt, hogy időt kell szánni az összetevők alapos szemlézésére vásárlás és használat előtt. A másik mód az egészségtelen cikkek kiszűrésére az EWG Skin Deep kozmetikai adatbázisa, ahol ellenőrizheted az összes komponens biztonságát.

A peszticidek és herbicidek

Hogyan vezesd ki a nehézfémeket a szervezetedből – valószínűleg benned is vannak

A széles körben elterjedt és még mindig alkalmazott peszticidek és herbicidek – vagyis növényvédő és gyomirtó szerek – gyakran tartalmaznak nehézfémeket, így például kadmiumot, arzént és ólmot. Ezek a napi élelmiszer-fogyasztásunk révén óhatatlanul a szervezetbe jutnak. Mennyiségük különösen magas lehet a kenyérfélékben és a feldolgozott ennivalókban. Valószínűleg költségesebb, de hosszú távon egészségügyileg mindenképpen megtérül, ha organikus termékeket vásárolsz vagy ellenőrzött biogazdaságok alapanyagaiból származó élelmiszert választasz.

Erre nem is gondolnál

A lakberendezési tárgyak azok, amelyekről senki nem gondolná, hogy potenciális veszélyforrások.

Ám a régebbi, patinásabb bútorok olyan tűzálló anyagokkal és védőréteggel vannak bevonva, amelyek tobzódnak a nehézfémekben, például kadmiumban és antimonban.

Bizonyos típusú matracok, kanapék és autós üléshuzatok is tartalmazhatnak veszélyes fémeket, és az ezekkel való testi érintkezés a bőrön keresztül fejt ki negatív hatást a szervezetre. Ennek elkerülésére javasolt az olyan márkákat támogatni, amelyek korszerűbb technológiával dolgoznak és égésgátló anyagoktól mentes termékeket kínálnak.

Képek forrása: belchonock/Depositphotos.comsimazoran/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást